............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουμε για εξοπλισμούς την επόμενη δεκαετία παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις


Ιλιγγιώδεις οι αμυντικές δαπάνες


Τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσουν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας, παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οικονομικών κέντρων. Οι απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε πρώτη φάση και εφόσον εγκριθούν τελικά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας σε μερικούς μήνες, θα οδηγήσουν στην εκταμίευση μέχρι το 2020 περίπου 30 δισεκατομμυρίων που θα προστεθούν στα ήδη εκταμιευμένα 50 δισ. της περιόδου 1996-2010, γεγονός που θα κλονίσει κατά κοινή ομολογία την οικονομία της χώρας.
Οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονται διεθνώς στο στόχαστρο των κυβερνήσεων όλων των χωρών, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, της οικονομικής ασφυξίας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για Ελληνες πολιτικούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συνεντεύξεις που έδωσαν βουλευτές όλων των κομμάτων στην «Ε». Ολοι συμφωνούν ότι είναι εφικτή η μείωση των αμυντικών δαπανών μέσα από αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «εξορθολογισμό», τόσο των λειτουργικών δαπανών όσο και των προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Εξ άλλου το ότι είναι δυνατή η μείωση των εξοπλισμών το επιβεβαιώνει και η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι στον προϋπολογισμό του 2009 θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 15%. Παρ' ότι όλοι συμφωνούν ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν, ακόμα και οι εργαζόμενοι στις πολεμικές βιομηχανίες, οι προβλέψεις μόνο καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μέχρι το τέλος του 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανειλημμένες υποχρεώσεις για εξοπλιστικές προμήθειες που έχουν ήδη γίνει, ενώ την ερχόμενη δεκαετία θα πρέπει να... επενδυθούν στην άμυνα τριάντα δισ. για αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα και φρεγάτες.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τους αλόγιστους εξοπλισμούς της υποθήκευσε την οικονομία της χώρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικό σχεδιασμό των εξοπλισμών και διαχείρισης των κονδυλίων για την άμυνα. Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του, διά στόματος του προέδρου του, μιλά για 700 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες στα εξοπλιστικά τη δεκαετία 1997-2007, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση πληρώνει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για να εξυπηρετεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν.
Και ενώ η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες θέσεις των... καλύτερων πελατών των εμπόρων όπλων, η εσωτερική αμυντική βιομηχανία της εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση επιθανάτιου ρόγχου. Ενδεικτικά τα στοιχεία που παραθέτει στέλεχος των ΕΑΣ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διασύνδεση εμπορομεσιτικού κεφαλαίου συμφερόντων και αποφάσεων προς βλάβη της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ έχει δοθεί στην εταιρεία 1 δισ. ευρώ για να κάθονται οι εργαζόμενοι.
Οι απόψεις για το κατά πόσον όλοι οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι και κατά πόσον οι προμήθειες και ο προγραμματισμός γίνονται με τον ορθό τρόπο διίστανται και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αξιωματούχος του επιτελείου, σχολιάζοντας το νέο πενταετές - δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, έλεγε: «Οι συντάκτες των πενταετών στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύουν. Αυτό διότι γράφουν όλα όσα θα ήθελαν να πάρουν, τα κοστολογούν, βγάζουν ένα τελικό νούμερο και όταν τα χρήματα αυτά διατεθούν από την κυβέρνηση αγοράζουν μόνο το 20% των όσων έχουν ζητήσει, ξοδεύοντας όμως ολόκληρο το ποσό που είχε προγραμματιστεί για το 100% των αγορών». Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν και άλλοι επιτελείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πενταετές δεν θα πρέπει να συντάσσεται με βάση μόνο τις ανάγκες των επιτελείων αλλά και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης, διότι «όπως πάμε, με τις απαιτήσεις των επιτελείων, σύντομα μπορεί να έχουμε υπερσύγχρονα αεροπλάνα, ανίκητα τανκς και άτρωτες φρεγάτες, αλλά δεν θα έχουμε χρήματα για καύσιμα να τα κινήσουμε».

*από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2008 Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...