............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ολοκληρωτική καταστροφή στην Αϊτή από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ

 Θρήνος στα συντρίμμια



Associated Press
Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων  Πορτ ο Πρενς


Εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες, ενδέχεται να είναι τα θύματα του καταστροφικού σεισμού των 7,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αϊτή, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Παγκόσμια συστράτευση για αποστολή βοήθειας.
Την πρώτη δόνηση ακολούθησαν μετασεισμοί 5,9 Ρίχτερ και 5,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χλμ από το κέντρο τού Πορτ Ο Πρενς και σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Αμέσως μετά το σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι προς όλες τις χώρες της Καραϊβικής.

Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.



Οι πρώτες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για αμέτρητα κτήρια -γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, κυβερνητικά κτήρια, ακόμα και του ΟΗΕ- που έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, η οποία θυμίζει πόλη-φάντασμα. Έχει καταρρεύσει ακόμα και μεγάλο μέρος του προεδρικού μεγάρου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ είναι ζωντανός.


Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεκάδες άνθρωποι είναι καταπλακωμένοι και θαμμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων, ενώ πτώματα και τραυματίες κείτονται στους δρόμους.
«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε» δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Είδα επτά με οκτώ κτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει. Νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα» πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πορτ Ο Πρενς, Τσαρλς Λουόμα Όβερστριτ, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και η πρωτεύουσα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν... επικρατούσε το απόλυτο χάος» δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».
Ένας υπάλληλος στην οργάνωση αρωγής των Ηνωμένων Εθνών «Τρόφιμα για τους Φτωχούς» δήλωσε ότι είδε ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, ενώ ένας άλλος υπάλληλος του ΟΗΕ υποστήριξε πως τα περισσότερα κτήρια στην οδό Νταλμάς, τον μεγαλύτερο δρόμο του Πορτ Ο Πρενς, έχουν καταστραφεί. Καταγράφηκαν, επίσης, περιστατικά λεηλασιών σε καταστήματα που υπέστησαν ζημιές.
«Μεγάλο μέρος των γραφείων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί και ζωντανοί» δήλωσε στέλεχος της Αποστολής. Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής», αλλά «και στα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της κατέρρευσαν, αλλά ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της.
Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Αποστολές βοήθειας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «οι σκέψεις του και οι προσευχές του» συνοδεύουν τους κατοίκους της Αϊτής που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό και υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια. «Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να βοηθήσουμε τον πληθυσμό της Αϊτής» αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια.

«Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και ανθρωπιστική αρωγή, και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειές τους και για τους αγαπημένους τους» δήλωσε η Χ.Κλίντον κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Χαβάης, Χονολούλου. Παράλληλα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων.

Βοήθεια αναμένεται να στείλουν, επίσης, η Γαλλία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στους κατοίκους της Αϊτής, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για «να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια». Ανακοινώθηκε, ακόμα, πως η Γαλλία στέλνει δύο αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Καναδάς -όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί- εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση, με τον υπουργό Εξωτερικών Λόρενς Κάνον να αναφέρει ότι αξιωματούχοι της χώρας του «έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό».

«Ανησυχία» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ. Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του.

Στη Μπογκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και [είναι] έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας, στις επόμενες ώρες, που θα μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς.

Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για τους Μεξικανούς που ζουν εκεί.

Στη Δομηνικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα- ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδράμει.

Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα και αρκετοί κάτοικοι -υπό τον φόβο του τσουνάμι- μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

  Newsroom ΔΟΛ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...