............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Το "πρόβλημα" της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας

Ενημερωτικό δελτίο


Η Ανοιχτή Πόλη στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Να συζητήσουμε ανοιχτά το "πρόβλημα" της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας Στο πλαίσιο του 14oυ Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται, από 3 ως 5 Ιουλίου 2009, στο Πάρκο Ειρήνης του Ρέντη (Αγ. Άννης και Π. Ράλλη), η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει συζήτηση με θέμα :
"Πόλη, μετανάστευση, αποκλεισμός: φαινόμενα κρίσης, κοινωνικές και πολιτικές απαντήσεις".
Στη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου, 7:30 μ.μ., στο χώρο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, συμμετέχουν οι: Ντίνα Βαΐου, Αν. Καθηγήτρια Τομέα Πολεοδομίας Σχολής Αρχιτεκτόνων Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, μέλος Συντον. Γραμματείας Ανοιχτής Πόλη ςΚατερίνα Πούτου, Διευθύντρια Κοινων. Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ Ανδρέας Τάκης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Επίσης, θα υπάρξουν παρεμβάσεις από μέλη επιτροπών φορέων και κινήσεων πολιτών από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και το ιστορικό-εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί δημόσια το ζήτημα των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού στο ιστορικό κέντρο και τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Η –και χωρική– περιθωριοποίηση μεγάλων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ελλήνων και ξένων, δημιουργεί οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και εντάσεις. Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σήμερα –και ιδιαίτερα με την άνοδο των ακροδεξιών θέσεων στο πολιτικό σύστημα– προτάσσονται "λύσεις" αστυνόμευσης και καταστολής αντί για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Η Ανοιχτή Πόλη με σειρά παρεμβάσεων της, προτείνει και διεκδικεί ουσιαστικές λύσεις που μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού. Θεωρούμε ότι η προσέγγιση του ιστορικού κέντρου με όρους γκέτο, υποβάθμισης και καταστολής, περισσότερο συσκοτίζει το ζήτημα παρά υποδεικνύει πιθανές προτάσεις αντιμετώπισης. Αυτό που δημοσιογραφικά αναφέρεται ως «υποβάθμιση» συγκεκριμένων περιοχών της πόλης αναφέρεται σε ένα πρόβλημα αλλά σε πολλαπλούς παράγοντες και επιμέρους φαινόμενα, όπως η αποτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής και της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, η απουσία σοβαρής πολιτικής για τα τοξικοεξαρτημένα άτομα, η ανυπαρξία δομών μέριμνας για τα θύματα της καταναγκαστικής πορνείας και του trafficking, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές των ακινήτων στις «υποβαθμισμένες» περιοχές της πόλης.
Η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με την αύξηση της αστυνόμευσης και την καταστολή το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι να μετατοπίσει το πρόβλημα μερικά χιλιόμετρα, σε μια άλλη γωνία της πόλης. Για εμάς το ζήτημα είναι να υπάρξει μια οργανωμένη και σε βάθος χρόνου παρέμβαση τόσο του δήμου όσο και άλλων φορέων, στην κατεύθυνση της πραγματικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.
Στόχος της συζήτησης που επιχειρούμε να ανοίξουμε είναι η ανάδειξη των πολύμορφων αιτιών και μορφών που παίρνουν τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στο χώρο της πόλης και η διερεύνηση μιας προοδευτικής προσέγγισης και ριζοσπαστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Δημοσιεύτηκε 02/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...