............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Περήφανα γηρατειά στη ζητιανιά

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ





Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, που έγινε χωρίς κοινωνικά κριτήρια και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια τους ηλικιωμένους του μέλλοντος στην απόλυτη ένδεια, στην επαιτεία και στην απώλεια ακόμη και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεραίνει, στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
«Χαμένη γενιά» είναι για τους Ευρωπαίους πολιτικούς η τρίτη ηλικία, αφού θεωρείται αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα στις σύγχρονες κοινωνίες... (φωτ. Ass. Press)
Επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ε.Ε. ο Επίτροπος σημειώνει ότι, μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ ο αριθμός των ατόμων με ηλικία πάνω από 80 ετών θα παρουσιάσει αύξηση κατά 170%.
Καμία μέριμνα
Για τα «περήφανα γηρατειά» του άμεσου μέλλοντος, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΔΝΤ ή παρεμφερών ευρωπαϊκών οργανισμών.
Κατά τον επίτροπο, η δημογραφική αυτή αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι μεσήλικες της σημερινής εποχής να βιώσουν τη φτώχεια ή και την απόλυτη ένδεια όταν φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης και να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη για υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Χαμένη γενιά»
Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια «χαμένη γενιά», από τη στιγμή που οι πολιτικοί δείχνουν με τις πράξεις τους ότι η τρίτη ηλικία θεωρείται αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα στις σύγχρονες κοινωνίες, υπογραμμίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ και καταλήγει σημειώνοντας ότι:
* Παρ' όλο που ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους ηλικιωμένους να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, εκατοντάδες χιλιάδες είναι σήμερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στην Ευρώπη που αναζητούν τα προς το ζην μέσω της επαιτείας.
* Παρ' όλο που οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που επλήγησαν σκληρά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα προγράμματα λιτότητας που εφήρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ουδείς ενδιαφέρεται για την προστασία των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Χτυπώντας το «καμπανάκι» στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο επίτροπος τούς καλεί να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τα δικαιώματα των ηλικιωμένων αλλιώς, όπως προβλέπει, θα υποστούν οι ίδιοι -και μάλιστα σύντομα- τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών τους.

sisour@orange.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...