............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Α.Τσίπρας: «Χρέος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής»

Την ιστορική ευθύνη της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» να μην επιτρέψει στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας να οδηγήσουν τους λαούς της Ευρώπης σε ανυπολόγιστες καταστροφές, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο 3ο Συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στο Παρίσι.


 
"Το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, γέννησε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα τέρας, που τώρα καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά του. Ακόμα και τα χέρια που το ταΐζουν" ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ποσθέτοντας: "Η επιλογή διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα με άπειρο κρατικό χρήμα, είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να μεταφερθεί η κρίση στα δημοσιονομικά.Στην Ευρώπη, όμως, η κρίση του χρέους φανερώνει τη γύμνια του βασιλιά. Το μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ ήταν σαθρό. Το ευρώ οικοδομήθηκε στη βάση του μονεταρισμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επισήμανε ότι η ευρωζώνη αλλά και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν δεν επιλυθούν τα δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ και δεν υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης. Αυτή η νέα αρχιτεκτονική, τόνισε, δε μπορεί παρά να βασίζεται σε δυο πυλώνες:
"Ο πρώτος αφορά στο ρόλο της ΕΚΤ. Στη δυνατότητα της, όχι μόνο να δανείζει και να διασώζει εμπορικές τράπεζες, αλλά κυρίως να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες. Τυπώνοντας νόμισμα και ομόλογα, δανείζοντας με 1% επιτόκιο, αγοράζοντας τα επισφαλή δάνεια. Προχωρώντας γοργά σε μια διαδικασία δίκαιης ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του. Αλλά και στη δημιουργία ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού αλληλεγγύης -και όχι τιμωρίας των αδύνατων χωρών- που να περιλαμβάνει και τις εκτός ευρωζώνης χώρες, και που κυρίως θα παρεμβαίνει πριν από την κρίση και όχι κατόπιν εορτής.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά μια αναγκαία διαδικασία αναδιανομής του πλούτου ανάμεσα στις δυνατές και στις αδύναμες οικονομίες. Με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό για μεταφορά πόρων προς τη περιφέρεια που θα εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις. Προς τούτο ένα άλλο Σύμφωνο σταθερότητας που δε θα βασίζεται σε άχρηστους δείκτες μονεταριστικής εμμονής, όπως π.χ. ο πληθωρισμός και το έλλειμμα, αλλά σε δείκτες όπως η διαφορές του εμπορικών ισοζυγίων ή των ισοζυγίων πληρωμών, η ανεργία, η ανάπτυξη, θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς να προτείνουν σχέδιο επιβίωσης της Ευρώπης μέσα από τη ριζική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικοδόμησής της και να αγωνιστούν συντονισμένα, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά με κοινό σχέδιο και στόχο, "ώστε να βάλουμε σε θέση πρωταγωνιστή των εξελίξεων τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, αποτρέποντας τη επερχόμενη κοινωνική καταστροφή".


* Ηλεκτρονική Έκδοση Ελευθεροτυπία, 15:01 Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...