............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Έκκληση UNICEF - Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε έκτακτες συνθήκες



Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2016


Έκκληση UNICEF ύψους $2,8δις για τα παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο

Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών
που ζουν σε έκτακτες συνθήκες
Γενεύη, 26 Ιανουαρίου 2016 - Η UNICEF απευθύνει έκκληση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει 43 εκατομμύρια παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης (25%) προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στα οποία θα παρασχεθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα οποία βιώνουν τις συνέπειες κρίσεων - από 4,9 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 σε 8,2 εκατομμύρια το 2016. Περισσότερα από τα μισά (5 εκατομμύρια) θα είναι παιδιά της Συρίας στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.
«Εκατομμύρια παιδιά αποστερούνται την εκπαίδευσή τους», λέει η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF. «Η εκπαίδευση είναι μια σωτήρια παρέμβαση για τα παιδιά, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν, εν μέσω της φρικτής κατάστασης από τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες. Τη χρονιά αυτή το ένα τέταρτο της έκκλησής μας προορίζεται για την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση του νου των παιδιών και των νέων χτίζουμε την ελπίδα, έτσι ώστε να μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους, και να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της χρόνιας κρίσης.»
Η έκκληση της UNICEF για το 2016 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από τρία χρόνια. Οι δύο βασικές αιτίες, οι συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαναγκάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκθέτουν εκατομμύρια περισσότερα σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, βία, ασθένειες, κακοποίηση, καθώς και σε διακινδύνευση της εκπαίδευσής τους.
Περίπου το 1 στα 9 παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Το 2015, τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, από εκείνα στις άλλες χώρες.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά να ζουν σε ζώνες εξαιρετικά υψηλής συχνότητας πλημμυρών και σχεδόν 160 εκατομμύρια να ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας. Ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα Ελ-Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ ενέχει περαιτέρω κίνδυνο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συνεχίζει να αυξάνεται, με μόνο την Ευρώπη να δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.
«Τους τελευταίους μήνες έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά που έχουν σπρωχθεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης δυστυχίας, στο Μπουρούντι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας, και κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη», λέει η Afshan Khan. «Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων. Η παγκόσμια προσφυγική κρίση είναι και κρίση για την προστασία των παιδιών που έχουν πάρει τους δρόμους, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking
Η έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” στοχεύει συνολικά σε 76 εκατομμύρια ανθρώπους σε 63 χώρες.                                                                                                                       ./..
·        Το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης – $1,16δις – προορίζεται για ζωτική βοήθεια που απαιτείται για τη Συρία και την προσφυγική κρίση της Συρίας σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Οι κύριες ανάγκες περιλαμβάνουν ασφαλές νερό, εμβολιασμούς, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών.
·        Η UNICEF ζητά επίσης $30,8 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $180 εκατομμύρια για τα παιδιά στην Υεμένη, όπου σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω μιας σύγκρουσης που κοντεύει να συμπληρώσει ένα έτος.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $25,5 εκατομμύρια για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών στο Μπουρούντι, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από το Μπουρούντι που έχουν καταφύγει στη Ρουάντα και την Τανζανία.
·        Η UNICEF ζητά $188,9 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Νίγηρα και το Τσαντ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της βίας στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η έκκληση της UNICEF καλύπτει επίσης σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων κρίσεων στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Σουδάν, που όλες είχαν χρηματοδοτηθεί κάτω του 40% το 2015.
Οι χρηματοδοτικοί πόροι που συγκεντρώνει η UNICEF θα χρησιμοποιηθούν τόσο για άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση, όσο και για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ετοιμότητα χωρών απέναντι σε μελλοντικές καταστροφές.
Το 2015, η UNICEF παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους, τον εμβολιασμό 11,3 εκατομμυρίων παιδιών κατά της ιλαράς, τη θεραπεία 2 εκατομμυρίων παιδιών για τις πιο βαριές μορφές υποσιτισμού, την παροχή ζωτικής ψυχολογικής υποστήριξης σε 2 εκατομμύρια παιδιά και πρόσβασης στη βασική εκπαίδευση σε 4 εκατομμύρια παιδιά.
Η πλήρης έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” και όλες οι σχετικές πληροφορίες για την κάθε χώρα είναι στο www.unicef.org/appeals
Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες μπορεί να το κάνει στο www.unicef.gr/alert

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799


Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Επισυνάπτεται και σχετικό γράφημα.

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...