Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2008

Στη Μαδρίτη ο Γ. Παπανδρέου για το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Εικόνα
Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, καθώς Δευτέρα και Τρίτη διεξάγονται οι εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, Ευρώπη και Εξωτερική Πολιτική, Ευρώπη και παγκόσμια οικονομική κρίση είναι τα κύρια θέματα της ατζέντας.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα υιοθετηθεί επίσημα το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τις Ευρωεκλογές του 2009.
Την Κυριακή στις 8 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών. Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει σειρά διμερών επαφών.
Στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 240 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων καθώς και ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μπροστά με 4,5% το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα

Εικόνα
Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 30,7% έναντι 26,2% της ΝΔ. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,8%, το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑΟΣ με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 23,9%.
Επίσης, ποσοστό 74,1% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου έναντι 16,1% που δεν το νομίζει.
Στο ερώτημα ποιοι έχουν προσωπικές ευθύνες για το σκάνδαλο, το 56,9% απαντά ο Κ. Καραμανλής, 77,6% ο Θ. Ρουσόπουλος, 59,8% ο Ευ. Μπασιάκος, 57,7% ο Π. Δούκας και 53,6% ο Π. Ψωμιάδης.
Σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής και με αντικείμενο την αντίδραση της κοινής γνώμης στην οικονομική κρίση, το 97,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι λίγο-πολύ θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ως προς τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το μεγαλύτερο ποσοστό , 50,1%, πιστεύει ότι πρέπει να διορθωθεί, έναντι του 30,4% που θέλει να αποσυρθεί, ενώ για τον υπουργό Οικονομίας και το επιτελείο του,…

Το υπουργείο Εσωτερικών απέσυρε επίμαχη ρύθμιση για καθαριότητα στους δήμους

Εικόνα
Παίρνει πίσω το υπουργείο Εσωτερικών ρύθμιση τροπολογίας «που αφορά τη δυνατότητα άσκησης της αρμοδιότητας καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων και της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων, μέχρι την 31.12.2009, με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου και κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις, σε εκείνους τους ΟΤΑ όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή το υφιστάμενο προσωπικό, σε περίπτωση ύπαρξής της, είναι ανεπαρκές».
Το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. ΟΤΑ και της Π.Ο.Π. ΟΤΑ με αντικείμενο την τροπολογία.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι προχωρά στην αναδιατύπωση της τροπολογίας με γενικό αριθμό 393 και ειδικό αριθμό 38/27.11.2008 και πως η ρύθμιση που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στους δήμους, «δεν αποτελεί μέρος της τροπολογίας».
Ωστόσο…

Από τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Εικόνα
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινάει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς τα μέλη του, θα είναι δευρημένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουγία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

Aπαγορευτικό λόγω των θυελλωδών ανέμων 9 και 10 μποφόρ, από τα κεντρικά λιμεναρχεία του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Εικόνα
Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων 9 και 10 μποφόρ, που πνέουν στα πελάγη. Σε όρμο της Σαντορίνης έριξε άγκυρα το πλοίο «Πρέβελης», στη Θεσσαλονίκη παραμένει το «Σαμοθράκη». Δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων δέχτηκε η Πυροσβεστική από όλη τη χώρα. Προβλήματα από βροχή στην Ιεράπετρα. Εξασθένηση των ανέμων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την Κυριακή. Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός, με κύριο χαρακτηριστικό τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 9 με 10 μποφόρ, οι οποίοι αναμένεται να εξασθενήσουν την Κυριακή. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Από το πρωί του Σαββάτου έχει εκδοθεί γενικό απαγορευτικό από τα κεντρικά λιμεναρχεία του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, με αποτέλεσμα τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια και να μην εκτελείται κανένα δρομο…

Νέο πακέτο μέτρων για τις φυλακές με την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων

Εικόνα
Σύμφωνα με τον Σ. Χατζηγάκη, θα ωφελήσουν 5.000 κρατουμένους και θα αποφυλακιστούν περίπου 1.500. Προαναγγελία και άλλων ρυθμίσεων για νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα των τοξικομανών ...
Νομοθετικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και θα ωφελήσουν συνολικά περίπου 5.000 έγκλειστους -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταματήσει πλέον η αποχή από το συσσίτιο και η απεργία πείνας που διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και δεύτερη δέσμη μέτρων, που σχετίζονται κυρίως με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φροντίδα των τοξικομανών με υποκατάστατες ουσίες (μεθαδόνη) και τη λειτουργία σχετικού ιδρύματος στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής μετά από μερικούς μήνες, όταν θα έχουν επισκευαστεί οι σχετικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, αν και το υπουργείο θεωρεί ότι έχει ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των …

Στον Γιώργο Κοίλιαρη το "Τελευταίο αντίο"...

Εικόνα
ΑΠΕ: Από το Νεκροταφείο Ζωγράφου κηδεύτηκε σήμερα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κοίλιαρης, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε τραυματιστεί το πρωί της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.
Με πρωτοβουλία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και τη συνδρομή κλιμακίου της Διεθνούς Δύναμης, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, διακομίστηκε αρχικά σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπού Ντάμπι και στη συνέχεια με C-130 στην Αθήνα.
Την λύπη του για την απώλεια του Γιώργου Κοίλιαρη εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση του με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια του και προς τους οικείους του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Γ. Κοίλιαρης "στάθηκε συνεπής στις αξίες της ζωής και βρέθηκε σε πολλά μέρη της γης βοηθώντας αδύναμους και κατατρεγμένους με τις δημοσιογραφικές του αποστολές και μέσω προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών αποστο…

Δημοσιεύματα του Τύπου μια μέρα μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο...

Εικόνα
ΠΑΣΟΚ
«Διαχρονική» προσφορά
«Προσφορά μεγάλη και διαχρονική», χαρακτήρισε την εξέγερση, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της εξέγερσης ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

Οπως είπε: «Ουσιαστικά είναι ένα μπόλιασμα κάθε νέας γενιάς με τις πολύτιμες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της γνώσης. Οσο οι νέες γενιές θα εμφορούνται και εμπνέονται από τις πολύτιμες αξίες του Πολυτεχνείου, η Ελλάδα θα προοδεύει».ΣΥΝ
«Για τη δημοκρατία και το περιβάλλον»
«Να διαδηλώσουμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του δημόσιου χώρου, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος», καλεί ο ΣΥΝ τους πολίτες με αφορμή την 35η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Για το κόμμα της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι αφορμή «να διαδηλώσουμε την απαίτηση για τη διεύρυνση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. …

Τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουμε για εξοπλισμούς την επόμενη δεκαετία παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις

Εικόνα
Ιλιγγιώδεις οι αμυντικές δαπάνες


Τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσουν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας, παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οικονομικών κέντρων. Οι απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε πρώτη φάση και εφόσον εγκριθούν τελικά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας σε μερικούς μήνες, θα οδηγήσουν στην εκταμίευση μέχρι το 2020 περίπου 30 δισεκατομμυρίων που θα προστεθούν στα ήδη εκταμιευμένα 50 δισ. της περιόδου 1996-2010, γεγονός που θα κλονίσει κατά κοινή ομολογία την οικονομία της χώρας. Οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονται διεθνώς στο στόχαστρο των κυβερνήσεων όλων των χωρών, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, της οικονομικής ασφυξίας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για Ελληνες πολιτικούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συνεντεύξεις που έδωσαν βουλευτές όλων των κομμάτων στην «Ε». Ολοι συμφωνούν ότι είν…

Φοροκαταιγίδα 4 δiσ. ευρώ έρχεται...

Εικόνα
Φοροκαταιγίδα τεσσάρων δισισεκατομμυρίων ευρώ
θα υποστούν οι Ελληνες υπό την πίεση της χρηματοπιστωτικής κρίσης


Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το νέο φόρο 3% στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου και τις συνέπεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα σχέδια για την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων, με την καθιέρωση ετήσιας ελάχιστης δαπάνης, ενώ παγώνει τα φορολογικά κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.*από το flash.gr

ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΣΑ» ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ *4 ΔΙΣ. Η ΑΦΑΙΜΑΞΗ
«Κοράκια» πάνω από τη... φάτνη του 14ου μισθού
Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών για να πληρώσουν φόρους, τέλη, κτηματόσημα, αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις σε δάνεια από τα αυξημένα επιτόκια. Πριν καλά καλά εισπραχθεί ο 14ος μισθός, το δώρο των Χρισ…

Σταμάτησαν οι έρευνες σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου

Εικόνα
Σταμάτησαν οι έρευνες

Ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έστειλε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Μάλενε Όστερβολντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου. Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι από χθες, 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Gediz». «Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ σ…

Τουρκική πρόκληση με έρευνες στο Καστελόριζο

Εικόνα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ
Πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή ...
Σε εξέλιξη βρίσκεται επικίνδυνη πρόκληση των Τούρκων με έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν σπεύσει στην περιοχή.
Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που έχει μισθώσει η Άγκυρα ξεκίνησε από χθες το πρωί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Gediz.
Γύρω στις 10 το πρωί χθες έσπευσε στην περιοχή από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος Πολεμιστής, μόλις υπήρξε η πληροφορία περί των τουρκικών ερευνών. Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους Malene Ostervold (τουρκικών συμφερόντων) και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής. Η ελληνική πλευρά από τις προηγούμενες μέρες είχε απορρίψει με ενέργειά της τουρκική αναγγελία για έρευνες στην περιοχή.
Πρόκληση από Τουρκία και Νο…

Η Ν.Δ. είναι πια ένα φθαρμένο προϊόν...

Εικόνα
"Όσο διάστημα συνεχίσει να υφίσταται η σημερινή δομή του πολιτικού μας συστήματος, η κοινωνία θα ευρίσκεται εις το περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων."
"Κυρίες και Κύριοι, φαίνεται ότι την περίοδο αυτή διανύουμε το τέλος της Ν.Δ. όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι ό,τι είχε να προσφέρει εις την χώρα, προσέφερε και από τούδε και εφεξής είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, οι ζυμώσεις για την δημιουργία μίας νέας παρατάξεως που θα αντιπροσωπεύει το κεντροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας.
Η Ν.Δ. είναι πια ένα φθαρμένο προϊόν, καθόλου ελκυστικό πια και για το λόγο αυτό έχασε τη δυνατότητα να αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας αποτυγχάνοντας ως κυβερνητικό κόμμα.Η κοινωνία αδυνατεί να εκφρασθεί κεντροδεξιά με την σημερινή δομημένη μορφή της Ν.Δ., καθώς δεν υπάρχει επί της ουσίας η παραμικρή πιθανότητα κάποιο προβεβλημένο στέλεχος της κοινωνίας να συμμετέχει με αξιώσεις σε κάποια εκλογική διαδικασία. Το κόστος που θα χρειάζεται να καταβληθεί από κάποιο υποψήφιο προεκλογι…

Την επιστροφή της σημαίας - σύμβολο του Πολυτεχνείου στον φυσικό της χώρο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων,

Εικόνα
Ζητούν πίσω το σύμβολό τους

Την επιστροφή της σημαίας - σύμβολο του Πολυτεχνείου στον φυσικό της χώρο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, ζητεί -για πρώτη φορά εγγράφως- από το ΠΑΣΟΚ η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της επετείου, 35 χρόνια μετά την εξέγερση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού ζητά η σημαία να παραμείνει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει όπως την εμφανίζει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά τηςΟπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής, εν όψει των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο που ξεκινούν αύριο, η πολυτεχνειακή κοινότητα ζητεί και φέτος, και μάλιστα διά επιστολής της προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, την επιστροφή της σημαίας που τίθεται κάθε χρόνο στην κεφαλή της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία και που παραμένει στα γραφεία της νεολαίας του κόμματος, από την εποχή που η φοιτητική της παράταξη, η ΠΑΣΠ, ήταν πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.…

Έκδοση-απομίμηση των New York Times ανήγγειλε τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ

Εικόνα
Reuters Νέα Yόρκη
Ο πόλεμος στο Ιράκ έληξε, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας και -εύλογα- στα γραφεία της εφημερίδας New York Times επικρατεί δημοσιογραφικός «πυρετός». Πρόκειται για αληθινή είδηση, μια καλοστημένη φάρσα ή πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας;
Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα της έκδοσης-απομίμησης των Times, που κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο, διανεμήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στους Νεοϋορκέζους, γεμάτα από κραυγαλέους τίτλους, που για πολλούς ήταν πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.Δωρεάν αντίτυπα της 14σέλιδης εφημερίδας, η οποία είχε ακριβώς την ίδια εμφάνιση με την πραγματική, μοιράστηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σε ολόκληρη την πόλη.Πολλοί Νεοϋορκέζοι δεν πρόσεξαν ότι η έκδοση έφερε ημερομηνία 4 Ιουλίου του 2009, δηλαδή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Στη διάρκεια της ημέρας έγινε γνωστό ότι πρόκειται για φάρσα, που φέρει την «υπογραφή» μιας οργάνωσης που αποκαλείται Yes Men.Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση…

"Μοναδική υποστήριξη των αδικουμένων πολιτών από τις αυθαιρεσίες των ασκούντων εξουσία... είναι οι αποκαλύψεις του Τύπου...

Η ιστορία του ελληνικού Τύπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ελληνικής ελευθερίας, γι' αυτό και οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες εκδόθηκαν στο εξωτερικό...
*Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 26), οι εξουσίες είναι τρεις: α. Η νομοθετική λειτουργία (Βουλή και Πρόεδρος της Δημοκρατίας). β. Η εκτελεστική λειτουργία (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβέρνηση). γ. Η δικαστική λειτουργία (υπό των δικαστηρίων, εν ονόματος του ελληνικού λαού). Πέραν των ως άνω εξουσιών -η διάκριση των οποίων αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθούς δημοκρατίας- υπάρχει (άτυπα) και η λεγομένη "τετάρτη εξουσία" (έντυπη και ηλεκτρονική) που είναι ο Τύπος και τα ΜΜΕ.Ο κορυφαίος Γάλλος διανοούμενος και δημοσιογράφος (του 18ου αιώνα) Μπενζαμίν Κονστάν είπε: "Μοναδική υποστήριξη των αδικουμένων πολιτών από τις αυθαιρεσίες των ασκούντων εξουσία... είναι οι αποκαλύψεις του Τύπου... για τις πράξεις και παραλείψεις των αδικούντων".Η ιστορία του ελληνικού Τύπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία …

Χαράτσι Δήμου Αθηναίων

Μήπως σκοπεύουν μετά να μας χρεώσουν και τα κάγκελα του κ. Αβραμόπουλου;

*Είχαμε τα χύμα (κτηματόσημο, ΕΤΑΚ, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.), μας ήρθαν και τα τσουβαλάτα!!! Ο Δήμος Αθηναίων, μέσα στην οικονομική κρίση, μας επιβάλλει χαράτσι πέντε ευρώ στους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την ανακατασκευή του πεζοδρομίου που έκανε τον Νοέμβριο του 2004! Το πεζοδρόμιο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, δεν είχε καμία ανάγκη ανακατασκευής. Αν ο δήμος επιθυμούσε να το ανακατασκευάσει και να εισπράξει, όπως πληροφορήθηκα, την ευρωπαϊκή επιδότηση της ειδικής λωρίδας για τα άτομα με προβλήματα οράσεως, έπρεπε τουλάχιστον να μας ρωτήσει αν έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε σε αυτό. Εν πάση περιπτώσει, η πολυκατοικία μας πληρώνει ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Αθηναίων από το 1960. Νομίζω ότι με τόσα χρήματα που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια, αν τα είχαν καλώς διαχειριστεί, θα μπορούσαν να φτιάξουν το πεζοδρόμιο χωρίς να μας ξαναχρεώσουν. (Μήπως σκοπεύουν μετά να μας χρεώσουν και τα κάγκελα του …

Ας ξυπνήσουμε όλοι, μικροί ή μεγάλοι, κυβερνήτες ή κυβερνώμενοι, πριν είναι πολύ αργά...

Ταλαιπωρία... των πολιτών έτσι για χάριν γούστο...

*Με μεγάλη λύπη μου παρακολουθώ και εγώ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τους τελευαίους μήνες η πολιτεία να οδηγεί τον πολίτη τη μία για το κτηματολόγιο και την άλλη (για να διορθωθούν τα λάθη της Δημόσιας Διοίκησης) στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις) και σκέφτομαι: ο πολίτης στον τόπο αυτό δεν λογαριάζεται καθόλου;
Δεν σκέπτονται αυτοί που προτείνουν διάφορα μέτρα στην κάθε κυβέρνηση τον ταλαίπωρο συνταξιούχο ή ανάπηρο ή γέροντα που τον κουβαλάνε στις κρατικές υπηρεσίες ότι αυτός ο τρόπος επίλυσης του κάθε θέματος που αναφύεται είναι εκτός λογικής και πρέπει να σταματήσει αμέσως; Κάτι δεν πάει καλά σ' αυτόν τον τόπο. Ας ξυπνήσουμε όλοι, μικροί ή μεγάλοι, κυβερνήτες ή κυβερνώμενοι, πριν είναι πολύ αργά.
Ο Θεός βοηθός και όχι πια άλλες ταλαιπωρίες για τον πολίτη».
Θεμ. Χρ. Σαράκος
Αθήνα

*από επιστολή στην εφημ. "Ελευθεροτυπία" elet@enet.gr

Ψάχνουν στα σκουπίδια των λαϊκών

Εικόνα
«Τα πράγματα έχουν γίνει ανυπόφορα. Αναγκάζομαι να μαζεύω από τον δρόμο ό,τι αφήνουν οι έμποροι», λέει η κυρία Ειρήνη, συνταξιούχοςΗ Ντίνα είναι 25 ετών. Ανεργη εδώ και τρεις μήνες. Τη συναντήσαμε πριν από λίγες μέρες στη λαϊκή της Γούβας, στον Νέο Κόσμο. Μάζευε λαχανικά από τον δρόμο. Από εκεί που είχαν αδειάσει τα τελάρα τους οι μανάβηδες με τα απομεινάρια της πραμάτειας. «Δουλεύω από 14 χρονών και πάντα έβρισκα δουλειά. Μπορεί να περνούσαν 10 μέρες, ένας μήνας. Εβρισκα όμως. Τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Η Ντίνα φοίτησε σε νυχτερινό γυμνάσιο, δουλεύοντας ταυτόχρονα. Πέρσι τελείωσε μια ιδιωτική σχολή μαγειρικής. «Είμαι βοηθός μάγειρα. Δούλευα σε εστιατόριο.
Εκλεισε όμως και βρέθηκα στον δρόμο. Εχω κάνει πολλές αιτήσεις, αφήνω συνεχώς βιογραφικά. Ολοι λένε, θα σας ειδοποιήσουμε»... Μένει με την αδελφή της σε μια γκαρσονιέρα. «Εκείνη δουλεύει αλλά παίρνει 600 ευρώ. Ευτυχώς πληρώνουμε νοίκι μόνο 225 ευρώ. Κοινόχρηστα όμως και λογαριασμοί; Ολα ακριβαίνουν και οι μισθοί μένουν στά…

Κλειστοί οι δήμοι 13 και 14 Νοεμβρίου λόγω απεργίας των εργαζομένων

Απεργία στους δήμους

Σε πανελλήνια 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους στις 13 και 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση της συνέχειας των προνοιακών δομών, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας για όλους τους συμβασιούχους και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.
*από την εφ. ΕΘΝΟΣ 10.11.08

Νέα επιδρομή σε σούπερμάρκετ στα Πετράλωνα.

Εικόνα
Ξαναχτύπησαν οι "Ρομπέν των φτωχών"
Ομάδα νεαρών χτύπησε με τη μέθοδο Ρομπέν των φτωχών" αδειάζοντας τα ράφια σούπερμάρκετ

Ομάδα είκοσι νεαρών χτύπησε με τη μέθοδο "Ρομπέν των φτωχών" αδειάζοντας τα ράφια του σούπερμάρκετ "Πανεμπορική" που βρίσκεται επί της οδού Τρώων 38 στα Πετράλωνα.
Οι νεαροί διέφυγαν έχοντας αφαιρέσει διάφορα είδη προϊόντων τα οποία μοίρασαν στον κόσμο λίγα τετράγωνα παρακάτω, στην οδό Καλλισθένους όπου διεξάγεται λαϊκή αγορά.*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 10.11.2008 www.ethnos.gr

Πόλεμος για 1.684 υπαλλήλους-«φαντάσματα» στο Δήμο Αθηναίων

Εικόνα
Υπάλληλοι του ραδιοσταθμού Αθήνα 9.84 διαμαρτύρονται έξω από το Δημαρχείο Αθηνών για την απόφαση μετατροπής του δημοτικού ραδιοσταθμού σε ανώνυμη εταιρεία

Η αντιπολίτευση στον Δήμο κάνει λόγο για «πρωτοφανή αριθμό προσλήψεων»

Εργαζομένους-«φαντάσματα», όχι έναν ούτε δύο αλλά 1.684(!) άτομα, αναζητεί η αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων πίσω από τους επίσημους αριθμούς και τα στοιχεία των υπηρεσιών στην Κοτζιά, εγείροντας ερωτήματα που αγγίζουν ως και τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2007. Την υπόθεση ανακινεί πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο η παράταξη «Η Αθήνα ΑλλάΖΕΙ», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΠαΣοΚ), με επιστολή που φέρει την υπογραφή του κ. Π. Μπέη, δημοτικού συμβούλου αλλά και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
«Πανελλήνιο ρεκόρ»
Ο κ. Μπέης απευθύνεται προσωπικά στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ρωτώντας τον αν έχει προσλάβει στον δήμο 1.684 άτομα, «πρωτοφανή αριθμό προσλήψεων», σε επίπεδο «πανελληνίου ρεκόρ», σε διάστημα μόλις οκτώ μη…

Με λουκέτο απειλούνται τα Κέντρα Πρόληψης

Εικόνα
Τρεις φορές έχει προσπαθήσει να «κόψει» το δηλητήριο που τον σκοτώνει μέρα με τη μέρα. Ολες οι προσπάθειες αποτυχημένες και είναι μόλις 25 ετών. Η τελευταία, στις αρχές του έτους. Ούτε χρόνο δεν πρόλαβε να κλείσει «καθαρός» και «ξανακύλησε». Ο λόγος; Κανείς δεν τον γνωρίζει. Οι παρέες, η φτώχεια, η απουσία του πατέρα; Τους εγκατέλειψε όταν ο Χρήστος ήταν πέντε ετών. Η μητέρα του δούλευε νυχθημερόν για να ζήσουν. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα μέχρι που επισκέφθηκα το Κέντρο Πρόληψης κοντά στο σπίτι μου» λέει η 45χρονη Μάγδα. «Οι ψυχολόγοι με βοήθησαν πολύ. Ηδη εντάχθηκα σε μια ομάδα γονέων του Κέντρου. Ξέρω ότι είναι νωρίς, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε...».
Αυτός είναι ένας από τους ρόλους των Κέντρων Πρόληψης, στα οποία υπάρχει κίνδυνος να μπει «λουκέτο» εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησης. Οι ειδικοί των κέντρων ασχολούνται με ό,τι μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση, όπως είναι το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μάλιστα, προγραμματίζουν να ασχοληθούν και με την εξά…

Γιατί εξεγέρθηκαν οι «κολασμένοι»

Εικόνα
ΦΥΛΑΚΕΣ
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ*
Η αφίσα δεν ήταν άλλη από αυτήν της ταινίας του Τζιμ Τζάρμους «Στην παγίδα του νόμου». Με τις αναγνωρίσιμες φάτσες των Τζον Λιούρι, Τομ Γουέιτς, Ρομπέρτο Μπενίνι. Στη μια γωνία της έγραφε: «Τους ψεύτικους κρατούμενους πολλοί αγάπησαν. Τους αληθινούς κανείς;». Πάνε ίσως και 20 χρόνια από τότε που οι φωτιές στις ταράτσες των κολαστηρίων που καίγονταν φώτιζαν τα βήματα χιλιάδων πολιτών που πραγματοποιούσαν πορείες αλληλεγγύης με συνθήματα όπως «μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά». Εχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που οι κρατούμενοι εξεγείρονταν «ενάντια στους γδάρτες των ονείρων τους».
Σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές. Την πλέον πρωτόγνωρη, συντονισμένη και ειρηνική αγωνιστική κινητοποίηση των κρατουμένων. Στην αποχή από το συσσίτιο συμμετέχουν οι δύο στους τρεις φυλακισμένους. Οκτώ χιλιάδες κρατούμενοι -σε σύνολο 12.000- σπάνε τα τείχη της σιωπής για να φωνάξουν «φτάνει πια». Μια κραυγή…