............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Αναβολή πρυτανικών εκλογών - Σκληρή αναμέτρηση φοιτητών-κυβέρνησης στα πανεπιστήμια


Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας,

«Καζάνι που βράζει» παραμένουν τα πανεπιστήμια της χώρας με ομάδες φοιτητών να εμποδίζουν τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου.
Ήδη το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισαν την αναβολή των εκλογών.
Οι εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης επρόκειτο να διεξαχθούν την Τρίτη και αναβλήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου χωρίς να προσδιορίσει νέα ημερομηνία.
Στη συνεδρίαση του που άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάληψη του ιδρύματος από φοιτητές , το όργανο ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες όταν και έγιναν γνωστές οι προθέσεις της φοιτητικής κοινότητας για κατάληψη του ιδρύματος με αφορμή την διενέργεια των πρυτανικών εκλογών με βάση το νέο νόμο πλαίσιο. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Από τις 20:00 το βράδυ φοιτητές του Πολυτεχνείου απέκλεισαν την κεντρική είσοδο στην Πολυτεχνειούπολη όπου ανήρτησαν και πανό και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη σε νέα γενική συνέλευση οι φοιτητές θα επανακαθορίσουν την στάση τους.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι πρυτανικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, οι καθηγητές του Πάντειου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκρίτειου καθώς και των τμημάτων του πανεπιστημίου Αθηνών και της Κρήτης υιοθετούν την πρόταση της ομοσπονδίας τους για απεργία τη Τρίτη και την Τετάρτη. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναμένονται τρίωρες στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες. Στα ΤΕΙ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν την Πέμπτη, ημέρα εκλογών νέων προέδρων στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Την πεποίθησή του ότι η άμιλλα με τα μη κρατικά ΑΕΙ θα αναβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με διασταλτική ερμηνεία του άρθου 16.
Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16.
«Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ανοίγει τις πόρτες εισόδου στη χώρα ενός διακεκριμένου επιστημονικού δυναμικού Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και παράλληλα επιτρέπει στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων συμφερόντων» εξήγησε.
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επαναλάβει ότι η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ωστόσο, το θέμα αυτό είναι απλά αντικείμενο μελέτης.
Σε ερώτηση για το πώς θα λυθεί πρακτικά το πρόβλημα αν συνεχιστούν τα εμπόδια για τις πρυτανικές εκλογές, ο κ.Στυλιανίδης εκτίμησε ότι όλοι οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν στα χέρια τους τα θεσμικά εργαλεία για να προστατέψουν τη λειτουργία και της δημοκρατίας αλλά και των ίδιων των ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επανέλαβε ότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προηγούμενο άρθρο:
Tα μη κρατικά ΑΕΙ αναβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία, λέει ο Ευρ.Στυλιανίδης (19/5/2008)
Δείτε το βίντεο...

* από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...