............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Συμπαράσταση Αλέκου Αλαβάνου στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ».



Ηράκλειο:
Τη συμπαράστασή του στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη, καθώς και στο προσωπικό, για την περιπέτεια που περνά τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα, που θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της έκδοσής της, μετά από 60 χρόνια, εξέφρασε απόψε και με την παρουσία του, ο επικεφαλής της Κ Ο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος. Μάλιστα ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η «Μεσόγειος» δεν θ’ αναστείλει την έκδοσή της.
Ο κ. Αλαβάνος συνοδευόμενος από την Ν. Βαλαβάνη, και άλλα τοπικά στελέχη, μετά το πέρας της επίσκεψής του στα γραφεία της «Μεσογείου», τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν η ενημέρωση και πρόσθεσε: «Ήρθαμε για να πούμε ότι η Μεσόγειος δεν θα κλείσει και ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι θα κερδηθεί. Έχω καταλάβει ότι είναι μια υπόθεση όλου του Ηρακλείου. Δεν είναι μια εφημερίδα, που πολιτικά είναι στο χώρο μας. Είναι μια εφημερίδα όμως αντικειμενική, φιλόξενη , ιστορική όχι κερδοσκοπική, υπόδειγμα στη γλώσσα και στην ορθογραφία. Και αυτές ακριβώς τις προσπάθειες έπρεπε να ενισχύει ιδιαίτερα - και όχι να αποκλείει- το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως να σας πω ένα μήνυμα σαφές: δεν πρόκειται να κλείσει η Μεσόγειος.»


Στη συνάντηση του με τη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας, ο Α. Αλαβάνος τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για ν’ αποτραπεί η εξαίρεση της εφημερίδας από την επετηρίδα των εφημερίδων, που δικαιούνται κρατικής διαφήμισης και δημοσίευσης εγγράφων, που θεωρούνται δημόσια -και τα οποία αποτελούν το 60% των εσόδων της. Πιστεύω- πρόσθεσε- ότι αυτό είναι εφικτό μετά και το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογη και άδικη την απόφαση και τόνισε:

«Η κρίση του τύπου σήμερα δείχνει ότι θέλουμε τέτοιες παρουσίες. Έχουν τοπικές ρίζες και δεν είναι μόνο για να αρπάξουν χρήματα ή για να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια αντίληψη ότι ουσιαστικά ενισχύουμε χωρίς όρους και χωρίς κριτήρια ορισμένα μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, που δεν έχουν νομιμοποιηθεί καν και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία νομίζω έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και να προβάλλουν κάθε τοπική δραστηριότητα.
Από την πλευρά του ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Κώστας Γραμματικάκης, ευχαρίστησε τον κ. Αλαβάνο και δήλωσε: «Αρχίζω με συμμάχους ολόκληρο το Ηράκλειο- και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου -ένα αγώνα για τον περιφερειακό Τύπο, στη διοίκηση του οποίου ήμουν 15 χρόνια.
Κάτι κατάφερα, πιστεύω. Θα τον συνεχίσω μέχρι να βγάζει το μάτι μου νερό. Και θα συνεχίσω να κυνηγώ τα λαμόγια, που αμαυρώνουν τον περιφερειακό Τύπο. Η επιλογή (για την επετηρίδα)- όπως είπε και ο κ. Αλαβάνος- πρέπει να είναι το ήθος και δόξα τω Θεό στην περιφέρεια περισσεύει, καθώς το 70% των εκδοτών είναι παραδοσιακοί.
Εγώ δεν αναγνωρίζω αθηναϊκές εφημερίδες με 1.000 φύλλα και να μαζεύουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εγώ θα ελπίζω. Εδώ, Πρόεδρος κόμματος είπε ότι θα αγωνιστεί, εγώ θα κάνω πίσω;»

Συγγραφέας Μυσιρλάκης Γ. (ANA) – 02 Ιουλ 2009ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Πακτωλός χρημάτων των φορολογούμενων Ελλήνων δίνονται...
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *




Μια ιστορική εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, η “Μεσόγειος” του Ηρακλείου, ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσής της.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι η έκδοσή της θα συνεχιστεί μόνο για έναν μήνα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, εξαιτίας της μη ένταξης της ”Μεσογείου” στην επετηρίδα του Υπουργείου με τα έντυπα που θα δημοσιεύουν κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου κ.ο.κ. Στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η “Μεσόγειος” ως εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1950, με πρώτο εκδότη τον Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη.
Το κλεισιμο της ”Μεσογείου” σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας στο δημοσιογραφικό κόσμο του Ηρακλείου. Ο Κ. Γραμματικάκης ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος- εκδότης, παιδί μιας γενιάς δημοσιογράφων με ήθος και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν και που διέπουν την παλιά κάστα των συναδέλφων του έντυπου Τύπου. Οι εφημερίδες στο Ηράκλειο έχουν περάσει πια στα χέρια επιχειρηματιών, αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά αποτελέσματα (απειλές και απολύσεις σε όσους απεργούν κλπ)
Στη Μεσόγειο απασχολούνταν 23 άτομα που τώρα μένουν στο δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ”Μεσόγειος” είναι η μοναδική εφημερίδα στο Ηράκλειο που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη (δηλώνοντάς το ανοιχτά, τουλάχιστον). Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του εκδότη της ήταν απόρροια της πικρίας που ένιωσε μετά την απαξίωση που εισέπραξε από την παραταξη που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Γραμματικάκης είναι προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μέχρι την Παρασκευή θα συγκληθεί γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της εφημερίδας, μια και κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι ο Κ. Γραμματικάκης προτίθεται να παραχωρήσει τον τίτλο στους εργαζομενους.
Για την ιστορία, στους συνεργάτες της εφημερίδας συγκαταλέχθηκαν διαπρεπείς Έλληνες του πνεύματος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, με την έγκριση του οποίου η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” και επιστολές του πρός τον ιδρυτή της “Μεσογείου”, Ι. Κακριδής, Παντελής Πρεβελάκης, Δημήτρης Πλάκας, Μενέλαος Παρλαμάς και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ και ο Γιώργος Σεφέρης, επίσης, επέλεξε τη “Μεσόγειο” για την πρώτη δημοσίευση της “Ωδής στον Γ. Κατσίμπαλη”.ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΕπιστολή έστειλε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας της εφημερίδας «Μεσόγειος» έπειτα από τον αποκλεισμό της από την επετηρίδα του Υπουργείου Τύπου. Η κ. Σχοιναράκη τονίζει ότι μια τέτοια αδικαιολόγητη ενέργεια, που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία της εφημερίδας, καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Συγκεκριμένα η κ. Σχοιναράκη στο κείμενο της επιστολής της αναφέρει:«Κύριε Υφυπουργέ,Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η ιστορική εφημερίδα του Νομού Ηρακλείου «Μεσόγειος» τέθηκε εκτός της επετηρίδας του Υπουργείου Τύπου με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να δημοσιεύσει κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου, καταχωρήσεις κ.α., γεγονός που ουσιαστικά καταδεικνύει ότι το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει πλέον τη «Μεσόγειο» ως εφημερίδα. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η εφημερίδα αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω της οικονομικής αδυναμίας έκδοσής της.Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες του Νομού μας, στην οποία εργάζονται σήμερα 24 άτομα. Κυκλοφορεί συνεχόμενα από το 1950 προσφέροντας για περισσότερα από 50 χρόνια αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, εν μέσω μαζικών απολύσεων και καθημερινής σφράγισης ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων, η αδικαιολόγητη κίνηση του Υπουργείου να μην αναγνωρίζει μια ιστορική εφημερίδα αποτελεί ενέργεια που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία των εντύπων της περιφέρειας και καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Κύριε Υπουργέ.Με δεδομένο ότι αφενός ο αποκλεισμός της εφημερίδας έγινε χωρίς προφανή λόγο, μια και αποτελεί ιστορικό έντυπο, και αφετέρου ότι οι 24 εργαζόμενοι σε αυτήν θα μείνουν χωρίς εργασιακή στέγη, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, ζητάμε να μην αποκλειστεί η εφημερίδα από την επετηρίδα, έτσι ώστε να συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση στους πολίτες του νομού μας, με τον ίδιο αντικειμενικό τρόπο που το πράττει για πάνω από μισό αιώνα τώρα.Με εκτίμησηΕυαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...