............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

"Έφυγε" o Χρήστος Παπουτσάκης εκδότης του ΑΝΤΙ
Έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή ο εκδότης Χρήστος Παπουτσάκης. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ιδρυτής της μακροβιότερης πολιτικής και πολιτιστικής επιθεώρησης του περιοδικού “Αντί” συνελήφθη στη διάρκεια της χούντας, και το περιοδικό κατασχέθηκε ήδη από το πρώτο τεύχος. Επανέκδωσε το περιοδικό μετά τη μεταπολίτευση και το έκλεισε το 2008. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 2 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής στη Χαλέπα Χανίων το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.
Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1934, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η εκτέλεση του πατέρα του, Γ. Παπουτσάκη, αξιωματικού του ελληνικού στρατού, από παρακρατικούς, το 1947, και οι διωγμοί των μεγαλύτερων αδελφών του, οδήγησαν στην υποχρεωτική εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα.

Ενεργός πολιτικά στις γραμμές του αριστερού φοιτητικού κινήματος, ο Χρήστος Παπουτσάκης σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή των Σφακίων, εντόπισε σε σπηλιά του Ασφένδου βραχογραφίες που καταγράφονται ως το αρχαιότερο τεκμήριο κατοίκησης στην Κρήτη.
Ταλαντούχος αρχιτέκτονας εργάστηκε στο γραφείο Δοξιάδη, μετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πραγματοποίησε σημαντικές μελέτες, ενώ στη διάρκεια της δικτατορίας μετέτρεψε το γραφείο του σε φυτώριο νέων αρχιτεκτόνων αλλά και χώρο συνάντησης και προβληματισμού.
Από το χώρο αυτό, το 1972, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ με το οποίο ο Χρήστος Παπουτσάκης συνέδεσε τη ζωή του για περισσότερα από 35 χρόνια. Αν το πρώτο εκείνο τεύχος του στοίχισε τη σύλληψη και το βασανισμό του στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, η επανέκδοση του περιοδικού, το Σεπτέμβριο του 1974, οδήγησε στη δημιουργία ενός δεκαπενθήμερου ανεξάρτητου πολιτικού βήματος της Αριστεράς.
Έως το τελευταίο «αντί-ο» τον Απρίλιο του 2008, το ΑΝΤΙ, στα 919 τεύχη του, οργάνωσε με όρους πολιτικούς την παρέμβασή του στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και στον πολιτισμό, άσκησε αξιόπιστα την κριτική του και έφερε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.
Κυβέρνηση και κόμματα εξήραν την προσφορά του Χρήστου Παπουτσάκη και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους του.
“Ο Χρήστος Παπουτσάκης, ο δικός μας, ο αγαπημένος μας Χρήστος δεν είναι πια κοντά μας. ΑΝΤΙπαλος του πολιτικού αυταρχισμού, ΑΝΤΙθετος στην πολιτική φτήνια, ΑΝΤΙρρησίας απέναντι στην οκνηρή Αριστερά. Ο Χρήστος ΑΝΤΙστάθηκε στους δικτάτορες αλλά και στον μικρόψυχο καθημερινό φασισμό. Γι αυτό το αγαπήσαμε και γι αυτό δεν θα τον ξεχάσουμε”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.

Φόρος τιμής από όλους στον Χρήστο Παπουτσάκη
Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση τον Χρήστο Παπουτσάκη. Κόμματα, φορείς, ο Τύπος, οι μπλόγκερς και πνευματικοί άνθρωποι του τόπου στέλνουν τι δικό τους κατευόδιο...
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας: «Σε μία εποχή που η ενημέρωση και η έγκριτη δημοσιογραφία έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, ο θάνατος του Χρήστου Παπουτσάκη μας πονά διπλά. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο υπηρέτησε το έργο του, είναι πυξίδα στην τρικυμία που επικρατεί. Οι αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία συνδέθηκαν με το σπουδαίο περιοδικό ΑΝΤΙ. Μέσα από το μοναδικό αυτό έντυπο έγραψε μια λαμπρή ιστορία και μας έδειξε πως κάποιοι, σε μία εποχή που όλα πωλούνται και αγοράζονται, μπορούν να ασκούν παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα με γνώμονα τις ιδέες και τις αξίες τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ (1910 – 1989) «....σπίτια καμωμένα με στοργή από μάρμαρο, ξύλο, ασβέστη και κεραμίδια»

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ «Τα νεοκλασικά σπίτια δεν ήταν αριστουργήματα. Πριν απ'αυτά υπήρχαν ωραιότερα...