............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Αρχιτεκτονική έκθεση «DEUS EX MACHINA στον πολυχώρο "Απόλλων"...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ & ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Ταχ.δ/νση: Ερμού 17, 101 86 Αθήνα
Τηλ. 210- 32 30 149 210- 32 30 149 , φαξ 210- 32 44 622
E-mail: dansm@culture.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009, διοργανώνει την αρχιτεκτονική έκθεση «DEUS EX MACHINA. Η μαγεία της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ένα επίτευγμα της τεχνολογίας των μηχανισμών σκηνής του 19ου αιώνα». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο "Απόλλων", Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια και θα διαρκέσει από 19 έως 30 Οκτώβρη (ώρες προσέλευσης κοινού:: 09:00-14:00 και 18:00 -20:00).

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανήκει στα αξιολογότερα μνημεία της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκε ως ενιαίο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό σύνολο από τον αρχιτέκτονα του Δήμου Πειραιά Ι. Λαζαρίμο και κτίστηκε μεταξύ των ετών 1884 και 1895, με αναφορές στον νεοκλασικισμό της γαλλικής και γερμανικής παράδοσης.
Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Θεάτρου, προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη της παλαιάς σκηνής και του εξοπλισμού της, επιτρέποντας έτσι την αναγνώριση των ειδικών της χαρακτηριστικών αλλά και την πλήρη τεκμηρίωση του πολύπλοκου τεχνικού της εξοπλισμού.
Αντιπαραβάλλοντας σχέδια και γκραβούρες της εποχής από ευρωπαϊκά θέατρα, με τα αντίστοιχα ευρήματα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αναγνωρίζεται με τον πιο εύληπτο τρόπο η μοναδικότητα της σκηνής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς διασώζει σε μεγάλη έκταση και σχεδόν σε πλήρη ανάπτυξη μια τεχνολογία σκηνής μπαρόκ του 18ου- 19ου αιώνα, από τα ελάχιστα σωζόμενα αντίστοιχα παραδείγματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκθεση διακρίνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει ένα σύνολο φωτογραφιών και βιντεοπροβολών μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η ιστορία και η αρχιτεκτονική του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καθώς και το έργο της Δ.Α.Ν.Σ.Μ. για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η σκηνή του Θεάτρου με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα ειδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν και τη μοναδικότητά της.

Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 30/10 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» στις 18:00.
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 19/10 και από ώρα 18:00 έως 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 19/10 έως 30/10/09
Ώρες Έκθεσης: 09:00-14:00 και 18:00-20:00
Ημερίδα: Παρασκευή 30/10, 18:00-20:30
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιωάννα Χουλιαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...