............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Δίνουν μάνατζμεντ ΟΤΕ - Πωλητήριο για ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - αεροδρόμια...


Το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι υπογραφές με Deutsche Telekom


Πήρε φόρα η κυβέρνηση και μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ανοίγει το κεφάλαιο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.



Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ*
Θέμα χρόνου, όπως όλα δείχνουν, είναι η τοποθέτηση ανθρώπων της Deutsche Telekom στο 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε να ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία ταχυμετοφορών που είναι σήμερα θυγατρική των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για εκδηλωμένο ενδιαφέρον κυρίως από ταχυδρομικές εταιρείες της Ε.Ε., ορισμένες από τις οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επιχείρησης, ώστε να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχό της. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως και το συγκεκριμένο θέμα θα έχει κλείσει εντός του 2008, ενώ δεν αποκλείεται μαζί με τη θυγατρική το δρόμο της ιδιωτικοποίησης να πάρουν ταυτόχρονα και τα ίδια τα ΕΛΤΑ. «Θα δούμε πώς ακριβώς θα πάμε, το βέβαιο είναι ότι θέλουμε να κλείσουμε και αυτό το θέμα φέτος», λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη.

Τόσο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαν στο παρελθόν επεξεργαστεί διάφορες μεθόδους για την έστω και μερική αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ. Στις αρχές της δεκαετίας είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 10% των ΕΛΤΑ και του 50% της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές. Την καλύτερη προσφορά είχε υποβάλει τότε η Sofipost, εταιρεία των Γαλλικών Ταχυδρομείων, που αρχικά δήλωνε πως θα διαθέσει 26 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη εξαγορά, αλλά ο διαγωνισμός ναυάγησε το Νοέμβριο του 2002, όταν οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα μειωμένη προσφορά κατά 8 εκατ. Ακολούθησαν εξαγγελίες περί εισόδου των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Τα ΕΛΤΑ σήμερα έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα (υπολογίζεται πως διαθέτουν περισσότερα από 1.000 σημεία παρουσίας), ενώ στον όμιλο περιλαμβάνονται επίσης η εταιρεία ταχυμεταφορών και μια εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Το 2006 σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος είχε εμφανίσει έσοδα 543 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 13,3 εκατ.

Φουλ για αεροδρόμια, ΟΣΕ
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από ιδιώτες επενδυτές. Σχετικές πληροφορίες μιλούν για εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ, αρχής γενομένης επίσης από φέτος, ενώ την ίδια στιγμή εξελίξεις δρομολογούνται και στον ΟΣΕ. Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον -ιδιαίτερα προβληματικό- οργανισμό, ενώ το Π.Δ. για τη συνένωση των θυγατρικών και την ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ περιμένει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για να προωθηθεί στο ΣτΕ. Οσο για την Ολυμπιακή ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως στόχος είναι να κλείσει (και) αυτό το κεφάλαιο εντός του 2008.

ΟΤΕ: Θέμα χρόνου

Θέμα χρόνου, είναι όπως όλα δείχνουν, η τοποθέτηση ανθρώπων της Deutsche Telekom στο 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ στη λεωφ. Κηφισίας και στην κυβέρνηση προσπαθούν με κόπο να κρύψουν τα πλατιά τους χαμόγελα.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως το αργότερο ώς τις αρχές Μαΐου θα έχουν μπει οι υπογραφές στη συμφωνία μετόχων, βάσει της οποίας:

-Το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει από 28% που είναι σήμερα στο 15-20%. Στη χειρότερη περίπτωση από την (πλήρη πια) αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα δικαιώματα βέτο για ορισμένα θέματα στρατηγικής.

-Αντίστοιχα η Deutsche Telekom θα ελέγχει ώς και το 33% του ΟΤΕ, έχοντας καταβάλει συνολικά 3,5-4 δισ.

-Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο της διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση θα έχει πρόσωπο της επιλογής της σε θέση «τοποτηρητή».

Η επίτροπος... προξενήτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον ΟΤΕ αναθερμάνθηκε το φθινόπωρο με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Η αναφορά της επιτρόπου για διάσπαση των πρώην μονοπωλίων (όπως η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ) έφερε πολύ κοντά τις δύο πλευρές και το φλερτ κατέληξε στο διαφαινόμενο γάμο με τη MIG σε ρόλο καταλύτη.

**«Οργανώνεται η μεταβίβαση όχι ενός ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά του ίδιου του ελέγχου του ΟΤΕ με όρους ασύμφορους και για το Δημόσιο και για την ίδια την κοινωνία», υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ άλλων τόνισε: «Τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα οργανώθηκε μια ολόκληρη συμπαιγνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου η Deutsche Telekom να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ όχι ευθέως, αλλά με την ακριβή διαμεσολάβηση της MIG. Προκύπτουν τεράστια ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας».

* από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...