............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Δύο στις πέντε θέσεις στις εντατικές του ΕΣΥ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού,

«καταδικάζονται» 2.000 ασθενείς ετησίως
Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ. Δύο στις πέντε θέσεις εντατικής θεραπείας δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των εντατικολόγων, οι κλειστές θέσεις νοσηλείας, από 144 που ήταν πέρυσι, αγγίζουν φέτος τις 200, από τις συνολικά 500 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.


Η εξεύρεση θέσης εντατικής θεραπείας καθίσταται πλέον μία καθημερινή «μάχη» επιβίωσης. Η λίστα αναμονής ξεπερνά καθημερινά τους 50 ασθενείς, ενώ οι γιατροί υποχρεώνονται να νοσηλεύουν δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους! Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τον χρόνο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν βρισκόταν έγκαιρα θέση στην «εντατική».

Τα νοσοκομεία κρατούν κλειστές έως και τις μισές θέσεις εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στο «Αττικόν» λειτουργούν 15 από τις 27 θέσεις της μονάδας, στο Κρατικό της Νίκαιας οι 6 από τις 12, στο «Λαϊκό» οι 8 από τις 17, στο «Ασκληπιείο» οι 6 από τις 9 και στο «Αγία Ολγα» οι 7 από τις 10.
Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται, χωρίς να αναπληρώνονται. Το καλοκαίρι είναι «εφιάλτης» για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, με τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού να μη «βγαίνουν».

Για να αντιμετωπιστεί η χαώδης αυτή κατάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα το οποίο προβλέπει περαιτέρω κλείσιμο θέσεων εντατικής θεραπείας. Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποδώσει, καθώς υπάρχει μείωση της ζήτησης.

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρές μονάδες της επαρχίας, όπου η ζήτηση αυξάνεται το καλοκαίρι και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση θέσεων», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της Β Κλινικής εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Πόσο μπορεί να περιορίσει τη δυναμικότητά της μία μονάδα έξι ή οκτώ θέσεων;», αναρωτιέται.

Περιστατικά
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη στις σύγχρονες συνθήκες νοσηλείας. Διατηρεί μεγάλο αριθμό κρεβατιών στα νοσοκομεία, αλλά υστερεί στην αντιμετώπιση των οξέων και πολύ σοβαρών περιστατικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 8% έως 12% των θέσεων νοσηλείας σε κάθε νοσοκομείο έπρεπε να είναι κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2,2%, όταν στις ΗΠΑ φτάνει το 30% και στην Ευρώπη το 20%.

Την ώρα που η εντατική νοσηλεία κερδίζει έδαφος σε όλες τις χώρες, οι ελληνικές μονάδες εμφανίζονται λίγες και «γερασμένες». Μελέτη της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας δείχνει ότι στο 73% των μονάδων καταγράφεται μείωση του υπηρετούντος νοσηλευτικού προσωπικού, στο 19% μείωση των γιατρών και στο 12% υποβάθμιση του εξοπλισμού.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ
Οι προσλήψεις δεν επαρκούν

Απόστολος Αρμαγανίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
Υπήρξε μία προσπάθεια, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, να καλυφθούν τα κενά των μονάδων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Προκηρύχθηκαν 950 θέσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σχεδόν όλες οι κλειστές θέσεις νοσηλείας. Ενας μικρός αριθμός νοσηλευτών έχει φτάσει στις μονάδες, αλλά ο ρυθμός των προσλήψεων δεν επαρκεί να καλύψει τα κενά.
Ο αριθμός των κλειστών θέσεων αυξάνεται και αγγίζει σήμερα τις 200. Παρατηρούμε την αναλογία νοσηλευτών, ανά θέση εντατικής νοσηλείας, να φθίνει σταθερά. Με βάση τις διεθνείς παραδοχές, έπρεπε να υπηρετούν τέσσερις έως έξι νοσηλευτές ανά κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα, η αναλογία είναι κάτω από δυόμισι προς ένα και συνεχώς πέφτει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

*από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...