O ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ μιλώντας στην πόλη Τρέντο της Βόρειας Ιταλίας για «το Ποντιακό Ζήτημα στα πλαίσια του τουρκικού προβλήματος» κατά την παρουσίαση της Ιταλικής Έκδοσης του Βιβλίου του “La nuova Questione Orientale” το Νέο Ανατολικό Ζήτημα.
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Ο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΑΣ
Μέχρι σήμερα γεωπολιτικοί λόγοι και λογικές των Κρατών στέρησαν από τους λαούς την Μικράς Ασίας το δικαίωμα να διεκδικούν και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
Η δική σας πράξη για την έκδοση στα Ιταλικά του βιβλίου μου «Aspects of the New Eastern Question” - Όψεις του Νέου Ανατολικού Ζητήματος που υπήρξε καρπός των δραστηριοτήτων μου στην (LIDLIP) Διεθνή Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών εμπεριέχει πολλές δυναμικές.
Διευρύνει την γεωγραφία των δικαιωμάτων στην ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας που μέχρι σήμερα στερήθηκε το δικαίωμα στα δικαιώματα. Προτείνει το δικό σας παράδειγμα αυτό του Τρεντίνο – Αλτο Αντιτζε (Νοτίου Τυρόλου) ως θεσμικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τους λαούς της Ανατολίας που δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη τη δική σας τύχη. Στην περιφέρειά σας δεν είχατε εκτοπίσεις, γενοκτονίες, ξεριζωμούς. Το Νότιο Τυρόλο δεν έγινε Ίμβρος και Τένεδος.
Εκτός αυτού αντί για την υποανάπτυξη που γνωρίζει ο Πόντος, το Κουρδιστάν, η Αντιόχεια, οι Περιφέρειες της Ανατολίας, εσείς διαμορφώσατε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Πρότυπα.
Δικαιώνει τις προσδοκίες για μια άλλη σχέση ανάμεσα στους λαούς του Ιδρυτού της Ένωσης (LIDLIP) μας. Του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου, πολιτικού και δασκάλου μου Λέλιο Μπάσο.
Αυτός όμως που θα αισθάνεται δικαιωμένος για την πράξη σας είναι ένας από τους μεγάλους πατέρες της Ευρώπης ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος που γνώριζε καλά την περιοχή σας. Η γενέτειρα πόλη του η Τραπεζούντα, η πατρίδα του, ο Πόντος παρ’ όλες τις συστηματικές πολιτικές βιολογικής εξαφάνισης, γενοκτονίας των Ποντίων και πολιτικές βίαιης πολιτισμικής αφομοίωσης των πληθυσμών που έμειναν εκεί, παραμένει μια ευρωπαϊκή πολιτισμική ψηφίδα που ζητά την αναγέννησή της.
Ακόμη όμως και σήμερα το τουρκικό κράτος δολοφονεί, αντί να προστατεύει στον Πόντο την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα.
Πιστεύω και εύχομαι ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης θα πυκνώσουν αυτό το ιστορικό ευρωπαϊκό μέτωπο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων στην ιστορική Μικρά Ασία και Μεσοποταμία. Αυτό ζητούν όλοι οι αυτόχθονοι λαοί της. Ο ίδιος ο τουρκικός λαός για να απελευθερωθεί από τα δικά του δεσμά.
* το βιβλίο εκδόθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Τρεντίνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου