............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο


Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η Ανοιχτή πόλη έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση τα ζητήματα: των εργαζόμενων στο Δήμο με συμβάσεις έργου και την πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής, των οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνται από την Παρασκευή στο Πάρκο Γουδή, στον περιβάλλοντα χώρου του Μπάντμιντον, του ξυλοδαρμού πολίτη στην περιοχή του Γκαζιού που κόλλησε αυτοκόλλητο σε παράνομο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, παράνομων κεραιών κοντά σε σχολείο στην περιοχή της Κυψέλης
Τέλος, μετά από αίτημα της Ανοιχτής Πόλης, που αποδέχτηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, συζητήθηκε εντός ημερήσιας διάταξης, το ζήτημα της αποκατάστασης του κτηρίου του Χριστοδουλάκειου Ιδρύματος.

Ο Ρήγας Αξελός, θέτοντας το θέμα των εργαζομένων στο Δήμο με συμβάσεις έργου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θέλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα που εντελώς αιφνιδιαστικά φέρατε για έγκριση προ ημερησίας, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα της διάθεσης όλων των συμβάσεων έργου που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια, στη Διεύθυνση Καθαριότητας.
Τα δύο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που εγείρονται με αυτή σας την απόφαση είναι:
1. η παράταση του εργασιακού μεσαίωνα των συμβάσεων έργου για επτακόσιους δέκα εργαζομένους, για τους περισσότερους από αυτούς για όγδοη χρονιά και
2. η ανεργία στην οποία καταδικάζετε οριστικά τους εκατοντάδες υπόλοιπους συμβασιούχους έργου που απασχολούνται στο Δήμο.
Προφανώς η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστια πολιτική ευθύνη για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 3812/2009, που όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά αντίθετα οξύνει στο έπακρο την επισφάλεια στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όμως, αυτό δε μπορεί να συγκαλύψει τις βαρύτατες ευθύνες της σημερινής Διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου, όχι μόνο για την απόλυτη ευθυγράμμιση τους με τις κυβερνητικές επιταγές, αλλά κυρίως για την συντήρηση επί πάνω από τρία χρόνια του καθεστώτος των συμβάσεων έργου στον Δήμο.
Και μην επιχειρήσετε ξανά να προβάλλετε σαν δικαιολογία τους αργούς ρυθμούς του ΑΣΕΠ. Όχι μόνο γιατί αρκεστήκατε να τις παρακολουθείτε παθητικά, αλλά κυρίως γιατί οι 588 θέσεις που έχουν αναρτηθεί στο ΑΣΕΠ και χρονίζει προκλητικά η πλήρωση τους (285 στους παιδικούς σταθμούς και 303 στην Καθαριότητα), είναι μόλις το ένα τέταρτο από τους 2.300 περίπου συμβασιούχους που μέχρι τώρα εργάζονται στο Δήμο.
Πάνω από τρία χρόνια ήταν πολιτική σας επιλογή να καλύπτετε τα κενά, τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών με φτηνό εργατικό δυναμικό. Χωρίς άδειες και επιδόματα και κυρίως, κάτω από μόνιμη ανασφάλεια για το μέλλον τους. Μια ανασφάλεια που εξυπηρετούσε θαυμάσια την διαρκή εξάρτηση τους από τα πολιτικά και κομματικά γραφεία.

Δεν έφτανε το γεγονός ότι εκατοντάδες νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να θυσιάσουν την προσωπική και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια για μια επισφαλή θέση εργασίας. Έπρεπε να μείνουν αλυσοδεμένοι και όμηροι για πάντα. Αυτό «εξασφαλίσατε» για τους επτακόσιους δέκα που θα μείνουν στην Καθαριότητα. Πλησιάζουν βλέπετε και οι δημοτικές εκλογές.
Τις δικές τους δυναμικές αντιδράσεις θέλατε να αποφύγετε με τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο φέρατε το θέμα, δηλαδή με προφορική (!!!) εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και μάλιστα στο τέλος της προ ημερησίας συζήτησης. Και όχι μόνο τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά και των υπηρεσιών που με αυτή σας την απόφαση καταδικάζονται σε υπολειτουργία ή και σε πλήρη αποδιάρθρωση.
Καταστρατηγήσατε ακόμα και την ίδια την εγκύκλιο της Περιφέρειας της 14/4/2010, που ορίζει ρητά ότι η κατανομή του αριθμού και των ειδικοτήτων των εγκεκριμένων συμβάσεων για τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Ν.Π.Δ.Δ. θα γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης από τα διοικητικά συμβούλια των Ν.Π.Δ.Δ.

• Ζητάμε να καταθέσετε στο Σώμα τις εισηγήσεις των οργανισμών και ιδρυμάτων που αγνοήσατε.
• Ζητάμε να μας εξηγήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφτούν τα κενά στις υπηρεσίες που πλήρωναν οι συμβασιούχοι όπως έχουν καταγραφεί στην απογραφή του προσωπικού το 2007.
Δηλώνουμε ξανά ότι θα σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό των εκατοντάδων νέων ανθρώπων που πετιούνται στο δρόμο, στον αγώνα τους για
• να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.
• να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις πάνω από 24 μήνες
• να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις εργασίας»
Απαντώντας ο Ν. Κακλαμάνης, αφού αναφέρθηκε στην μείωση των ΚΑΠ για την τοπική αυτοδιοίκηση, αναρωτήθηκε από πού θα πληρωνόντουσαν οι εργαζόμενοι αν ήταν μόνιμοι, καθώς όπως είπε άλλο τα 900 ευρώ μισθό που παίρνουν οι συμβασιούχοι και άλλο τα 1500-1600 που παίρνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με τις υπερωρίες τους.
Τοποθετούμενη η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Η. Βαλσαμάκη, ανέφερε ότι με βάση την παραπάνω απόφαση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν δύο προγράμματα που υλοποιούνται από το Βρεφοκομείο, για την ενδοοικογενιακή βία και την ενσωμάτωση των μεταναστών, καθώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 500 περίπου εργαζομένων.
Στη συνέχεια, ο Ρήγας Αξελός ενημέρωσε το σώμα ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί δίκη η οποία αφορά περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη, ο οποίος κόλλησε αυτοκόλλητο σε παράνομο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, από καταστηματάρχη στο Γκάζι, και κάλεσε το δήμο να περιφρουρήσει τον δημόσιο χώρο της Αθήνας.
Σε ότι αφορά τις οικοδομικές εργασίες στο Πάρκο Γουδή, η Ελένη Πορτάλιου, μεταξύ άλλων είπε:
«Την Παρασκευή έγιναν αντιληπτά από περιοίκους –μέλη τοπικών επιτροπών πολιτών, οικοδομικά έργα που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου «Μπάντμιντον» στην καρδιά του χώρου του μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμή πληροφόρηση, τα έργα αφορούν την κατασκευή επεκτάσεων του θεάτρου στον περιβάλλοντα χώρο. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και γνωστοποίησαν το γεγονός στο Δήμο, την Αστυνομία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο περιστατικό προστίθεται σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις σχεδιασμών για το Πάρκο Γουδή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: Αναφερόμαστε στην πρόσφατη "ανακαίνιση" και με προσθήκες των κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί από την γνωστή "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" στην ΕΠΟ, όσο και τα σχέδια τη μελλοντική κατασκευή ερευνητικού κέντρου στης Ακαδημίας Αθηνών σε έκταση πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.
Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η τακτική ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, να κατατεμαχίζεται από φορείς και ιδιώτες, με αποσπασματικές και "ειδικές" ρυθμίσεις. Είναι επιπλέον φανερό ότι, μετά την πρόσφατη κατάθεση σε «δημόσια διαβούλευση» των προτάσεων του ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Υμηττό και την περιοχή Γουδή-Ιλισός, ιδιώτες και φορείς σπεύδουν με έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, να δημιουργήσουν περισσότερα αρνητικά τετελεσμένα και να προκαταλάβουν τη διοίκηση και τους πολίτες.
Από τη μεριά μας, καλέσαμε ήδη και καλούμε και σήμερα την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων, και τα συναρμόδια Υπουργεία –με πρώτο το ΥΠΕΚΑ- να μην ανεχθούν παρόμοιες κινήσεις και αυθαιρεσίες ιδιωτών και φορέων.
Επιπλέον, ενόψει της "διαβούλεσης" για το ΠΔ Υμηττού, τίθεται το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του Πάρκου Γουδή-Ιλισός στο μέλλον: Από ποιους φορείς και όργανα θα γίνεται η διαχείριση και με ποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους. Ιδιαίτερη σημασία έχει το να υπάρξει μηχανισμός και χρονοδιάγραμμα παραχώρησης στο Δημόσιο των εκτάσεων του Πάρκου Γουδή-Ιλισός που σήμερα ελέγχουν φορείς του δημοσίου και ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τις προοδευτικές και αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις στην πόλη θα περιφρουρήσουν τη νομιμότητα, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - χωρίς τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση.»
Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, αναφερόμενη στην εγκατάσταση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία στην Κυψέλη μεταξύ άλλων είπε:
«Πρόκειται για 3 καμουφλαρισμένες κεραίες που βρίσκονται στην οδό Λευκωσίας και Νεμέσεως 1, στην ταράτσα ενός πάρκινγκ στην Κυψέλη. Σε απόσταση 10 μέτρων βρίσκεται το 47ο Γυμνάσιο Αθηνών και στα 200 μέτρα λειτουργεί ένα νηπιαγωγείο και το 23ο Δημοτικό Σχολείο, τα παιδιά αυτά δέχονται επί 7 ώρες την ακτινοβολία τριών κεραιών και φυσικά οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών και τα παιδιά τους επί 24 ώρες. Η μία κεραία «διαθέτει» άδεια, ενώ η δεύτερη κεραία δεν διαθέτει και από τις αρχές του 2009, έχει κριθεί παράνομη και κατεδαφιστέα από την πολεοδομία του Δήμου. Το παράλογο είναι ότι όχι μόνο η παράνομη κεραία δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κατά τη διάρκεια του Πάσχα, εμφανίστηκε και τρίτη κεραία στο κτίριο. Οι κάτοικοι φυσικά θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα να απομακρυνθούν οι κεραίες αλλά το ερώτημα είναι τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος;»

Τέλος, ο Φώτης Προβατάς, αναφερόμενος στη εκδήλωση απολογισμού που διοργανώνει η δημοτική αρχή την Τετάρτη 28 Απριλίου στο μέγαρο μουσικής, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πρώτον: η συζήτηση για τον απολογισμό γίνεται βάσει νόμου κάθε χρόνο σε ανοιχτή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων. Η φετινή δημόσια συζήτηση έχει ήδη γίνει.
Δεύτερον: εάν επρόκειτο για συγκέντρωση όπου θα κατατεθεί μια συνολική εκτίμηση της πορείας και του έργου της Δημοτικής Αρχής για την παρελθούσα τριετία, τότε θα έπρεπε προφανώς να προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Εάν πρόκειται για πρόσκληση σε συγκέντρωση όπου θα αναπτυχθεί ο προσωπικός απολογισμός του Δημάρχου, και περί αυτού πρόκειται, τότε είναι εκτός δεοντολογία η χρήση των επισήμων συμβόλων του Δήμου και του μηχανισμού του Δήμου.
Τρίτον: σε κάθε περίπτωση η χώρα βρίσκεται σε μια στενωπό, που μας συνθλίβει οικονομικά και κοινωνικά. Το δημοτικό ταμείο είναι ήδη άδειο και η δημοτική πλειοψηφία αναζητά δάνεια για τη στοιχειώδη επιβίωση του Δήμου. Θα είναι παράλογο, η δημοτική πλειοψηφία και ο κ. Κακλαμάνης, να επιμείνουν ακόμη και τώρα στην διοργάνωση αυτής της δαπανηρής προεκλογικής εκδήλωσης.»
Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που εισήχθη μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης, σχετικά με την αποκατάσταση του Χριστοδουλάκειου Ιδρύματος, η Ελένη Πορτάλιου, τόνισε:
«Στο χώρο του Χριστοδουλάκειου στεγάζονται σημαντικές υπηρεσίες της Πανεπιστημιακής Παιδιοψυχιατρικής Κλινικής καθώς επίσης και δύο παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δυόμιση χρόνια, από τότε που λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου και έχει εκκενωθεί το κτήριο, δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης. Ζητάμε πρώτον να ενημερωθούμε σε τι οφείλεται αυτή η καθυστέρηση και δεύτερον να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.»
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ακριτίδης, ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί από το Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα η σχετική άδεια, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

• ολόκληρο το συνοδευτικό έγγραφο που κατέθεσε η Ανοιχτή πόλη είναι διαθέσιμο στο site της Ανοιχτής Πόλης: http://anoihtipoli.gr/eggrafa/christodoylakeio-idrym

*  Δημοσιεύτηκε 26/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...