............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Μπουρλότο στο Φεστιβάλ από τον δήμαρχο Αθηναίων

Περί δήθεν ακαταλληλότητα του θεάτρου
ΞΑΦΝΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ


Των ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*
Πρωτοφανές! Χθες, ξαφνικά, λίγες ώρες πριν από το sold-out συναυλιακό διήμερο με τον διάσημο Βρετανό τραγουδοποιό Τζέιμς Μπλαντ, το θέατρο του Λυκαβηττού σφραγίστηκε από τη Δημοτική Αστυνομία κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης!
Τα 20 χρόνια του στο τραγούδι γιόρτασε με διπλή συναυλία στον Λυκαβηττό (3, 4 Ιουνίου) ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τότε ο δήμος κοιμόταν; Αν δεχτούμε, φυσικά, όσα υποστηρίζει για τη δήθεν ακαταλληλότητα του θεάτρου
Ιθύνων νους ο Δήμος Αθηναίων, που προφασίστηκε λόγους ασφαλείας. Βέβαια, είναι ανεξήγητο γιατί ο δήμος αποφάσισε στο... και πέντε να κάνει το «καθήκον» του ως μη όφειλε: η απόφαση στηρίχτηκε σε «ληξιπρόθεσμο» έγγραφο της, ιδιοκτήτριας του θέατρου, Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων περί ανάγκης μελέτης ελέγχου για τη στατική επάρκεια των κερκίδων. Μόνο που η σχετική επιστολή της προς το Ελληνικό Φεστιβάλ (που νοικιάζει τον χώρο, έχοντας την ευθύνη και για το πρόγραμμα), τον ΕΟΤ και τον Δήμο Αθηναίων είχε ημερομηνία 5 Ιουνίου. Ενώ μόλις προχθές, στις 18 Ιουνίου, η ΕΤΑ κοινοποίησε προς τους ίδιους φορείς νέο έγγραφο, με το οποίο τους πληροφορούσε ότι όλα στο θέατρο του Λυκαβηττού (και η στατική επάρκεια) βαίνουν καλώς. Τι κινητοποίησε τόσο βραδέα αντανακλαστικά στον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη; Αγνωστο!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μηχανικοί πάνε και έρχονται
* Στις 5 Ιουνίου κι ενώ είχαν ήδη γίνει δύο συναυλίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η ιδιοκτήτρια του χώρου, ΕΤΑ, έστελνε την «καταδικαστική» για τον Λυκαβηττό επιστολή, επικαλούμενη τεχνική έκθεση (25/2/2008) των πολιτικών μηχανικών Γεώργιου Σιδηρόπουλου της ΕΤΑ και Νικολάου Αλευρά του ΕΟΤ.
* Το Φεστιβάλ Αθηνών αντέδρασε άμεσα και υπεύθυνα, αναθέτοντας στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη να ελέγξει τον χώρο. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι, αφού έκανε αυτοψία στο θέατρο, διαπίστωσε ότι είναι ασφαλές. Κοινοποίησε μάλιστα πόρισμα στο Φεστιβάλ (15 Ιουνίου) και το ίδιο έγγραφο εστάλη από το Φεστιβάλ στον Δήμο Αθηναίων. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονταν οι συναυλίες με Νικ Κέιβ και Μαρκ Νόφλερ.
* Έλεγχο στον χώρο έκανε όμως και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΤΑ, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος. Στην επιστολή του (18/6/ 2008) προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, Χάρη Κοκκώση, αναφέρει: «Μετά από επίσκεψη στον χώρο του Λυκαβηττού, διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ενίσχυσης του μεταλλικού φορέα του θεάτρου. Λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή κ. Καρύδη θεωρούμε ότι δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας ή οποιαδήποτε ετοιμορροπία και μάλιστα τέτοια που να επιβάλλει τη σφράγιση του θεάτρου».

* Την ίδια κιόλας μέρα ο Χάρης Κοκκώσης έστειλε επιστολή στον αντιδήμαρχο κ. Παπαδάκη, όπου ανέφερε ότι «δεν απαιτείται σφράγιση του θεάτρου, με όλες τις εξ αυτού σοβαρές συνέπειες, μεσούσης της θερινής περιόδου, τόσο για το Φεστιβάλ όσο και για την τουριστική σημασία του».
* Μετά τις αυτοψίες και τις διαβεβαιώσεις τόσων ειδικών, το αρχικό έγγραφο της ΕΤΑ ανακλήθηκε στις 17 Ιουνίου. Εννοείται ότι την ίδια μέρα ειδοποιήθηκε επισήμως και ο Δήμος Αθηναίων. Και να 'ταν μόνο αυτό; Η ΕΤΑ προχθές, 18 Ιουνίου, επανήλθε για τρίτη φορά, διαβεβαιώνοντας εγγράφως τον δήμο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του Λυκαβηττού. Αλλά φαίνεται πως στον δήμο είχαν χαλάσει τα πάντα: e-mail, τηλέφωνα και φαξ!
Αναρωτιόμαστε: πώς γίνεται λοιπόν, ενώ η ίδια η ΕΤΑ ανακάλεσε την απόφασή της και επιβεβαίωσε την ασφάλεια του χώρου, ο Δήμος Αθηναίων να προβεί στο κλείσιμο του θεάτρου μία μέρα αργότερα; Μήπως ο δήμαρχος Αθηναίων κηρύσσει πόλεμο στο Φεστιβάλ Αθηνών, που μπορεί φέτος να μην είχε δικές του εκδηλώσεις στο θέατρο του Λυκαβηττού αλλά παραμένει ο διαχειριστής του χώρου;

Ο Λούκος θυμώνει, ο Κακλαμάνης «λυπάται»
Δικαιολογημένη η οργή του Φεστιβάλ Αθηνών, που κατήγγειλε χθες το γεγονός ως «αποτέλεσμα ασυνεννοησίας μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑ» και χαρακτηρίζει την επιμονή του δήμου «ανεξήγητη». Στην ίδια ανακοίνωση το Φεστιβάλ αναφέρει πως «η δυσμενής αυτή εξέλιξη τραυματίζει καίρια έναν καθιερωμένο θεσμό, όπως είναι οι εκδηλώσεις του Θεάτρου του Λυκαβηττού, και, ως εκ τούτου, όχι μόνο το κοινό αλλά και οι καλλιτέχνες φαίνεται να χάνουν για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές διοργανώσεις».

Η επίσημη απάντηση του Δήμου Αθηναίων ήταν πάντως η εξής: «Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενος άμεσα, ως όφειλε, στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου -δηλαδή της ΕΤΑ- ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου "Λυκαβηττού" και τη σφράγιση αυτού, εφόσον τίθετο ζήτημα διαφύλαξης της ασφάλειας των παρευρισκομένων στο θέατρο, σύμφωνα με τα όσα παρατίθετο στην επιστολή της ΕΤΑ».

Ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, πάλι, με δήλωσή του σχολίασε την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, εκφράζοντας τη θλίψη του για την αντίδραση του Γ. Λούκου («ενός ανθρώπου», γράφει επί λέξει, «που όπως καλά γνωρίζει, υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής»). Επισημαίνει, κατά τα άλλα, πως «η εντολή για το στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΕΟΤ, η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε, προφανώς γιατί οι υπογράφοντες μηχανικοί αρνήθηκαν να το πράξουν, η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 μέρες από την ΕΤΑ και τέλος, η ελληνική δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μη ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου για άμεση σφράγιση». *

Γραφειοκρατική φάρσα ή μήπως πόλεμος στον Λούκο;
Περιττό βέβαια να πούμε ότι ο κόσμος που επρόκειτο να ανέβει στον Λυκαβηττό είναι έξαλλος με τον κ. Κακλαμάνη. Και δικαίως. Ακόμα και ο Τζέιμς Μπλαντ τα 'χε χάσει, σχολιάζοντας ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Και η σημερινή συναυλία όμως είναι στον αέρα αφού οι διοργανωτές («HotBeez») πήραν μόνο μια πεντάωρη άδεια για να μπουν στο Θέατρο και να μεταφέρουν την παραγωγή. Ολο αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να είναι μια κακή φάρσα γραφειοκρατικής ασυνεννοησίας. Υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Μην ξεχνάμε ότι έπειτα από την περίεργη βραδύτητα στα αντανακλαστικά του δημάρχου, αυτός που εκτίθεται έναντι των ξένων καλλιτεχνών και των παραγωγών συναυλιών φέρεται να είναι το Φεστιβάλ. Κι επιπλέον καθώς αυτό διαχειρίζεται τον Λυκαβηττό μ' αυτά και μ' αυτά κινδυνεύει να χάσει ένα βασικό χρηματοδοτικό πόρο.

Σήμερα αναμένεται η οριστική απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων. Ας ελπίσουμε ότι μ' αυτό τον τραγέλαφο θα ευαισθητοποιηθεί και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου, ο υπουργός Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος.

* Για οτιδήποτε νεότερο για τη συναυλία, στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας εταιρείας (www. hotbeez.com)


*ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...