............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Επιχείρηση - φρένο στις μπετονιέρες του Κακλαμάνη

ΑΛΣΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Περίπου 700 τετραγωνικά κλειστών χώρων (θέατρο-κινηματογράφος, βοηθητικοί χώροι, κ.λπ.) και άλλα 600 με τραπεζοκαθίσματα σχεδιάζει να «φυτέψει» η δημοτική αρχή της Αθήνας στο άλσος Παγκρατίου, τη μοναδική όαση πρασίνου σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας. Σήμερα στον σχεδόν παραμελημένο χώρο των περίπου 25 στρεμμάτων παίζουν εκατοντάδες παιδιά στο γηπεδάκι του μπάσκετ. Αλλα κάνουν ποδήλατο και τα πιο μικρά κατακλύζουν την παιδική χαρά.
Ποντάροντας στις αναμνήσεις του «Ελεύθερου Θεάτρου», ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης σχεδιάζει να προσθέσει... μπετόν σε έναν από τους παλαιότερους χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας.
Φυτεύθηκε το 1903 από τη βασίλισσα Ολγα και ώς την Κατοχή φιλοξενούσε ζωολογικό κήπο, αλλά στη διάρκεια της δικτατορίας... ξεφύτρωσαν θέατρο, κινηματογράφος και πέντε καφετέριες(!). Χρειάστηκαν πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες των 32 τοπικών φορέων για να κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις με αποφάσεις του ΣτΕ και στη συνέχεια οι τοπικοί φορείς ανέλαβαν το κόστος διαμόρφωσης του άλσους.
Το 1982 ο τότε υπουργός Αντώνης Τρίτσης κατοχύρωσε με νόμο τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Είναι άγνωστο πώς θα παρακαμφεί το καθεστώς προστασίας για να υλοποιηθούν τα σχέδια του δημάρχου...
«Ο κ. Κακλαμάνης έχει έμβλημα το "πολιτισμός στη γειτονιά", όμως κάνει λάθος επιβαρύνοντας έναν πνεύμονα πρασίνου», δήλωσε στην «Ε» η επίκουρη καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Αντωνία Ρήγα-Καρανδεινού, που θεωρεί ότι αν ο δήμος ήθελε να παρέμβει στο άλσος, θα έπρεπε να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση.
«Να αποφύγουμε το "ποδοπάτημα" στα πάρκα, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες», συμβουλεύει και εξηγεί πως «το έδαφος δεν είναι μπετόν, αλλά ζωντανό σύστημα που λειτουργεί ως αποδομητής για τη νεκρή οργανική ύλη και καταφύγιο για τον μικρόκοσμο του υπεδάφους».
Τονίζει ότι και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει «να αγαπάμε το χώμα και να βοηθάμε στην αύξησή του». Μας ανέλυσε επίσης το φώλιασμα των πουλιών στα άλση, το οποίο εμποδίζεται όταν προστίθενται λειτουργίες που προκαλούν θόρυβο και χρησιμοποιούν προβολείς.
«Αυτό είναι πραγματικός πολιτισμός», υπογραμμίζει και διαπιστώνει ασυμφωνία των σχεδίων του δήμου με την καμπάνια που σωστά ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας με σύνθημα «Μπες ξανά στο παιχνίδι». Μας παραπέμπει σε παλιότερη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τις ιδιαιτερότητες των παιδικών χαρών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντόπιζε ήταν η γειτνίαση με οδικές αρτηρίες. Με στοιχεία αποδείκνυε ότι, πέρα από το μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας, τα παιδιά, όταν αθλούνται ή απλώς τρέχουν, χρειάζονται καθαρό αέρα γιατί τα πνευμόνια τους λειτουργούν με εντονότερους ρυθμούς και είναι εκτεθειμένα στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τον μόλυβδο και τα βαρέα μέταλλα που προκαλούνται από την κυκλοφορία.
«Η μόνη σωστή λύση για το άλσος είναι η ενίσχυση του πρασίνου και η απομάκρυνση της παιδικής χαράς από τους οδικούς άξονες», προτείνει η κ. Καρανδεινού, που θεωρεί ότι τα σωστά παιδιά δεν αναπτύσσονται σε «πλαστικούς παιδότοπους».«Το Παγκράτι δεν έχει ανάγκη από νέα θέατρα», επισημαίνει η αρχιτέκτων Μαρία Γρυπάρη. Σημειώνει ότι ο δήμος, αφού επιμένει να ενισχύσει αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να αναζητήσει άλλες λύσεις, όπως τον χώρο του ιστορικού κινηματογράφου «Παλλάς» και το αδόμητο οικόπεδο στην οδό Ελανίκου.
Οι κάτοικοι επαγρυπνούν από τον περασμένο Μάιο όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια του δήμου. Με πρωτοβουλία 12 φορέων οργανώνουν συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Πτι Παλαί» (Βασ. Γεωργίου και Ριζάρη).
Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Αντωνία Ρήγα-Καρανδεινού και η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος Αθήνας. Θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι των φορέων και στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Χ.ΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αυτή είναι η μία όψη των πραγμάτων, γιατί η άλλη λέει ότι ο Δήμος θέλει να ξαναδώσει στο άλσος την κοινωνική και πολιστική ζωή που είχε κάποτε: ένα υπαίθριο θέατρο στη θέση του παλιού όπου έδινε τις περίφημες παραστάσεις του το "Ελεύθερο Θέατρο", ένα αναψυκτήριο όπως το παλιό καφενείο, καλύτερη παιδική χαρά, γήπεδο, φωτισμός κτλ που τώρα είναι ανεπαρκή. Θέμα υποβάθμισης πρασίνου τουλάχιστον σύγχρονα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί δεν υφίσταται προς το παρόν, αντίθετα. Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να βλέπει τα πράγματα από την οπτική γωνία που τον βολεύει

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...