............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ολιγομελή κυβέρνηση και τέσσερα νέα υπουργεία για την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ο Γιώργος από το Ζάππειο

Ώρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές




Μικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε μεγάλη, διακαναλική, συνέντευξη στο Ζάππειο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ως πρωθυπουργός:




ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ μια σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, ιδρύοντας τα εξής τέσσερα νέα υπουργεία: α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) Προστασίας Πολιτών, δ) Υποδομών.

ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ την αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος.

Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι τομές αυτές θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης, δίνοντας ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας στην κυβέρνηση που προτίθεται να δημιουργήσει εφόσον νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεσμεύθηκε ότι θα διαθέτει «βούληση, εμπειρία, φαντασία και ικανότητα» και ότι σ΄ αυτή, εκτός από στελέχη που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, θα χρησιμοποιηθούν και «έντιμα στελέχη» με εμπειρία. Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα ελέγχει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης βάσει χρονοδιαγραμμάτων.

Αναφορικά με τα τέσσερα υπό ίδρυση υπουργεία δήλωσε ότι:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας θα συνδράμεται από ομάδα παγκοσμίως γνωστών οικονομολόγων.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αποτελέσει τον μοχλό για την πράσινη ανάπτυξη στην οποία ο Γ. Παπανδρέου επιμερίζει μεγάλο μέρος από την προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ θα συμπεριλάβει το σημερινό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την πολιτική προστασία, καθώς και σώματα όπως η Πυροσβεστική, με στόχο την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, το οποίο θα προέλθει από τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων - Χωροταξίας και Μεταφορών- Επικοινωνιών.

Ο κ. Παπανδρέου, που δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, δεσμεύθηκε ότι όλες οι θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού, από τη θέση του γεν. γραμματέα υπουργείου ώς τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ, τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, καθώς και των εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών και επιχειρήσεων, θα στελεχωθούν με αξιοκρατικό τρόπο. Δίνουμε τέλος στον ρεβανσισμό και τη λογική του κράτους λάφυρου από τον νικητή των εκλογών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλες οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω Διαδικτύου και θα τις καταλάβουν αυτοί που έχουν τα καλύτερα προσόντα ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση. «Θα χρησιμοποιήσουμε τους άριστους, όχι τους αρεστούς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να διατηρήσει στις θέσεις τους στελέχη τους κρατικού μηχανισμού της παρούσας κατάστασης (σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, κ.λπ.), αν μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθούν κριθεί ότι είναι επαρκείς στα καθήκοντά τους. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν φαινόμενα γκόλντεν μπόις και πως οι μισθοί τους θα επανεξεταστούν ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Για το ασυμβίβαστο που θεσπίζει μεταξύ της ιδιότητας του κομματικού στελέχους με εκείνης του στελέχους του κρατικού μηχανισμού ανέφερε ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο και έφερε ως παράδειγμα στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου που θα αναλάβει θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την κομματική του ιδιότητα.

*Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι εκεί θα αναφέρεται ποιοι θα φορολογηθούν και πόσο. Υποστήριξε μάλιστα ότι από τη φορολόγηση των μερισμάτων των εταιρειών θα μπορούσε να προκύψει όφελος για το Δημόσιο 1 δισ. ευρώ.


ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σήμερα στο Διαδίκτυο τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και στοιχεία για το ποιοι θα φορολογηθούν και πόσο

«Οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε και πάλι τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών για σταθερή αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος να καταργήσει ως πρωθυπουργός το καθεστώς ανομίας και φαυλότητας. Όπως τόνισε: «Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, με κατεστραμμένο δασικό πλούτο».

Ο κ. Παπανδρέου, που απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι «κρύβεται» και ότι έχει «κρυφή ατζέντα»- αυτός που κρυβόταν επί 6 χρόνια από τα προβλήματα της χώρας ήταν ο Πρωθυπουργός τόνισε- δεσμεύθηκε ότι θα μπει μπροστάρης στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν έχει το μαγικό ραβδί», αλλά και δεν θα φυγομαχήσει μπροστά στα προβλήματα.

Με την ευκαιρία, διέψευσε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δισ., είπε ότι το κόστος τους είναι μόνο 2,5 δισ. ευρώ και ότι αυτά μπορεί να προκύψουν από την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων. «Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά αλλά δίκαια μέτρα» τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για σοβαρή αναδιανομή του πλούτου, οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω. Δεν θα φορολογήσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστιες πληγές και στα έσοδα και στα έξοδα». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για τα κρυφά ελλείμματα, αλλά, όπως είπε, αυτά δεν θα εμποδίσουν την κυβέρνησή του να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.



Επιτροπή σοφών για την οικονομία

ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σοφών, αποτελούμενη από προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, θα επικουρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η επιτροπή αυτή θα περιλαμβάνει και νομπελίστες- «φωτογράφισε» του κ. Στίγκλιτς, που κατ΄ επανάληψη έχει συνεργαστεί με τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ έχει χρηματίσει οικονομικός σύμβουλος και άλλων χωρών, προσφάτως δε της κυβέρνησης Σαρκοζί στη Γαλλία.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και του καθηγητή στο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς κ. Μπουίτερ, ο οποίος είναι και τακτικός συνεργάτης της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας του κόσμου, των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πολύ πιθανή θεωρείται ακόμη η συμμετοχή στην επιτροπή Ευρωπαίων οικονομολόγων, κυρίως από τα think tanks των Βρυξελλών. Ιδιαιτέρως ακούγεται το όνομα του κ. Πισανί, από το Βruegel, που είχε ασχοληθεί με το δημόσιο χρέος των οικονομικά αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του CΕΡS, ένας από όσους είχαν υποστηρίξει ότι τα υψηλά επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα για να δανειστεί οφείλονταν στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι στην κρίση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...