............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ο αμερικανικός Τύπος για την εκλογή Ομπάμα



Οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες χαιρέτισαν σήμερα την ιστορική εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, η οποία σηματοδοτεί, όπως υπογραμμίζουν, τις τεράστιες προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ μόλις 50 χρόνια μετά την υιοθέτηση των νόμων με τους οποίους τερματίσθηκε ο φυλετικός διαχωρισμός.
Με τίτλο Ομπάμα, οι φυλετικοί φραγμοί πέφτουν με μια αποφασιστική νίκη, οι Νιού Γιόρκ Τάιμς γράφουν πως είναι μία από εκείνες τις στιγμές τις Ιστορίας στις οποίες αξίζει να επιμείνει κανείς, για να τις αναλύσει.
Ένας Αμερικανός το όνομα του οποίου είναι Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμπα, γιος μιας λευκής γυναίκας κι ενός μαύρου άνδρα, (ενός πατέρα) που ελάχιστα γνώριζε, μεγαλωμένος από τον παππού και τη γιαγιά του μακριά από την αμερικανική ήπειρο, εξελέγη 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (...) Ο θρίαμβός του ήταν αποφασιστικός και αναμφισβήτητος, επειδή είδε αυτό που δεν πάει καλά σ' αυτή τη χώρα: την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες, συνεχίζει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, η οποία είχε υποστηρίξει τον Ομπάμα κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Οι Νιού Γιόρκ Τάιμς υπογραμμίζουν επίσης τη δύσκολη κληρονομιά του ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.
Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να διαχειριστεί την αποχώρηση από το Ιράκ χωρίς να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις ώστε το Πεντάγωνο να μπορέσει να συγκεντρώσει τις προσπάθειές του στο πραγματικό μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, το Αφγανιστάν, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στην οικονομία, προσθέτουν οι Νιού Γιόρκ Τ'άιμς, ο κ. Ομπάμα πρέπει να δράσει γρήγορα για να επιβάλει συνοχή και διαφάνεια στην εφαρμογή του ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδίου διάσωσης των τραπεζών που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπους.
Για την Ουάσινγκτον Ποστ, η αποφασιστική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα φανερώνει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ στις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες φυλετικές και εθνικές κοινότητες.
Όταν υποστηρίξαμε τον κ. Ομπάμα, δεν αναφερθήκαμε στη φυλή, για τον απλό λόγο ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην απόφασή μας. Ο κ. Ομπάμα ήταν απλώς ο καλύτερος από τους δύο υποψηφίους, γράφει η εφημερίδα.
Όμως η φυλή είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή (...) Πώς θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να μην είναι συγκινημένοι από την εκλογή ενός μαύρου προέδρου; προσθέτει η εφημερίδα.
Ο κ. Ομπάμα γεννήθηκε σε μια εποχή (το 1961) που πολλές Πολιτείες θα είχαν απαγορεύσει το γάμο ανάμεσα στη λευκή μητέρα του από το Κάνσας και στον μαύρο πατέρα του από την Κένυα. Λίγοι την εποχή εκείνη, και στην πραγματικότητα λίγοι πριν ακόμη από μερικά χρόνια, θα είχαν μπορέσει να προβλέψουν την έλευση ενός μαύρου στο Λευκό Οίκο, υπογραμμίζει η Ουάσινγκτον Ποστ.
Ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορέσει να σβήσει την κληρονομιά του κ. Μπους, προσθέτει η Ποστ, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο, βάζοντας τέλος σε καταδικαστέες πρακτικές όπως τα βασανιστήρια.
Συγχαίροντας τον Ομπάμα για τη νίκη του, η συντηρητική Ουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί κατ' αρχάς τιμώρησαν τους Ρεπουμπλικάνους για την οικονομική αποτυχία τους.
Η οικονομική εφημερίδα χαιρετίζει επίσης την ποιότητα της εκστρατείας που διεξήγαγε ο Ομπάμα εξηγώντας ότι η νίκη του πιστώνεται στην ευγλωττία του και στην εξαιρετική γοητεία του.
Η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ εκτιμά επίσης πως η εκλογή ενός μαύρου στο Λευκό Οίκο συνιστά μια μορφή εγκωμίου στο αμερικανικό επιχειρηματικό πνεύμα.
Ένας μαύρος έφτασε πλέον στην κορυφή της εξουσίας των ΗΠΑ, μόνο δύο γενιές μετά το τέλος των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού.
Είναι κάτι που ουδέποτε συνέβη σε άλλη δυτική χώρα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, παρά την ευρωπαϊκή έπαρση έναντι της 'ρατσιστικής' Αμερικής.
Για τους Λος ʼΑντζελες Τάιμς, ο τίτλος των οποίων είναι Η νίκη του Ομπάμα, μια εντολή για την αλλαγή, μας αξίζει να απολαύσουμε αυτή τη στιγμή.
Ο ρατσισμός στην ιστορία μας είναι ένα πραγματικό, επώδυνο γεγονός που δεν έχει τελειώσει, αλλά οι πρόοδοί μας είναι εξίσου αδιάψευστες και εμφανίστηκαν μπροστά μας το βράδυ της Τρίτης (με τη μορφή του Μπαράκ Ομπάμα που διακήρυξε τη νίκη του), γράφει η μεγάλη εφημερίδα της Καλιφόρνιας.
Η ικανοποίηση για τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα αντηχεί σ' ολόκληρο τον κόσμο, εμπνέοντας συγκίνηση στην Ευρώπη και στην Αφρική, στις φτωχές χώρες και στις πλούσιες χώρες, με τον ίδιο τρόπο που εμπνέει συγκίνηση στη δική μας εθνική ψυχή, υπογραμμίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Για την ιστοσελίδα Politico, η εκλογή του Ομπάμα αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης.
Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Ουάσινγκτον Τάιμς υπογραμμίζει πως η νίκη του Ομπάμα φανερώνει ότι οι εξαιρετικές πρόοδοι των ΗΠΑ στο φυλετικό τομέα είναι αδιάψευστες.
Κατά μία έννοια, η νίκη του, αφού έλαβε εκατομμύρια ψήφους Αμερικανών όλων των φυλών και εθνικών ομάδων, αντιπροσωπεύει μια νίκη για το έθνος, αναγνωρίζει η εφημερίδα.
Όμως οι Ουάσινγκτον Τάιμς προσθέτουν αμέσως ότι ο Ομπάμα είναι ένας δογματικός προοδευτικός και πως η εκλογή του είναι μια μεγάλη νίκη για την αριστερά.

* από το http://www.flash.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...