............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μαύρη χρονιά για τη δημοσιογραφία το 2015: 115 οι ρεπόρτερ που έχασαν την ζωή τους

Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, επισήμανε σήμερα η Unesco, που καταμέτρησε 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.
Η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι) βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι) και το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι).
Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα.
Από το 2006, την χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφτηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.
Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014 κατόπιν το 2015. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.
Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους την χώρα.
Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%) και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...