............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κώστας Τσαρούχας: "Πληροφόρηση - Ο άυλος χρυσός τού 21ου αιώνα"

...το νέο βιβλίο του Ρεπόρτερ
και συγγραφέα Κώστα Τσαρούχα,
κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλήθεια, σελ. 256

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στην Ακαδημίας 20, στον 1ο όροφο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Παπουτσής Βουλευτής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Β' Αθήνας με την ΝΔ, ο Φώτης Κουβέλης Βουλευτής Β' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαιρετισμό θα κάνει ο Πάνος Σόμπολος Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ,
και ο Γιάννης Λοβέρδος θα συντονίσει την εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 9029800 κα Τριανταφυλλιά Καλαντζή.


Ο δημοσιογράφος είναι σαν τον ακροβάτη. Ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Σημειώνει η "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009. "Αν δεν κρατήσει την ισορροπία του, δεν έχει δίχτυ ασφαλείας. Η δική του μπάρα δεν είναι απτή, υλική. Είναι άυλη. Η πληροφορία. Η διαχείρισή της καθορίζει και την πορεία του δημοσιογράφου. Αυτή υπηρετούσε και πρέπει να υπηρετεί πάντα.
Θεωρητικά, η ύπαρξη περισσότερων μέσων και τρόπων συλλογής της κάνει πιο εύκολο το έργο του. Το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον, όμως, δρα διαλυτικά, διαβρωτικά, στον δίαυλο. Ο μεσάζων μεταξύ γεγονότος και κοινού φαίνεται σήμερα να μην έχει τις απαραίτητες αντιστάσεις. Τότε, το σχοινί αρχίζει να ταλαντεύεται και η πτώση μοιάζει αναπόφευκτη. Το ηθικό κέλυφος γίνεται κομμάτια κι αυτό που συνεχίζει δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά εκτελεστικό όργανο.

Ο Κώστας Τσαρούχας είναι πάνω από 40 χρόνια όρθιος και ανθεκτικός στις πάμπολλες πιέσεις. Το καινούριο βιβλίο του «Πληροφόρηση: Ο άυλος χρυσός τού 21ου αιώνα» είναι εργαλείο ή δώρο για τις νέες γενιές των δημοσιογράφων που φαίνεται να έχουν χάσει τον δρόμο τους. Με εφόδια την επιστημονική επάρκεια των νομικών και πολιτικών και ηθικών εργαλείων και την επαγγελματική εμπειρία, δικαιούται διά να ομιλεί. Και να δίνει απαντήσεις. Κεφαλαιώδη ερωτήματα, όπως: Πώς «λειτουργεί» ο δημοσιογράφος στον 21ο αιώνα;
Τι νομιμοποιεί τον ίδιο και τις πράξεις του πολιτικά, και κυρίως ηθικά; Σε ποιο περιβάλλον δρα; Τι σχέση μπορεί να έχει το βαθιά δημοκρατικό δικαίωμα της πληροφόρησης με την οικονομία της αγοράς; Ο Τσαρούχας θέλει το δημοσιογραφικό βλέμμα να είναι απέναντι στην κοινωνία. Οχι χαμηλωμένο.

Ο Κώστας Τσαρούχας είναι ο ρεπόρτερ
που χάραξε νέους δρόμους στη Δημοσιογραφία
Η δημοσιογραφική έρευνα για τον Κώστα Τσαρούχα είναι η συνεχής συλλογή πληροφοριών. Είναι η αποκρυπτογράφηση και αξιολόγησή τους. Είναι η μετατροπή αυτών των στοιχείων στο γεγονός που αγγίζει και συγκινεί. Τολμηρός και ασυμβίβαστος αντιμετωπίζει τη ζωή πάντα με ήθος και ανθρωπιά σε όλους τους τομείς της και ανακαλύπτει: Σκάνδαλα - Σκάνδαλο των φαρμάκων, σκάνδαλα των εικόνων. Κομπίνες - Κομπίνες στο Καζίνο της Πάρνηθας.
 Απάτες - Απάτη της Αντίγκουα, απάτη με τα λαθραία αυτοκίνητα, απάτη της κασετοπειρατείας, τοκογλυφικό παρακύκλωμα του Γούκου. Ανθρώπινα δράματα - Υπόθεση Παγκρατίδη που συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ηλικία 25 χρόνων ως δράκος του Σέιχ-Σου, ενώ μετά από 21 χρόνια έρευνας ο Κώστας Τσαρούχας απέδειξε πως ήταν αθώος.
 Ή ακόμη τη δράση των λεθρεμπόρων ναρκωτικών και το σκοτεινό πρόσωπο της Μασονίας στην Ελλάδα. Αν και τελείωσε τη Νομική και πολύ νέος πήρε άδεια δικηγόρου, καθώς και πτυχίο Δημοσίου Δικαίου-Πολιτικών Επιστημών, παρέμεινε πιστός στη Δημοσιογραφία, την οποία ασκεί από τα 18 του χρόνια. Παραμένει ταυτόχρονα και αθεράπευτα ερωτευμένος με τη διεισδυτική δημοσιογραφική έρευνα.
Ρεπόρτερ, με μια οξυμμένη δημοσιογραφική αίσθηση, αποτελεί τη ζωντανή απόδεξη της ελπίδας, του θάρρους -συχνά της γενναιότητας- αλλά και της δικαίωσης, που γνωρίζει κάποιος όταν επιμένει. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα βιβλία ενός δημοσιογράφου έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες και σήριαλ στην τηλεόραση και γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία -"13ο Κιβώτιο", "Ασημένιο Δηνάριο", "Ο Ρεπόρτερ", "υπόθεση Παγκρατίδη", "Αγόρια στην Πορνεία".
Ο Κώστας Τσαρούχας είναι ο ρεπόρτερ που χάραξε νέους δρόμους στη Δημοσιογραφία. Εκείνους της αποκάλυψης της αλήθειας όσο και αν αυτό είναι επίπονο, χρονοβόρο και συχνά γεμάτο κινδύνους".
*"Βιβλιοθήκη"  εφημ. "Ελευθεροτυπία" Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

1 σχόλιο:

petros είπε...

Λιγο θα γυρισω πισω πριν απο 50 χρονια στο Δημοτικο Σχολειο που ειμασταν συμμαθητες μονιμα με εκνευριζε που ηταν οπρωτος μαθητης και το καλυτερο παιδι της ταξης.

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...