............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

ΣΥΡΟΣ: Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου..



της Μαρίας Πορταράκη*
Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από την Ραφήνα. Το ταξίδι με φέρυ-μπότ διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, ενώ με τα σύγχρονα ταχύπλοα διαρκεί λιγότερο από τρις ώρες. Είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα. Έχει πληθυσμό περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, ορθόδοξους και καθολικούς. Πρωτεύουσά της η Ερμούπολη, η αρχόντισσα του Αιγαίου, χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους. Είναι η μοναδική κλασσική πόλη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Ένας αρχιτεκτονικός συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλασσικού με το μοντέρνο.
Φτάνοντας στην Σύρο, μπορείς να μείνεις οπουδήποτε θέλεις. Με πυρήνα την Ερμούπολη και άξονες όλα τα υπόλοιπα μέρη, μπορείς να κατοικήσεις σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.
Έχεις πολλές δυνατότητες και πολλούς τρόπους ψυχαγωγίας. Από το να επισκεφτείς τα άπειρα μνημεία, τις εκκλησίες και τα όμορφα μέρη έως τους χώρους ψυχαγωγίας. Η Σύρος διαθέτει έναν κινηματογράφο με το όνομα Παλλάς, δύο γυμναστήρια, ένα καταδυτικό κέντρο όπως επίσης και πολλά εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κλπ.

Από το πανέμορφο αυτό νησί εκδίδονται τρις τοπικές εφημερίδες, Άποψη, Αρχιπέλαγος και Κοινή Γνώμη, καθώς και ένα περιοδικό με το όνομα Λουκούμι. Καθημερινά μπορούμε να ακούσουμε στο ραδιόφωνο τέσσερις Συριανούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το FM-1 & TV-1 Σύρος, Αιγαίο FM & TV, Φάρος FM και Super FM 107.

Αξιοθαύμαστα είναι τα αξιοθέατα της Σύρου τα οποία όποιος την επισκεφτεί πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσει και να θαυμάσει. Ένα από αυτά, η πλατεία Μιαούλη, η οποία βρίσκεται πίσω από το λιμάνι, στον χώρο που βρίσκεται και το δημαρχείο όπου μπορεί κανείς να δει το άγαλμα του Μιαούλη.
Το παλιό λιμάνι στο οποίο υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όρμου. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα που σου προσφέρει η πανέμορφη θάλασσα.
Το αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε γύρω στο 1834-35. από τον αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ.
Η πινακοθήκη, στην οποία μπορεί κανείς να δει έργα τέχνης.
Το Βιομηχανικό Μουσείο, όπου πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2000 και στο οποίο μπορείς να δεις 400 σπάνια τεκμήρια από τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης.
Η βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο 19ου αιώνα, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου.
Και τέλος το θέατρο Απόλλων, στο οποίο οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις χρονολογούνται γύρω στο 1826. .
Η αρχόντισσα του Αιγαίου εκτός από τα αξιοθέατα της φημίζεται και για τις πανέμορφες και αμφιθεατρικές εκκλησίες της. Ο Άγιος Νικόλαος, η Ανάσταση και ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος από το 1200 μ.Χ. έχει χτιστεί τρις φορές. Ο τωρινός ναός είναι χτισμένος από το 1834.

Αφήσαμε τέλος, το πιο σημαντικό ίσως έναυσμα για να επισκεφτεί κάποιος τη Σύρο. Εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι και γενέτειρα του μεγάλου μας μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη. Σε μια φτωχογειτονιά της Σύρου βρίσκεται ακόμα το σπίτι του, το οποίο ο καθένας μας μπορεί να επισκεφτεί για να δει τα προσωπικά του αντικείμενα και να πιει καφέ στην πλατεία Βαμβακάρη στην οποία στεγάζεται το άγαλμα του μεγάλου μας μουσικού.
Ο Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες. Ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέρφια. Ο παππούς του, έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα. Για το θρήσκευμα του απέκτησε αργότερα και το παρατσούκλι " φράγκος".
Σε ηλικία 12 ετών ο Βαμβακάρης έφυγε από την Σύρο και πήγε στον Πειραιά. Εκεί ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα όπως φορτοεκφορτωτής, εργάτης σε ορυχείο γαιάνθρακα, λούστρος , εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια και περίπου το 1925 ως εκδορέας. Εκεί έμαθε μπουζούκι και άρχισε να γράφει τραγούδια εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα που έμαθε το όργανο αυτό και με την ικανότητα του.
Ο Βαμβακάρης, έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, κερδίζει ξανά την καταξίωση και αναγνωρίζεται σαν η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του ρεμπέτικου. Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου του 1972, σε ηλικία 66 ετών.
(λίγα λόγια από την αυτοβιογραφία του Βαμβακάρη)
Όλος ο κόσμος της Σύρου με αγαπούσε πολύ, διότι και εγώ ήμουν Συριανός και το είχαν καμάρι οι Συριανοί. Κάθε καλοκαιράκι με περίμεναν να πάω στη Σύρα να παίξω και να γλεντήσει όλη η Σύρα μαζί μου. Το 1937 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, είκοσι χρόνια αφ’ ότου έφυγα από το νησί. Το λέω και στο τραγούδι:

« σε είκοσι χρόνια δύο φορές,
Ήρθα να σ’ αντικρίσω
Και με το μπουζουκάκι μου
Γλυκά να τραγουδήσω.»

Πρωτόπαιξα, λοιπόν σε ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί και έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν… πήρα, λοιπόν, μολύβι και έγραψα πρόχειρα :

« μια φούντωση, μια φλόγα έχω
Μέσα στην καρδιά.
Λες και μου ‘χεις κάνει μάγια
Φραγκοσυριανή γλυκιά.»

Ούτε και ξέρω πως την λέγανε ούτε και εκείνη ξέρει πως για αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα την Φραγκοσυριανή…
Εδώ τελειώνουν τα λόγια του και αρχίζουν τα δικά μας. Ο τουρισμός δεν έχει επηρεάσει καθόλου το νησί αυτό. Δεν έχει ξωκοίλει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι απλοί. Όλα κυλούν ήρεμα και είναι ιδανικό μέρος για οικογενειακές και όχι μόνο διακοπές.
Ένα νησί αναλλοίωτο, με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα. Αξίζει να το επισκεφτείτε! Και τέλος μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα τοπικά, παραδοσιακά γλυκά που δεν είναι άλλα παρά οι χαλβαδόπιττες και τα Συριανά λουκούμια….

*ΜΑΘΗΤΡΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...