............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Μείωση του ποσοστού των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο 16,7% το 2006 από 18,2% το 2003

ΚτΠ: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 13:04

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για την πρόοδο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η Ελλάδα «συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, με ενδείξεις διεύρυνσης του χάσματος που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου Βίβιαν Ρέντινγκ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ειδικά όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η Επίτροπος της Ε.Ε. σημειώνει ότι «οι επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται συνήθως κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, τόσο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, όσο και προς τις επιχειρήσεις, με σημαντική διαφορά όμως μεταξύ των δύο».
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τους πολίτες μείωθηκε από 18,2% το 2003 στο 16,7% το 2006, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός μέσος όρος είναι 36,8%.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις όπου το ποσοστό των διαθέσιμων υπηρεσιών βρίσκεται πιο κοντα στον ευρωπαικό μέσο όρο.

Προβλήματα υπάρχουν και όσον αφορά την ποιότητα των διαθέσιμων παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Επίτροπος Ρέντινγκ, «το επίπεδο εξειδίκευσης και συνθετότητας όλων των επιγραμμικά παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών (που συνεπάγονται πλήρη συναλλαγή με αμφίδρομη αλληλεπίδραση) είναι γενικά χαμηλό, μολονότι είναι χαμηλότερο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες από ό,τι για τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι αρνητικές αυτές επιδόσεις της χώρας μας οφείλονται σε «βαθειά ριζωμένες αδυναμίες στην κάλυψη και τη διείσδυση της τεχνολογίας ευρυζωνικών τεχνολογιών καθώς και στη χρήση του Ίντερνετ, το οποίο, κατά κύριο λόγο, περιορίζεται στις βασικές λειτουργίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο». «Μεταξύ των υπολοίπων αδυναμιών περιλαμβάνεται το πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης προσωπικών υπολογιστών (PC) τόσο από τους σπουδαστές όσο και από το διδακτικό προσωπικό, καθώς και πολύ περιορισμένες δεξιότητες των υπαλλήλων όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ)», προσθέτει η κ.Ρέντινγκ.

Καταλήγοντας η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ επισημαίνει «ότι η χαμηλή ευρυζωνική κάλυψη, η χαμηλού επιπέδου παροχή επιγραμμικών δημόσιων υπηρεσιών (ιδίως στους πολίτες) αφενός και η μη ικανοποιητική αφομοίωση των υπηρεσιών, το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ΤΠΕ και χρήσης προσωπικών υπολογιστών, ακόμη και μεταξύ των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού αφετέρου, δημιουργούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο».
Και υπογραμμίζει πως «είναι αναγκαίο να αναληφθεί σε όλα τα επίπεδα αποφασιστική κυβερνητική δράση, βάσει μιας ισόρροπης και ολοκληρωμένης προσέγγισης που να αποβλέπει στην ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης, προκειμένου να συμβάλει στη διάρρηξη του απαξιωτικού αυτού κύκλου».
« Αφιερώνουμε την απάντηση και τα στοιχεία της Κομισιόν στην αυτοεπαινούμενη κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τους προκατόχους της. Το μεγάλο ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταδικάζει την χώρα μας σε ρόλο ουραγού σε κρίσιμους τομείς και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», σχολίασε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ο Δ. Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...