............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Θάνατος 16χρονου από πυρά ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια...

Η Αθήνα στις φλόγες



Phasma
Αυτοκίνητο στις φλόγες λειτουργεί ως οδόφραγμα στο κέντρο της Αθήνας



Νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 16χρονος στην περιοχή των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ολονύκτιες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και αριστεριστών. Τεράστιες είναι οι ζημιές στο κέντρο της Αθήνας.
Ο ανήλικος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι δύο ειδικοί φρουροί που επέβαιναν στο περιπολικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, συνελήφθησαν και ανακρίνονται στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που προέρχονταν από την Αστυνομία εναντίον του περιπολικού, με πλήρωμα δύο ειδικούς φρουρούς, επιτέθηκε ομάδα 25-30 ατόμων με πέτρες και ξύλα.
Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κάνουν λόγο για λεκτικό διαπληκτισμό των αστυνομικών με ομάδα νεαρών που πέταξαν μπουκάλια νερό εναντίον τους.
Μετά τον αρχικό επεισόδιο, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της Χ.Τρκούπη και κατευθύνθηκε προς την ομάδα των νεαρών.
Υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, ο ένας εκ των δύο φρουρών πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο, προκαλώντας το θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου.
Μετά το τραγικό περιστατικό σήμανε συναγερμός. Αντιεξουσιαστές και διμοιρίες των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.
Έκρυθμη ήταν όλο το βράδυ η κατάσταση τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός, αλλά πολλές τράπεζες, καταστήματα και πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας παραδόθηκαν στις φλόγες ή υπέστησαν ζημιές.
Διαβάστε περισσότερα για τα επεισόδια
Περί τα 300 άτομα είναι κλεισμένα στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπάρχει μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ. Ομάδες νεαρών έχουν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων.
Στις 11.00 το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προχώρησε σε διάβημα διαματυρίας στη ΓΑΔΑ για το θάνατο του ανηλίκου στα Εξάρχεια. Στη 1.30 το μεσημέρι θα δώσει έκτακτη συνένετυξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Στη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στην Γενική Αστυνομική Διέυθυνση. Αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη και στη Θεσσαλονίκη.
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε επίσης ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων. Τρεις εισαγγελείς εποπτεύουν των ανακρίσεων.
«Παραδειγματική τιμωρία» των υπαιτίων υποσχέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, o οποίος μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς όμως να γίνει δεκτή.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε το πρωί της Κυριακής έκτακτη συνέντευξη Τύπου και επανέλαβε ότι η αλήθεια θα αναδειχτεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθούν ένοχοι.
Διαβάστε περισσότερα για τη θέση του ΥΠΕΣ
Το χρονικό του επεισοδίου
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 21:10 το βράδυ του Σαββάτου στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.
Οι δυο ειδικοί φρουροί στην κατάθεσή τους υποστηρίζουν ότι διέρχονταν από τη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου κατευθυνόμενοι προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να επιληφθούν σε περιστατικό έπειτα από τηλεφωνική κλήση.
Εκεί το περιπολικό τους δέχτηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι το εγκλώβισαν και άρχισαν να το χτυπούν με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Οι δύο ειδικοί φρουροί που βγήκαν από το όχημα, ο οδηγός πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τρεις φορές, μία στο έδαφος και δύο στον αέρα.
Ο άτυχος νεαρός έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος. Η μητέρα του άτυχου νεαρού που μετέβη στον Ευαγγελισμό τέθηκε υπό παρακολούθηση ψυχολόγου.
Όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, που παίρνει αποστάσεις από τους «ισχυρισμούς» των δύο αστυνομικών, τα γεγονότα που κατέληξαν στον φόνο του εφήβου εξελίχθηκαν ως εξής:
«Περιπολικό αυτοκίνητο του Αστυν. Τμήματος Εξαρχείων στο οποίο επέβαιναν δύο (2) Ειδικοί Φρουροί δέχθηκε επίθεση στη συμβολή Χ.Τρικούπη και Ναυαρίνου, με ρίψη αντικειμένων από τριάντα (30) άτομα περίπου. Μετά την αρχική επίθεση, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της οδού Χ. Τρικούπη (πλησίον αστυνομικής δύναμης) και κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για την σύλληψή τους.
»Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των Ειδικών Φρουρών, επιτέθηκαν εκ νέου στους δύο Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι αντέδρασαν: ο μεν ένας δια ρίψεως χειροβομβίδας κρότου – λάμψεως, ο δε άλλος με χρήση του υπηρεσιακού του όπλου πυροβολώντας τρεις φορές, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός».

Παραιτήσεις Παυλόπουλου-Χηνοφώτη
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από των πρωθυπουργό.
Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αποχώρησε από εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στη ΝΟΔΕ Σερρών.
Στη δήλωση που έκανε εξέφρασε την οδύνη του δεσμεύτηκε για απόδοση ευθυνών: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού».
»Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα».
»Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό, το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη, όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της».
*από το :Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...