............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Στο κόκκινο η φτώχεια στην Ελλάδα - η χώρα στα όρια κοινωνικής έκρηξης...

Έχετε 7 ευρώ την ημέρα; Δεν είστε φτωχός!



ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ το 2008, σε σύγκριση με το 2007, η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2008, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών VPRC.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ανησυχητικό είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσεων στεγαστικού δανείου, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, δηλαδή δεν μπορούν να καλύψουν έως και απαραίτητες δαπάνες ανθρώπινης διαβίωσης.
ΕΦΤΑΣΕ στο 24%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, το 2008, από το 18% που ήταν το 2007, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που ζει σε «περιβάλλον φτώχειας». Προστέθηκαν, δηλαδή, στους φτωχούς άλλοι 570.000 Ελληνες. Και κατά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ο αριθμός θα αυξηθεί το 2009, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΧΤΥΠΑΕΙ περισσότερο η φτώχεια τον αγροτικό πληθυσμό (γεωργοί, κτηνοτρόφοι ψαράδες), όπου σε κατάσταση ανέχειας βρίσκεται το 36,2%, τους συνταξιούχους (36% οι φτωχοί, στο σύνολο, με 42% εκείνους του ιδιωτικού τομέα και 19% του δημόσιου τομέα).

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ η έρευνα, ότι τα δύο στα δέκα νοικοκυριά δεν είχαν το 2008 την οικονομική δυνατότητα για να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση. Ακόμη περιμένουν αυτά τα νοικοκυριά της φτώχειας, να τους δοθεί το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης, που μένει παγωμένο μαζί με άλλες κυβερνητικές υποσχέσεις. Θα δοθεί το επίδομα αφού περάσει ο χειμώνας.
ΣΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ αυτά στοιχεία πρέπει να προστεθούν και άλλα, που δείχνουν ότι οι μισοί Ελληνες δεν είχαν το 2008 τη δυνατότητα να κάνουν έστω μία μόνο εβδομάδα διακοπές και περίπου στο ίδιο ποσοστό δεν μπορούσαν να καλύψουν μία έκτακτη ανάγκη, ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες περιόρισε τις δαπάνες διατροφής. Ολο και περισσότεροι στερούνται τα στοιχειώδη.
ΕΥΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ το ερώτημα: Πώς τα βγάζουν πέρα οι φτωχοί και οι νεόφτωχοι, που αυξάνονται δραματικά, αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας; Την απάντηση δίνουν τα στοιχεία για τις πιστωτικές κάρτες: Οι μισοί Ελληνες πληρώνουν κάθε μήνα δόσεις στις τράπεζες, το 77% απ' αυτούς επιβαρύνεται πολύ και αρκετά, ενώ το 34,5% του συνόλου των πολιτών πιέζεται από τις δανειακές του υποχρεώσεις. Σημαντικό ποσοστό Ελλήνων τα βγάζει πέρα με δεύτερη δουλειά ή με ενίσχυση από την οικογένεια, ενώ και συνταξιούχοι αναγκάζονται να εργαστούν.
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η χώρα στα όρια κοινωνικής έκρηξης, η οποία θα γίνει, αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων και δεν ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας. Είναι ώρα, από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις, διότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά βρίσκονται άνθρωποι που υποφέρουν.


* από την εφημ. Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

**φωτογραφίες από το:stavrovelonia http://stavrochoros.pblogs.gr/tags/ftocheia-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...