............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Εγκλημα κατά συρροήν




Εγκλημα κατά συρροήν


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Πύρινη κόλαση. Δεκάδες νεκροί. Ανθρωποι εγκλωβισμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Περιουσίες που έγιναν στάχτη. Πολύτιμα δάση και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Η μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών συντελέστηκε στην Ηλεία και στη Λακωνία. Οι νεκροί έξω από τα χωριά-κρεματόρια γύρω απ' τη Ζαχάρω και την Αρεόπολη συνιστούν ένα πραγματικό ολοκαύτωμα.
*Ο «κόκκινος συναγερμός» της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής δεν απέτρεψε τη βιβλική καταστροφή. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ο συντονισμός τους αποδιαρθρώθηκε πλήρως. Το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες και η οικολογική καταστροφή υπήρξε πρωτοφανής.
*Οι τραγικές επιχειρησιακές ελλείψεις της Πυροσβεστικής, οι κακές διοικητικές εκλογές και η άστοχη πολιτική διαχείριση του όλου θέματος είχαν ολέθριες συνέπειες, με κόστος δεκάδες ζωές και περιουσίες.

Δεκάδες εστίες
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η ένταση των ανέμων σ' όλη την Πελοπόννησο πλησίαζε τα εννέα μποφόρ. Οι σπίθες που χρειάζονταν για να επέλθει ο όλεθρος ήρθαν κι αυτές. Η έναρξη της πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Ταΰγετου το βράδυ της Πέμπτης επανέφερε στις μνήμες των κατοίκων τον εφιάλτη του 1998.
*Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι φλόγες πέρασαν στη μεσσηνιακή πλευρά του Ταΰγετου ενώ και το άλλο μεγάλο βουνό της Πελοποννήσου, ο Πάρνων, είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Στην Αρεόπολη το μεσημέρι της Παρασκευής νέες ανεξάρτητες εστίες οδήγησαν στην τραγωδία, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις διεσπαρμένες σ' όλα τα μέτωπα της Πελοποννήσου και τις εναέριες καθηλωμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ορισμένες περιοχές και παντελώς απούσες σε άλλες όπου η ένταση των ανέμων ήταν απαγορευτική.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το μεγάλο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος μπήκε σε δοκιμασία και κινδύνευσε κατά τη διάρκεια ρίψεων στον Ταΰγετο.
*Εκτός από τις δεδομένες αδυναμίες του πυροσβεστικού μηχανισμού, για ακόμη μία φορά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλώθηκε σε συσκέψεις για τη διαχείριση των απωλειών και όχι σε επί τόπου μέτρα και οδηγίες ώστε οι πολίτες να μην τεθούν σε κίνδυνο ή να μην κινδυνεύουν να καούν από έλλειψη καθοδήγησης.
*Οι κάτοικοι πολλών χωριών γύρω από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα αλλά και στις περιοχές της Ζαχάρως και της Μεγαλόπολης έζησαν εφιαλτικές ώρες και τόσοι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και αβοήθητοι. Ο πυροσβεστικός μηχανισμός, σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα της Αρεόπολης, οδηγούσε τις λιγοστές εφεδρείες για την ενίσχυση των δυνάμεων στις περιοχές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.
*Τότε ήταν που λαμπάδιασε η περιοχή της Ζαχάρως, το πευκοδάσος του Καϊάφα και πέντε-έξι γειτονικά χωριά, στα οποία εκτυλίχθηκε κυριολεκτικά η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, με λιγοστούς πυροσβέστες και εκατοντάδες χωρικούς στο έλεος της φωτιάς.

Ηξεραν τις ελλείψεις
Οπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας γνώριζαν τα πάντα για τις ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Λακωνίας από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο πραγματικό «σήμα κινδύνου» οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης σημείωναν τις ελλείψεις και τις αδυναμίες σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.
Στο έγγραφο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι: «Το πυροσβεστικό όχημα της ΝΑ πλευράς του Ταΰγετου θα κινείται μόνο όποτε υπάρχει δυνατότητα να επανδρωθεί, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού». Και ότι η Πυροσβεστική Σπάρτης «στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα λειτουργούσε μόνο με 24 άτομα, εξαιτίας αδειών και αποστρατειών».
*Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι σύμφωνα με το αντιπυρικό σχέδιο του νομού Λακωνίας είχαν εντοπιστεί «15 κενές οργανικές θέσεις στη Σπάρτη, 6 στο Γύθειο, 10 στους Μολάους, 5 στην Αρεόπολη και 5 στη Νεάπολη».
*Ακόμη, στην υπηρεσιακή αναφορά, η οποία έχει πλέον την αξία καταγγελίας, σε ολόκληρη τη Λακωνία ήταν ενεργοί 60 πυροσβέστες, «στην συντριπτική τους πλειονότητα βαθμοφόροι και οδηγοί. Ενώ το 60% των οχημάτων της Π.Υ. Σπάρτης είναι ηλικίας άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνές βλάβες και να τίθενται εκτός λειτουργίας».

Φύλλο Κυριακής 26 - 08 - 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...