............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Tο ιστορικό της κατεδάφισης του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8

 IΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

  Παρέμβαση για το κτήριο της οδού Παστέρ 8,
            στην πλατεία Μαβίλλη
Η MOnuMENTA συνεχώς δέχεται καταγγελίες για κατεδαφίσεις κτηρίων των δεκαετιών του 1920 και του 1930. Πρόκειται για αξιόλογα κτήρια, δείγματα του κλασικισμού και του μοντέρνου κινήματος.

Μία από αυτές τις καταγγελίες αφορά ένα πολύ ενδιαφέρον κτήριο στην οδό Παστέρ 8, στην πλατεία Μαβίλλη. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1920 και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρχιτεκτονικών αναζητήσεων που ακολούθησαν, στην Αθήνα, το τέλος των νεοκλασικών προτύπων και άνοιξαν την πορεία προς το καθαρό μοντέρνο του μεσοπολέμου.

Η κατεδάφιση ανάλογων κτηρίων πιστεύουμε ότι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα οδηγήσει στον αφανισμό ενός σημαντικού τμήματος του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας. Οι διόροφες κατοικίες της δεκαετίας του 1920 βρίσκονται σε πολλές περιοχές της Αθήνας (Κυψέλη, Κολωνάκι, πλατεία Αμερικής, Μεταξουργείο κ.α.) αποκαλύπτοντας την εικόνα της πόλης στη συγκεκριμένη δεκαετία. Στη θέση τους κτίζονται πολυόροφες πολυκατοικίες, αφού οι αρμόδιοι φορείς (ΕΠΑΕ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ) ολιγωρούν στην κήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων. Τα κτίσματα αυτά κατεστρέφονται ένα, ένα και ταυτόχρονα χάνεται η ιστορία της πόλης μας. Η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αρχιτεκτονική κληρονομιά των τελευταίων 100 χρόνων και οι πολλοί συναρμόδιοι φορείς που αποφασίζουν για την τύχη της έχουν καταδικάσει τον αρχιτεκτονικό πλούτο των νεότερων χρόνων στη βουλιμία των κατασκευαστικών εταιριών. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η ΜΟnuMENTA σε συνεργασία με πολίτες προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία τους.

Η MOnuMENTA μόλις πληροφορήθηκε από περίοικους για την επικείμενη κατεδάφιση του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8 – η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) χωρίς αιτιολογία έκρινε ότι το κτήριο δεν έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον – υπέβαλε αιτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου. Με τη συνεργασία του δικηγόρου Κ. Κατερινόπουλου υπέβαλε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της άδειας κατεδάφισης και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε στις 13 Απριλίου 2009 προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει την εκτέλεση της άδειας κατεδάφισης.
πηγή: http://www.monumenta.org/

                                           * * *
Την 1/12/2009 εκδόθηκε η με αριθμό 1366/2009 άδεια κατεδάφισης του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8, η οποία υλοποιήθηκε άμεσα και κατεδαφίστηκε το κτήριο. Κατά της άδειας αυτής η MOnuMENTA άσκησε την με αριθμό 2992/2009 αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και αίτηση αναστολής 636/2009 για την οποία χορηγήθηκε Προσωρινή Διαταγή.
Η κατεδάφιση έγινε κατά παράβαση της Προσωρινής Διαταγής που χορηγήθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με την οποία απαγορεύονταν οι εργασίες κατεδάφισης. Αυτό διότι η Προσωρινή Διαταγή χορηγήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 3/12/2009 και μέχρι εκείνη την ώρα το κτήριο ήταν άθικτο, καθώς οι εργασίες που έκανε το ειδικό μηχάνημα περιορίζονταν μόνο στην προσπάθεια απόσυρσης των μπάζων που βρίσκονταν στο όμορο οικόπεδο με πρόσοψη την Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Ειδοποιήθηκε 12.15 τηλεφωνικά ο Διοικητής του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων και στη συνέχεια του εστάλη στις 12.30 με fax ολόκληρο το δικόγραφο της αίτησης αναστολής κατά της οικοδομικής άδειας με την Προσωρινή Διαταγή και του ζητήθηκε η άμεση εκτέλεση της με την επιτόπου μετάβαση αστυνομικών. Αντίθετα μέχρι τις 14.30 για δύο και πλέον ώρες δεν έγινε καμιά ενέργεια από την Αστυνομία. Στη συνέχεια με fax ολόκληρο το δικόγραφο της αίτησης αναστολής κατά της οικοδομικής άδειας με την Προσωρινή Διαταγή εστάλη και στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων υπόψη του κ. Διευθυντή της, ήδη στις 13.00 και στον δικηγόρο που εκπροσωπεί τις εταιρίες δικαιούχους της άδειας ήδη στις 13.20. Η δικαστική επιμελήτρια επέδωσε στην Πολεοδομία την Προσωρινή Διαταγή στις 13.30 και στο Αστυνομικό Τμήμα στις 14.00.
Η μπουλντόζα χτύπησε το κτήριο από το πίσω μέρος του στις 13.50 σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατοικούν στην περιοχή. Στην ενέργεια αυτή προέβη αφού με υπερπροσπάθεια ανέβηκε τουλάχιστον 5 μέτρα σε ένα σωρό από μπάζα με σκοπό να πλήξει το κτήριο με μεγάλη βιασύνη πριν μεταβεί εκεί η Αστυνομία.
Η Αστυνομία δεν είχε μεταβεί στο χώρο των εργασιών και μας τηλεφώνησαν οι περίοικοι που γνώριζαν την ύπαρξη της Προσωρινής Διαταγής ότι ενώ οι εργασίες είχαν διακοπεί μεταξύ 12.30 και 13.10 συνεχίζονταν μετά με μεγαλύτερη ένταση και τους είπαμε να καλέσουν την Αστυνομία. Στις 14.00 οι αστυνομικοί δεν είχαν μεταβεί στο χώρο και σε τηλεφώνημα δικό μας στον Διοικητή μάς παρέπεμψε στην αξιωματικό Υπηρεσίας η οποία απάντησε ότι είχε στείλει την προσωρινή Διαταγή με fax στην Πολεοδομία για να ζητήσει οδηγίες, παραβαίνοντας την υποχρέωση άμεσης μετάβασης στο χώρο εργασιών και διακοπής τους. Στην επισήμανση μας ότι έχουν υποχρέωση ανεξάρτητα από την έκδοση τους σήματος διακοπής από την Πολεοδομία να προβούν σε άμεση διακοπή των εργασιών με μόνη την περιέλευση σε αυτούς της Προσωρινής Διαταγής, είχαν σφοδρές αντιρρήσεις και μόνο κατόπιν της επιμονής μας να ζητήσουν την γνώμη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, αποφάσισαν αφού επικοινώνησαν με την Εισαγγελία να αποστείλουν περιπολικό για να διατάξει την διακοπή των εργασιών.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στο εργοτάξιο στις 14.30. Το κτήριο είχε χτυπηθεί ήδη 40 λεπτά πριν και είχε καταρρεύσει το πίσω μέρος του εκτός από τον πρώτο όροφο και όλη την όψη της οδού Παστέρ.
Με το δεδομένο προφανώς αυτό τη Δευτέρα 7/12 υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης της Προσωρινής Διαταγής που τους χορηγήθηκε και ολοκλήρωσαν την κατεδάφιση.
Έτσι με τη δίωρη αυτή καθυστέρησή της η Αστυνομία αλλά και η Πολεοδομία έδωσαν τη δυνατότητα στους δικαιούχους της άδειας που γνώριζαν την ύπαρξη της Προσωρινής Διαταγής να πετύχουν την κατεδάφιση σημαντικού μέρους του κτηρίου, που το χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για την ανάκληση της Προσωρινής Διαταγής και την ολοκλήρωση της κατεδάφισης.
MOnuMENTA  http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=4&perm=1&ArticleID=481&CategoryID=20&lang=gr

info@monumenta.org
21/02/2010

                                                                              ***

περιοδικό για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
της Ελλάδας και της Κύπρου
magazine for the protection of natural and architectural heritage in Greece and Cyprus
                                       http://www.monumenta.org/



Η ανάγκη για αντίδραση στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, φυσικού και αρχιτεκτονικού, γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, η ανάγκη για δράση δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΟnuMENTA, αυτό που ταξιδεύει πια στο Διαδίκτυο και διεκδικεί μια θέση στις οθόνες σας.

Θέμα του νέου αυτού περιοδικού είναι η προστασία και η ανάδειξη της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ενιαία και αδιαχώριστα στη λέξη ΜΝΗΜΕΙΑ / ΜΟnuMENTA. Η διαμονή των συντελεστών του στην Ελλάδα και στην Κύπρο όρισε και τα γεωγραφικά πλαίσιά του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να τα ξεπεράσουν και να ενώσουν τη φωνή, τη γραφή τους, με όλους όσοι προσπαθούν για να σωθεί η φύση και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, υψηλά και ταπεινά. Αν μάλιστα καταφέρουν να πληροφορούν αντικειμενικά, να ευαισθητοποιούν, να προκαλούν τη συμμετοχή και να ανοίξουν ένα διάλογο επικοινωνίας οι στόχοι τους θα θεωρηθούν επιτυχείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...