............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Εργαζόμενοι φοιτητές στο Ρέθυμνο...


 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
 ΙΑΣΟΝΑΣ  ΓΟΥΣΕΤΗΣ


Στο άκουσμα της λέξης «φοιτητής» συνήθως οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο νου μας είναι εικόνες χαλαρότητας, ανεμελιάς και διασκέδασης. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Ρέθυμνο, μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών εργάζεται. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους ενώ άλλοι χρησιμοποιούν το εισόδημα τους συμπληρωματικά, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αρκετοί είναι και αυτοί που εργάζονται-πολλές φορές αφιλοκερδώς-για να αποκτήσουν την ποθητή εμπειρία στο χώρο εργασίας που ευελπιστούν ότι θα τους απορροφήσει στο μέλλον, ως πτυχιούχους πλέον.
Συνήθως εργάζονται σε καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, video clubs, internet καφέ, μαγαζιά λιανικής πώλησης πάσης φύσεως ή παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Πιο σπάνια υποαπασχολούνται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και σε ασφαλιστικά γραφεία.
Οι αμοιβές των εργαζόμενων φοιτητών κυμαίνονται από 25 έως και 45 ευρώ το οκτάωρο, χρήματα τα οποία μετά βίας αρκούν για ΄κείνους που δε λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τις οικογένειες τους και δεν κατάγονται από το Ρέθυμνο, αφού με το εισόδημά αυτό πρέπει να καλύψουν τόσο τα έξοδα στέγασής τους και των βασικών τους αναγκών, όσο και τα ακαδημαϊκά που πολλές φορές δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Σχεδόν όλοι οι φοιτητές που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η εργασία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις σπουδές τους και τους καθυστερεί στην απόκτηση του πτυχίου. Κύριος παράγοντας είναι η σωματική κούραση, η οποία δεν τους αφήνει να παρακολουθούν τακτικά τις παραδόσεις αλλά και το άγχος που συνδέεται με την εκάστοτε εργασία. Αρκετοί δήλωσαν επίσης ότι η εργασία επηρεάζει και τη προσωπική τους ζωή, αφού κυριαρχεί η έλλειψη χρόνου και διάθεσης με το δίπολο: δουλειά-πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά τη σχέση εργοδοσίας και εργαζομένων φοιτητών οι απαντήσεις που δόθηκαν, ποικίλουν. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί πως η σχέση του με τον εργοδότη δεν είναι ιδιαίτερα προβληματική ή στο βαθμό που είναι, απλά αντικατοπτρίζει τις γενικότερες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σήμερα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα φοιτητών, η οποία θεωρεί πως οι εργοδότες στην ουσία εκμεταλλεύονται τους φοιτητές και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά ο Γ.Μ. (προπτυχιακός φοιτητής του παν/μίου Ρεθύμνου) αναφέρει: «Οι εργοδότες μας εκμεταλλεύονται, αφού γνωρίζοντας πως η εργασία μας είναι προσωρινή και περιστασιακή δεν μας ασφαλίζουν εκτός και αν δεχτούν μεγάλη πίεση. Επίσης ουσιαστικά χρησιμοποιούν την ιδιότητά μας ως φοιτητές, προκείμενου να προσελκύσουν μεγαλύτερη πελατεία, χωρίς φυσικά να το ανταποδίδουν με οποιονδήποτε τρόπο».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι φοιτητές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν ανήκουν στα σωματεία στα οποία θα έπρεπε να εντάσσονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παλέψουν συλλογικά για την αναβάθμιση του κλάδου στον οποίο εργάζονται.
Τέλος, η απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των φοιτητών ήταν χαρακτηριστική: «Ανάλογα το μαγαζί και τον εργοδότη». Άλλοι μίλησαν για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «χαλαρή δουλειά» με ευέλικτα ωράρια.
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση ενός εκ των ερωτηθέντων, (την οποία φαίνεται να συμμερίζονται κι άλλοι φοιτητές και βεβαίως ενδεχομένως ανασύρει ερωτηματικά σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς του μέσου φοιτητή ή έστω κάποιας μερίδας αυτών) του Σ.Λ.(προπτυχιακού φοιτητή στο παν/μιο Ρεθύμνου), ο οποίος δήλωσε ότι «οι φοιτητές και οι μετανάστες είναι στην ίδια μοίρα·και οι δύο είναι μάρτυρες της εκμετάλλευσης των εργοδοτών».
Στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, μάλλον θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το στερεότυπο του φοιτητή που στο ένα χέρι κρατάει τον καφέ και στο άλλο το τάβλι από την τρέχουσα πραγματικότητα, αφού κατά τα φαινόμενα στο ένα χέρι έχει το ρολόι και στο άλλο τον δίσκο σερβιρίσματος και μάλιστα σε συνθήκες όχι πάντα ιδανικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...