............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Η γραφειοκρατία στοιχίζει στην Ελλάδα περίπου 14 δισ. ευρώ

Οικονομία:

Σημαντικά προβλήματα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία απορρέουν από το υψηλό διοικητικό κόστος της γραφειοκρατίας το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 14 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,8% επί του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό γραφειοκρατίας.
Σε μέσα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Eνωση το διοικητικό κόστος υπολογίζεται στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 4%, κατά μέσο όρο, με το χαμηλότερο (1,5%) να εμφανίζεται στη Μεγάλη Βρετανία.
Το θέμα της υψηλής γραφειοκρατίας έχει απασχολήσει έντονα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης και από τον περασμένο Ιανουάριο βρίσκεται σε ισχύ απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του διοικητικού κόστους κατά 25% στα κράτη - μέλη έως το 2012. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Η ενίσχυση αυτή του ΑΕΠ υπολογίζεται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, όσο περίπου οι ξένες άμεσες επενδύσεις που εισήλθαν στη χώρα μας το 2006.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η απόδοση του κόστους εργασίας, κάτι που θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια στην οικονομία.

Οι οικονομικοί μετανάστες

Σε άλλο σημείο της μελέτης παρουσιάζεται ειδική ανάλυση για την κατανομή των οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικών μεταναστών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης. Συγκεκριμένα οι οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα που προέρχονται εκτός της Ευρώπης των 25 αντιστοιχούν στο 5,3% του εργατικού δυναμικού και στη Γερμανία περίπου στο 5,4%.

Στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 4%. Επιπλέον στην Ελλάδα παρουσιάζεται και το χαμηλότερο ποσοστό 0,2% εργαζόμενων που προέρχονται από άλλες χώρες εντός της Ευρωζώνης. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις Ε.Ε. των 15 βρίσκεται στο 1,5%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύσταση του ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα για ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας. Οι αναλυτές του Οργανισμού προβλέπουν ισχυρές πιέσεις στην οικονομία λόγω της παγκοσμιοποίησης. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά δίνει βάρος στην κλωστοϋφαντουργία και τη βιοτεχνία ένδυσης σύντομα θα πρέπει να στρέψει το βάρος σε νέες βιομηχανικές παραγωγές και οι παραδοσιακοί κλάδοι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στο επώνυμο προϊόν υψηλής ποιότητας.

από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...