............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Δύο αδέλφια από την Αιθιοπία, στη Θεσσαλονίκη, με όνειρο μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Αγάπησαν και γνώρισαν την Ελλάδα
μέσα από τα βιβλία και τις ελληνικές ταινίες.

Στη φωτογραφία,
τα δύο αδέλφια
με τη Θ. Λειψιστινού
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θεσ/κη - Της Αναστασίας Καρυπίδου

Ο Ηλίας και η Ελένη Σταύρου, δύο αδέλφια από την Αιθιοπία, παιδιά Ελλήνων τρίτης γενιάς, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να περάσουν τις μέρες τους σε κάποια παραλία, κάνοντας μπάνια, αλλά να διαβάσουν εντατικά και το Σεπτέμβριο να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, με τους ομογενείς του εξωτερικού.
Όνειρό τους είναι να αριστεύσουν στις εξετάσεις και να εξασφαλίσουν μια θέση, με υποτροφία, στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν δεν τα καταφέρουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αιθιοπία, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να παραμείνουν εδώ.
Ορφανά από πατέρα, ελληνικής καταγωγής, μεγάλωσαν στην ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα, εκεί όπου έμαθαν να διαβάζουν, να γράφουν, να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και να ανεβάζουν- με επιτυχία- θεατρικές παραστάσεις.
"Θέλω να γίνω Πολιτικός Μηχανικός. Το πείσμα και το μεράκι να μπω στο πανεπιστήμιο είναι μεγάλο. Θα διαβάσω όσο χρειαστεί για να τα καταφέρω. Οι άνθρωποι του ελληνικού ορφανοτροφείου που μας μεγάλωσαν, μας έκαναν να νιώθουμε πως πάντα ζούσαμε στην Ελλάδα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 20χρονος Ηλίας. "Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να πετύχουμε το σκοπό μας και να μείνουμε εδώ", πρόσθεσε.
Η αδελφή του, η 19χρονη Ελένη, θέλει να γίνει δικηγόρος. Σημαιοφόρος στο σχολείο, στην Αντίς Αμπέμπα, ασχολήθηκε με το θέατρο και συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. "Η επαφή με τη γλώσσα ήταν καθημερινή. Στο σχολείο μιλούσαμε ελληνικά και στη συνέχεια, στην κοινότητα, την τοπική γλώσσα. Βλέπαμε πολλές ελληνικές ταινίες και διαβάζαμε αρκετά βιβλία. Έτσι, γνωρίσαμε την πατρίδα. Οι δυσκολίες στην Αιθιοπία για τους ανθρώπους είναι πολλές και η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελένη.
Το πρόβλημα όμως των δύο παιδιών δεν είναι μόνο να κερδίσουν τη "μάχη" των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρωτίστως είναι οικονομικό. Τα αδέλφια, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ελλήνιον", εξασφάλισαν στέγη χάρη σε πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Αστέριου Δεληγιάννη και όλο το καλοκαίρι θα το περάσουν στα θρανία του φροντιστηρίου "Ελιξ", κάνοντας δωρεάν μαθήματα.
"Η αγωνία μας γι' αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη. Διάβασαν, τελείωσαν τις σπουδές τους, όμως τι γίνεται από δω και πέρα; Σε περίπτωση που δεν κερδίσουν υποτροφία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στην Ελλάδα. Και στην Αιθιοπία θα θεωρούνται αμόρφωτοι, αφού η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ελληνική παιδεία", τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της "Ελλήνιον", Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος και δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης.
-------------------------------------------------
Η ελληνική κοινότητα στην Αντίς Αμπέμπα
-------------------------------------------------
Η Αιθιοπία είναι μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής με πληθυσμό 65 εκατομμύρια κατοίκους, μοιρασμένους σε ορθόδοξους και μουσουλμάνους. Το νόμισμα τους είναι το μπιρ (σ.σ. η αντιστοιχία είναι 15 μπιρ ανά ένα ευρώ). Το ημερομίσθιο είναι 15 μπιρ, ενώ ένα κιλό ψωμί κοστίζει 2,5 μπιρ.
Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στην Αιθιοπία δικαιούνται ένα μολύβι για ολόκληρη τη χρονιά, κάνουν μάθημα στο πάτωμα και στο τέλος των εξαμήνων αφήνουν τα βιβλία τους σε μικρότερους μαθητές. Τα σχολεία δεν διαθέτουν ρεύμα και θρανία, ενώ χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να κάνουν χρήση της ίδιας τουαλέτας.
Στην Αντίς Αμπέμπα, η ελληνική κοινότητα έχει περιοριστεί σε 600 άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενα από μικτούς γάμους. Σήμερα, λειτουργούν ελληνικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, υπό την αιγίδα της ελληνικής κοινότητας, που διαθέτει και αθλητικό σύλλογο, με συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα.
Δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο της ελληνικής κοινότητας είναι ο Δημήτρης Μπακάλης, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στην Αντίς Αμπέμπα. "Η ελληνική κοινότητα συγκεντρώνει στο οικοτροφείο τα άπορα και τα ορφανά παιδιά, ελληνικής γενιάς. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αφού αρκετά από αυτά, όταν πρωτοπηγαίνουν στο σχολείο, δεν μιλούν ελληνικά. Τα παιδιά στην Αιθιοπία διδάσκονται τα ίδια βιβλία και την ίδια ύλη, που διδάσκονται τα παιδιά στην Ελλάδα. Αυτό μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς οι εκεί μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων βιβλίων", προσθέτει ο κ.Μπακάλης.
Η ελληνική κοινότητα ήταν σε "άνθιση", πριν από την ανατροπή του καθεστώτος του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ από τον Μαγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ (1974-1991), που κρατικοποίησε εταιρίες και ιδιοκτησίες. Έως εκείνο το διάστημα, οι ομογενείς ήταν περίπου 7.000. Με την ανατροπή του καθεστώτος, οι περισσότεροι Έλληνες, επαναπατρίστηκαν, καθώς έχασαν τις περιουσίες που διέθεταν εκεί, λόγω εθνικοποιήσεων, χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση.
---------------------------------------------
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελλήνιον"
----------------------------------------------
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελλήνιον" ιδρύθηκε το 2002, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Θεμέλιο έχει τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από δωρεές συμπολιτών, ενώ τα μέλη της μετέχουν σε αποστολές με δικά τους έξοδα.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης εντάσσεται η υιοθεσία ενός σχολείου στην περιοχή Οσάνα της Αιθιοπίας. Το Μάρτιο του 2008, τρία μέλη του Δ.Σ. επισκέφτηκαν το σχολείο και μοίρασαν στα παιδιά τη γραφική ύλη, που συγκέντρωσαν στην Ελλάδα.
Ένα χρόνο μετά, επέστρεψαν και πάλι στο ίδιο σχολείο, όπου εκτός από γραφική ύλη αγόρασαν και 100 θρανία, για να μην κάνουν μάθημα οι μαθητές στο πάτωμα, καθώς επίσης και γραφεία για τους δασκάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...