............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Oι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους...


Η Νομαρχία σφραγίζει τον Παιδικό Σταθμό του Σωματείου Γυναικών της Σιέρα Λεόνε
Μετά τα "παράνομα" τζαμιά των μεταναστών που ανακάλυψαν δημοσιογράφοι η πολιτεία ανακαλύπτει τους παράνομους παιδικούς σταθμούς τους.
Πηγή:http://diavatirio.net/diavat/news.php



Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…



Η κυβέρνηση αφού για χρόνια απείχε από οποιαδήποτε πολιτική μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, αποφάσισε να δώσει «λύση» με τις αστυνομικές δυνάμεις. «Λύση» που στηρίζεται και από τους επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που διακηρύττει και αυτό «μηδενική ανοχή», προσχωρώντας στο δόγμα της γενικευμένης καταστολής.
Μετά τις μαζικές επιχειρήσεις σκούπα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά πλέον στο κέντρο και τις γειτονίες της Αθήνας, χθες ύστερα από πολυήμερο αστυνομικό κλοιό, εκκένωθηκε το κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου ως γνωστόν είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες. Καμία βέβαια πρόνοια για το τι ακριβώς θα κάνουν και που θα πάνε, αυτοί οι άνθρωποι μετά την οριστική εκκένωση του κτηρίου…
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν διευρυμένες ομάδες των κατοίκων της Αθήνας (μετανάστες, τοξικομανείς, άστεγοι) δεν μπορούν να λυθούν με αστυνομικές επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνδέονται με τις πιο διευρυμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αυτό που καταφέρνουν είναι να εκτοπίσουν τους κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς σε μια άλλη γωνία της πόλης και να εμπεδώσουν ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας στους κατοίκους.
Από τη μεριά μας, σταθερά την τελευταία διετία, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις προτείνουμε την άμεση εκπόνηση πολιτικών και τη λήψη μέτρων που μπορούν με ουσιαστικό τρόπο και με διάρκεια να δώσουν λύση στα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας που αφορούν:
την ενίσχυση των προνοιακών δομών, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες, ιδίως σε ότι αφορά τη σίτιση, τη στέγαση, τα προγράμματα κατά της τοξικοεξάρτησης, την (επαν)ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων. Τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους άστεγους της Αθήνας, σε άδεια κτήρια, μέσω της αξιοποίησης και της δημοτικής περιουσίας.
την παροχή ασύλου σε όσους κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή έχουν αυταρχικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς άλλωστε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Τη δημιουργία μιας ανοιχτής και διαρκούς διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών.
Διαδικασία που πέρα από το ανθρωπιστικό του περιεχόμενο, αποτελεί το μόνο μέτρο που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να εμπλέκουν αν όχι να διευθύνονται και από Έλληνες συνεργούς ή αφεντικά. Τη δημιουργία θεσμών πολιτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης των μεταναστών.
Tην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας, με την αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου, τη δημιουργία νέων, τη συστηματική καθαριότητα, τη δημιουργία όλων εκείνων των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών (σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών, δημοτικών ιατρείων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων). Την προστασία των χρήσεων γης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στη γη και στα ακίνητα, που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέπονται σε μαζικούς χώρους διασκέδασης, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην διάλυση του κοινωνικού ιστού των γειτονιών της Αθηνάς.
Tην οργάνωση με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου του δημόσιου διάλογου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον αντίποδα της δημιουργίας ειδικών οργανισμών και επιτροπών με υπερεξουσίες που παραπέμπουν σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, υπό τον διαρκή έλεγχο των αιρετών δημοκρατικών οργάνων, μέσα από συναίνεση και διάλογο. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τα αιτήματα της Ανοιχτής Πόλης, ακόμη δεν έχει διοργανωθεί η ειδική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί βάσιμα να υποστηρίζει ότι δεν υφίστανται άλλοι, πολύ πιο ουσιαστικοί, τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τις επιλογές της, έχει επιλέξει να λύσει το πρόβλημα δια του κοινωνικού αυτοματισμού και της καταστολής.


*Δημοσιεύτηκε 23/07/2009 "Ανοιχτή Πόλη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...