Δύο στους 10 πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat..
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%),της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%),της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%).
Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμη ότι στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια (με μέσο κοινοτικό όρο 20%,) ενώ για τους άνω των 65 ετών ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει το 22% στη χώρα μας (με μέσο κοινοτικό όρο 19%).
Παράλληλα, στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού που έχει κάποια απασχόληση κινδυνεύει από τη φτώχεια, με μέσο κοινοτικό όρο 8%.
Σύμφωνα ακόμη με τη Eurostat, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια εβδομάδα διακοπές μακριά από την οικία του (με μέσο κοινοτικό όρο 37%), ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι (με μέσο κοινοτικό όρο 10%).
Επίσης, το 9% δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με μέσο κοινοτικό όρο επίσης 9%), ενώ το 7% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (με μέσο κοινοτικό όρο 9%).
Επίσης, το 9% δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με μέσο κοινοτικό όρο επίσης 9%), ενώ το 7% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (με μέσο κοινοτικό όρο 9%).
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Δευτέρα 18.1.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου