............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τι είπε ο τραπεζίτης στο Σαμαρά και τι προβλέπουν οι NYT για τις εκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  


Του Θοδωρή Καλούδη*

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε ένα επείγον τηλεφώνημα από κορυφαίο τραπεζίτη που σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Την ημέρα εκείνη είχαν αποσυρθεί εσπευσμένα από μικροκαταθέτες περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ από τις τρείς μεγάλες τράπεζες. Ο τραπεζίτης εξήγησε στον πρωθυπουργό πως όταν η “μαρίδα” – δηλαδή οι καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς των 10.000 ευρώ κατά μ.ο. και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών- σηκώνουν μαζικά τα χρήματά τους, τότε το πράγμα γίνεται επικίνδυνο. Αν συνεχιστεί αυτό, είπε, ο κίνδυνος να “στεγνώσουν” οι τράπεζες είναι μεγάλος και άμεσος. Και τότε το πρόβλημα από τα ATMs θα περάσει στην καρδιά των πιστωτικών ιδρυμάτων. “Τη φορά αυτή δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα να μας κουβαλήσουν ευρώ, κύριε πρωθυπουργέ” προειδοποίησε ο τραπεζίτης πριν κλείσει τη συνομιλία.
Κυρίες και Κύριοι, ζούμε ώρες ιστορικές, που κρίνονται πολλά περισσότερα από όσα ίσως υποψιαζόμαστε. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στη στιγμή της αλήθειας για κόμματα, βουλευτές και πολίτες. Στιγμή, που επικαιροποιεί βασανιστικά το πολιτικό πρόβλημα και τα οικονομικά αδιέξοδα του τόπου. Αυτή τη στιγμή διαρκείας βιώνουμε σήμερα. Αυτό περιγράφουν τα πιο έγκυρα Μέσα διεθνώς. ´Όπως οι New York Times που φιλοξενούν άρθρο του Ούγκο Ντίξον, γνωστού αναλυτή του Reuters, που περιγράφει διάφορες εκδοχές για τα μελλούμενα, διόλου καθησυχαστικές.Γιατί οι αναλύσεις των New York Times διαβάζονται με προσοχή από τους ξένους γνωμηγητορες και βέβαια από τις “αγορές” που… πρέπει λογικά να προετοιμάζονται να χορέψουν με το νταούλι του κ.Τσίπρα.

“Το πρώτο βήμα, (στο Ελληνικό δράμα) αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; Οι εκλογές είναι επί θύραις και ο Ούγκο Ντίξον απλώνει τη βεντάλια των πιθανοτήτων. «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».
Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ντίξον γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».
Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω ότι θα επιβεβαιωθεί. Κατά τον Ντίξον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό».
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντίξον: «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές».
Όπως καταλάβατε, οι έγκυροι ξένοι αναλυτές βλέπουν τα πράγματα από μακριά και ψύχραιμα. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολιτικές δυνάμεις της βρίσκονται σε προφανή αδυναμία συνεννόησης. με το πολιτικό αδιέξοδο παρόν. Και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, το απευκταίο «πιστωτικό γεγονός» πλησιάζει. Με τη «μαρίδα» να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως ακριβώς και στην κάλπη. Αρκεί να το ξέρει…

______________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...