............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Οι ακριβοί γλόμποι της Βουλής



O κ. Δ. Σιούφας θα τους αλλάξει τα φώτα. Κυριολεκτικά. Στο πλαίσιο οικονομίας αλλάζει τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με εκείνους που καίνε λίγο. Είναι διατεθειμένος να πάρει καντηλάκια με λαδάκι, προκειμένου να περιστείλει τις δαπάνες λειτουργίας της Βουλής.
Λέει ότι θα περιορίσει τα έξοδα κατά 10%, το ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες.
Και καλά θα κάνει, διότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για σπατάλες υπέρ της τακτοποίησης υμετέρων.
Αν πάντως η έκφραση «αλλάζω τα φώτα» σημαίνει «φέρνω σε δύσκολη θέση», «στριμώχνω», τότε είναι ατυχής η μεταφορική χρήση. Διότι πέρα από τους γλόμπους και τα μελάνια των εκτυπωτών, δεν κάνει σοβαρό συμμάζεμα. Είπε ότι θα κάνει ανακύκλωση στο χαρτί, θα πάρει υβριδικά αυτοκίνητα και κάτι άλλα τέτοια ψιλικά, που πλάκα πλάκα μαζεύουν 3 εκατ. ευρώ. Οπως γνωρίζετε, η Βουλή είναι τίγκα από υπαλλήλους.
Θεωρείται το πιο επίζηλο ρουσφέτι λόγω των υψηλών ετήσιων αποδοχών (διατηρείται προνόμιο 16 μισθών).
Παρά την ανθρωποπλημμύρα, ο καρδιτσιώτης πολιτικός προχώρησε σε ρύθμιση, τον Ιούνιο του 2008, για να βολευτούν διάφοροι μετακλητοί, απασχολούμενοι εγγύς στην εξουσία. Βέβαια σε αυτή τη χώρα η ομαδική αμαρτία πιστώνεται ως αρετή, οπότε ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ήσυχη τη συνείδησή του: όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει για τις προσλήψεις, όλα τα κόμματα δέχτηκαν την παράκαμψη του ΑΣΕΠ και την εμφύτευση των δικών τους παιδιών.
Πλην του ΚΚΕ που αντέδρασε. Αν δεν είχε αντιδράσει, η νυχτερινή ψηφοφορία δεν θα είχε γίνει γνωστή. Τότε, αντί να βγει ο κ. Σιούφας και να τα μπαλώσει, προκάλεσε το κοινό αίσθημα λέγοντας ότι ήταν «οφειλόμενη υποχρέωση» και ότι πάντα γίνονταν τέτοια! Το ρεζουμέ: φόρτωσε περισσότερα από 110 άτομα στο μισθολόγιο (αν και ποτέ δεν ανακοινώθηκε επίσημα ο ακριβής αριθμός). Δεν είναι κακό να βάζει στον κουμπαρά 3 εκατομμύρια.
Το επικροτούμε και μπράβο του που ανακάλυψε ότι φεύγουν τόσα λεφτά στο ρεύμα.
Μήπως, όμως, δεν είναι ουσιαστική η ρύθμιση, όταν τα κυρίως έξοδα για τους βουλευτές είναι υπέρογκα;
Ας αφήσουμε κατά μέρος τα 6.000 ευρώ του μισθού.
Με τόσα οι βουλευτές δεν πέφτουν στην ανάγκη χορηγών διαβίωσης και επανεκλογής (υποθετικά μιλώντας...). Μήπως, όμως, είναι τσιμπημένη η απο ζημίωση για τη συμμετοχή σε επιτροπές;
Λαμβάνουν 300 ευρώ τη φορά, αφορολόγητα. Και, μεταξύ μας, στις επιτροπές δεν σκάβουν. Τις περισσότερες φορές είναι η υπόθεση ενός φρέντο. Ούτως ή άλλως θα έπρεπε με το εξαχίλιαρο να τα κάνουν όλα και να λένε και ευχαριστώ.
Παραβλέπουμε τα έξοδα οργάνωσης γραφείου, τα δωρεάν αυτοκίνητα, το τζάμπα προσωπικό. Υπάρχουν και κάποια ακατανόητα: γιατί έχουν έξοδα κίνησης (από 450 ως 1.000 ευρώ), ενώ έχουν ατέλεια σε όλα τα μέσα μεταφοράς; Για όσους εκλέγονται στην επαρχία προβλέπονται 104 δωρεάν αεροπορικά τον χρόνο (έχουν δηλαδή μερίδιο και στο φουντάρισμα της Ολυμπιακής...).
Ο κ. Σιούφας θα έπρεπε να κάνει κάτι με τη φλυαρία των βουλευτών.
Το τηλέφωνο το έχουν κάνει σκουλαρίκι. Καθένας δικαιούται οκτώ γραμμές τηλεφώνου, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο (να εικάσουμε ότι μιλούν ασταμάτητα με Αστόρια και άλλους δυνητικούς ψηφοφόρους;).
Επειδή, όμως, οι αριθμοί έχουν νόημα μόνο όταν τους συγκρίνουμε, ας πούμε τούτο: τα χρωστούμενα του Κοινοβουλίου σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας το 2007 ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ!
Από τον αναξιοπρεπή βερεσέ η Βουλή πέρασε σε αξιοπρεπείς δόσεις, που θα καταβάλλονται ως το 2015.
Τι θέλουμε να πούμε: υπάρχουν πολλά περιθώρια οικονομίας, ας μην τυφλώνεται ο κ. Σιούφας από τα φώτα της δημοσιότητας και από τα φλας των ανακοινώσεων. Τα 3 εκατ. ευρώ που υπόσχεται να περισώσει, είναι αστεία σε σχέση με όσα φεύγουν στα προνόμια των τριακοσίων. Για να μην τον αδικούμε τον πρόεδρο της Βουλής, ας αναγνωρίσουμε κάτι σοβαρό στις προτάσεις του: θα εγκαταστήσει στη στέγη του Κοινοβουλίου φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι του περίσσεψαν χρήματα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Βουλής για το 2008. Εμειναν αξόδευτα 5,7 εκατ. ευρώ και τα επιστρέφει στον κρατικό κορβανά. Αξιος, άξιος. Θα βάλει στην πάντα και άλλα 3 εκατ. ευρώ από τους γλόμπους και τα ψιλικά. Αξιος, άξιος. Για εφέτος ζήτησε τη χαμηλότερη αύξηση πιστώσεων (4,9%) σε σχέση με όλα τα υπουργεία. Αξιος, άξιος.
Για να έχετε πλήρη εικόνα, το πακέτο της Βουλής ξεπερνά τα 221 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σιγή.
*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Λώρη Κέζα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...