............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Νέο πακέτο μέτρων για τις φυλακές με την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων


Σύμφωνα με τον Σ. Χατζηγάκη, θα ωφελήσουν 5.000 κρατουμένους και θα αποφυλακιστούν περίπου 1.500. Προαναγγελία και άλλων ρυθμίσεων για νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα των τοξικομανών ...

Νομοθετικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και θα ωφελήσουν συνολικά περίπου 5.000 έγκλειστους -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταματήσει πλέον η αποχή από το συσσίτιο και η απεργία πείνας που διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και δεύτερη δέσμη μέτρων, που σχετίζονται κυρίως με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φροντίδα των τοξικομανών με υποκατάστατες ουσίες (μεθαδόνη) και τη λειτουργία σχετικού ιδρύματος στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής μετά από μερικούς μήνες, όταν θα έχουν επισκευαστεί οι σχετικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, αν και το υπουργείο θεωρεί ότι έχει ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων, η πλευρά των κρατουμένων θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση και ότι αρκετά από τα αιτήματα παραμένουν ανέγγιχτα.
Η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή και ψίχουλα όσα εξήγγειλε το υπουργείο, θεωρώντας ως προαπαιτούμενο για τη λήξη της αποχής να συναντηθεί ο υπουργός με επιτροπή κρατουμένων, κάτι που ο Σ. Χατζηγάκης ουσιαστικά απέκλεισε χθες. Ετσι, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της συνέχισης της αποχής και της αδυναμίας προσέγγισης.
Μάλιστα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα μέτρα υπερβαίνοντας σε πολλά σημεία και τα όρια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αγνοήσει την κοινωνία και να την αφήσει εκτεθειμένη, χωρίς κάποια προστασία για το σύνολο των πολιτών.
Πρόσθεσε ότι η νέα κατάσταση που θα φέρουν τα μέτρα στο σωφρονιστικό σύστημα και το νέο κλίμα δεν πρέπει να υπονομευτούν από ακραίες διεκδικήσεις ορισμένων που μπορεί να οδηγούσαν σε ευτελισμό της λειτουργίας της ποινής, σε αντίθεση με τα αισθήματα της κοινωνίας, ενώ επαίνεσε τους κρατουμένους για την αυτοσυγκράτηση και την αποτελεσματική ειρηνική συμπεριφορά τους.
Η πρώτη δέσμη μέτρων στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει την αποφυλάκιση όσων κρατούνται για πλημμελήματα (με έκτιση 1/5 της ποινής έως 2 ετών ή 1/3 της ποινής 2-5 ετών) χωρίς εξαγορά, καθώς και την αποφυλάκιση με συμβολική εξαγορά ποινών έως 5 ετών (πλημμελήματα ή κακουργήματα) με συναίνεση του αρμόδιου δικαστηρίου.
Επίσης προβλέπει μείωση της υφ όρον απόλυσης στα 3/5, κάτι που -κατά το υπουργείο- θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα 2/3 των καταδικασμένων για ναρκωτικά και ειδικά για τους χρήστες, σημείο στο οποίο διαφωνεί πάντως η Πρωτοβουλία.
Το υπουργείο εξαιρεί από τα ευεργετικά μέτρα τους καταδικασμένους σε ισόβια, πολυετείς καθείρξεις, τους κατάδικους για ειδεχθή εγκλήματα (π.χ. σεξουαλικής εκμετάλλευσης κ.λπ.), για εμπορία ναρκωτικών κατ επάγγελμα, για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων, εμπορία προς ανηλίκους κ.λπ.

Συγχώνευση
Παράλληλα προβλέπει συγχώνευση των πειθαρχικών ποινών και ταχύτερη παραγραφή τους, μικρή αύξηση των αδειών κ.λπ. (για τα οποία οι κρατούμενοι θεωρούν ότι δεν καλύπτουν τα αιτήματά τους), τη δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές ομάδας βουλευτών και του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ μελετάται η πρόσβαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Επιφυλακτικός δήλωσε ο υπουργός για τη δυνατότητα επίσκεψης των δικηγορικών συλλόγων, λόγω της σχέσης που υπάρχει μεταξύ δικηγόρου - πελάτη.
Η Πρωτοβουλία επέμεινε χθες ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Υποστήριξε ότι γίνονται κάποια δειλά βήματα, ενώ, σχολιάζοντας την προαναγγελία του δεύτερου νομοσχεδίου για αργότερα, επεσήμανε ότι δείχνει πως οι κινητοποιήσεις έχουν αποτέλεσμα. Σήμερα, πάντως, ομάδα αλληλεγγύης προς τους κρατουμένους θα βρεθεί έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα παραμείνει επί 2ήμερο πιέζοντας να συναντηθεί ο υπουργός με επιτροπή κρατουμένων πολυεθνικής σύνθεσης.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
«Κάθε βράδυ η κλούβα φέρνει 300 χρόνια φυλακή». Σε αυτήν τη φράση, που ειπώθηκε προς την τριμελή αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ), στην προχθεσινή επίσκεψή της στις φυλακές Κορυδαλλού, συνοψίζεται η αγωνία των κρατουμένων για την αυστηρότητα των δικαστηρίων στην επιβολή ποινών.
Η αντιπροσωπεία του ΔΣΠ, που αποτελούνταν από τον πρόεδρο Στέλιο Μανουσάκη, την αντιπρόεδρο Αννα Αλεξανδροπούλου και το μέλος του ΔΣ Γιάννη Γιατράκο, «δεδομένης της ιδιαίτερης αυστηρότητας των δικαστικών αρχών κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, που σχετίζεται με την επιβολή της προσωρινής κράτησης και τη δικαστική επιμέτρηση των ποινών», επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης της διάρκειας των ποινών και του πραγματικού χρόνου κράτησης.
Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται περίπου 2.200 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 800, γεγονός που αποτυπώνει την απαράδεκτη κατάσταση εντός των κελιών.

* από την εφημ. ΕΘΝΟΣ 20.11.08 του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...