ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Το άλσος του Πεδίου του Άρεως σχεδιάστηκε το 1934 για να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Έχει έκταση 277 στρεμμάτων μαζί με τον λόφο Φινόπουλου. Ανήκει στο Δημόσιο και υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.
~~~
Το 1927, που από την εποχή του Όθωνα ήταν ο κύριος τόπος αναψυχής των Αθηναίων, παραχωρήθηκε στην ιδρυθείσα τότε "Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών Αθηνών" με σκοπό την μεταβολή του σε άλσος, όπως ο τότε Εθνικός κήπος. Η Επιτροπή όμως εκείνη με πρόεδρο τον Π. Καλλιγά φρόντισε πρώτα να βελτιώσει τον κήπο του Θησείου, και τον Εθνικό κήπο, με συνέπεια, έξι χρόνια μετά, το 1933, με τους μικρούς πόρους που διέθετε απεφάσισε να κάνει την έναρξη εργασιών ανάπλασης και δενδροφύτευσης, με ανυπέρβλητα τότε αφενός διοικητικά εμπόδια, αφετέρου και μεγάλης έλλειψης χρημάτων, για την συνέχιση του έργου. Το 1934 το "Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών" (νέος κυβερνητικός τότε φορέας) ανάλαβε να καταβάλει τα έξοδα.
Κλήθηκε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να συντάξει γενικό σχέδιο του άλσους. Λαμβάνοντας υπ᾽ όψιν τα ακολουθούμενα τότε σχέδια των αγγλικών και γαλλικών αλσών, συνέταξε πράγματι νέο σχέδιο το οποίο αποτελεί συνδυασμό ρυθμών εκείνων, όπου και ανέθεσε για την εκτέλεσή του στον Ν. Βοσυνιώτη. Μάλιστα είχε ληφθεί μέριμνα να μην εμποδίζεται από τα διάφορα κεντρικά σημεία του άλσους η θέα της Ακρόπολης, χωρίς να διασφαλίσουν όμως και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανοικοδόμησης των γύρω οικοπέδων.
~~~
Έτσι οι εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης άρχισαν πραγματικά το 1935 και συνεχίσθηκαν επί κυβερνήσεως Ι. Μεταξά μέχρι το 1940, όταν και κηρύχθηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην πενταετία εκείνη φυτεύτηκαν περίπου 46.000 δένδρα και θάμνοι. Κατά το σχέδιο, ακολουθήθηκε η δενδροφύτευση φυλλοβόλων δένδρων προκειμένου το καλοκαίρι να προσφέρουν πλούσια σκιά, τον δε χειμώνα να μην εμποδίζονται οι ακτίνες του ήλιου. Στη κεντρική πλατεία του άλσους τοποθετήθηκε συντριβάνι και γύρω φυτεύτηκαν ανάλογα μεσογειακά φυτά, έτσι ώστε να παρουσιάζουν δένδρα, θάμνοι και λουλούδια τους ωραιότερους και φυσικότερους συνδυασμούς χρωμάτων κατά τις διάφορες εποχές. Μετά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944, εξασφαλίσθηκε η άρδευση του άλσους.
~~~
Από τον Απρίλιο του 2008 άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου. Το έργο της ανάπλασης, από αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, παραδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Τελικά κάλυψε τα 250 από τα 277 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους. Επί ηγεσίας στην Περιφέρεια Αττικής Ντίνας Μπέη και Φώφης Γεννηματά.
H κατάσταση στο πάρκο μετά την πολυσυζητημένη ακριβή ανάπλαση, (για πολλούς επιδείνωσε την κατάσταση στο Άλσος), που έμεινε ημιτελής (πχ. Το Άλσος Οικονομίδη είναι γιαπί και το ερειπωμένο Green Park, ένα από τα ιστορικότερα αναψυκτήρια της Αθήνας, καταφύγιο εξαρτημένων ατόμων) επιδεινώθηκε σοβαρά, καθώς σταδιακά μετακόμισαν σε αυτό τα στέκια εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονταν παλαιότερα στην Ομόνοια και την οδό Τοσίτσα. Έγινε επίσης ιδιότυπος αυτοσχέδιος καταυλισμός μεταναστών.
______Στο Κέντρο της Αθήνας, ευρωπαϊκής ( ; ) Πρωτεύουσας!
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
-ΑΛΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 1950 και ΣΗΜΕΡΑ
-GREEN PARK 1970 και ΣΗΜΕΡΑ]
-ΑΛΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 1950 και ΣΗΜΕΡΑ
-GREEN PARK 1970 και ΣΗΜΕΡΑ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου