Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία
Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χρειάζεται νέα προοπτική,
δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
Eurokinissi
Από τις επίσημες δηλώσεις
του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Δ. Χριστόφια
του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Δ. Χριστόφια
Λευκωσία: Χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό, δήλωσε από την Λευκωσία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας πως τάσσεται κατά μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας τόνισε πως οι τελικές αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.
Ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μάς ενώσει ή θα μάς καθηλώσει διαιρεμένο, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοχή· «κανένας δεν πρέπει να ξεχνά, κι εμείς δεν ξεχνάμε, ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και η κατοχή από τουρκικά στρατεύματα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία. «Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, και «χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό.
Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ, και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις» και συμπλήρωσε ότι «για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο, για το δέον γενέσθαι, οι αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές».
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι στη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου «επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας».
Επανέλαβε, δε, ότι «η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Παπανδρέου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ενώ ο κ. Χριστόφιας συμπλήρωσε πως «εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει η Τουρκία και απειλεί με αυτά αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις ως τον Απρίλιο».
Μάλιστα, είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, «θα εξαπολύσουμε διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της».
Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά όχι ανεμπόδιστα».
Ασκώντας αυτοκριτική, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου