............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

250-300 ευρώ η φοιτητική γκαρσονιέρα στην Αττική

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Αρκετές διαθέσιμες γκαρσονιέρες και δυάρια στην περιοχή της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας θα βρουν φέτος οι φοιτητές, που θα αναζητήσουν στέγη στις διάφορες φοιτητουπόλεις.
Τα ενοίκια παρουσιάζουν μεν διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την περιοχή και το ακίνητο, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρούνται σταθερά σε σχέση με πέρσι.
«Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που αναζητούν στέγη, θα βρουν αρκετά διαθέσιμα μικρά διαμερίσματα στην Αττική, που είναι όμως κυρίως παλιά. Αντίθετα, θα βρουν πιο πολλά νέα στην περιφέρεια» τονίζει στην «Ε» ο Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών.
Ο κ. Ρεβύθης τονίζει ότι ο αριθμός των φοιτητών που ζητούν να ενοικιάσουν έχει μειωθεί λόγω της βάσης των 10.000 μορίων κι αυτό έχει μια αρνητική επίπτωση στις τιμές, όμως τα ενοίκια κρατάνε και σε μερικές περιπτώσεις κινούνται ανοδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αύξηση ζήτησης

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των φοιτητών είχε αυξηθεί σημαντικά μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2000 κι αυτό είχε αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ζήτηση για μικρά διαμερίσματα. Σε αρκετές φοιτητουπόλεις της χώρας πολλοί έσπευσαν να χτίσουν χιλιάδες διαμερίσματα, για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και να επωφεληθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα σήμερα.
Σε γενικές γραμμές, για μια γκαρσονιέρα το ενοίκιο κυμαίνεται από 250 μέχρι 300 ευρώ το μήνα στην Αττική και 200 με 300 ευρώ στην επαρχία. Για δυάρια μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ στην Αθήνα και μέχρι 350 ευρώ στην επαρχία.
Επειδή οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο για μικρά διαμερίσματα είναι πολύ πιο τσουχτερές σε σχέση με μεγαλύτερα διαμερίσματα, αρκετοί φοιτητές επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκησης σε μεγαλύτερα, αφού τους έρχεται φτηνότερα. Ομως, η συγκατοίκηση μπορεί να έχει μειονεκτήματα τόσο για τους φοιτητές όσο και για τον ιδιοκτήτη λόγω της αυξημένης πιθανότητας φθορών.
Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αττικής τονίζει ότι δεν θα σύστηνε στους ιδιοκτήτες κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να υπογράφουν οπωσδήποτε συμβόλαια, έχοντας ελέγξει την κατάσταση της γκαρσονιέρας ή του διαμερίσματος (υδραυλικά, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.) και τα κοινόχρηστα.

Και αετονύχηδες
Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν εταιρείες που βάζουν διαφημίσεις για φτηνά διαμερίσματα σε δημοφιλείς περιοχές, αλλά, όταν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι, ισχυρίζονται ότι τα ενοικίασαν και τους ζητούν 120 με 180 ευρώ, για να τους βρουν άλλα, για να εξαφανιστούν στη συνέχεια.
Οσον αφορά την κατάσταση της συγκεκριμένης αγοράς - ενοικίασης ανά πόλη, στέλεχος της Aspis Real Estate αναφέρει ότι η περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, το κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στα αυξημένα μισθώματα. Αύξηση παρουσιάζει επίσης ο Νέος Κόσμος και ειδικότερα οι περιοχές κοντά σε μετρό και τρένο. Αντίθετα, χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται σε Πέραμα, Κερατσίνι, Πατήσια.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες τής Aspis Real Estate, οι τιμές ενοικίασης στις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 9 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση του ακινήτου. Τα μισθώματα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερα διαμερίσματα, που ενοικιάζονται από 4,5 μέχρι 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης των φοιτητών.
Στην Πάτρα, οι τιμές εξαρτώνται κυρίως από την παλαιότητα, την πρόσβαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά από την περιοχή. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ενοικίαση γκαρσονιέρας παρατηρείται στο κέντρο της Πάτρας, όπου η πλειονότητα των ακινήτων είναι 30ετίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλη προσφορά σε ακίνητα μέχρι 10ετίας σε περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο, όπως Αγ. Σοφία, Συχαινά, Καστελλόκαμπος, Ρίο, Κουκούλι, Ζαρουχλέικα και Περιβόλα, σύμφωνα με τους συνεργάτες τής Aspis.

Τσιμπάνε τα ενοίκια

Στη Λάρισα, η ζήτηση παραμένει σταθερή, αλλά τα ενοίκια έχουν τσιμπήσει σε σχέση με το 2006, κάτι που αποδίδεται στον πληθωρισμό.
Στο Βόλο, οι συνεργάτες της ίδιας εταιρείας τονίζουν ότι υπάρχει ζήτηση για το κέντρο της πόλης, που έχει εκτινάξει τα ενοίκια των παλαιών κατοικιών σε επίπεδα υψηλότερα από αντίστοιχα καινούργια σε γύρω περιοχές.
Στη Χαλκίδα και στις περιοχές Ψαχνών, Νέας Αρτάκης, τα ενοίκια για μικρά διαμερίσματα κυμαίνονται μεταξύ 220 και 300 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, τη θέση του ακινήτου και την πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο κέντρο της Καβάλας, όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ, οι άνθρωποι της Aspis Real Estate αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με άλλες περιοχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...