Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

syriza-tsipras-630.jpg

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ενώπιον των υποστηρικτών του μετά τη νίκη του στις εκλογές | REUTERS / Marko Djurica

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένας θρίαμβος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που σας μιλώ δεν ξέρω εάν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Είτε όμως υπάρξει είτε όχι, είναι βέβαιο ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος στην ελληνική Ιστορία.
Είναι η πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια που μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ριζική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων και των κοινωνικών επιλογών.  Είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην υλοποίηση των θεμελιακών αξιακών της καταβολών.
Υπάρχει και κάτι άλλο, ίσως ακόμα σημαντικότερο: το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια βαθμιαία αναστροφή των νεοφιλελεύθερων επιλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς. Αλλά έπειτα από είκοσι χρόνια εμμονής στα αδιέξοδα αντιδημοκρατικά και αναποτελεσματικά συνθήματα που κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό χώρο από την εποχή του Μάαστριχτ, αρχίζουν να διαφαίνονται βάσιμες ελπίδες μεταστροφής των ευρωπαϊκών λαών και κατ’ επέκταση νέων ευρωπαϊκών ηγεσιών που θα αλλάξουν τον προσανατολισμό του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Ακόμη μία φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η συμβολή της θα είναι εξίσου αποφασιστική όσο έχει υπάρξει και στο απώτερο παρελθόν.____________
* Πανεπιστημιακός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρώτα ονομάστηκε κήπος των Μουσών μετά πλατεία Ανακτόρων και στο τέλος πλατεία Συντάγματος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Μας παίρνουν τηλέφωνο οι υπάλληλοι τηλεφωνητές και λένε ότι τηλεφωνούν από το δικηγορικό γραφείο της Βαρελά, της Ευτυχίδου, του Κοντογεωργίου και άλλων δικηγόρων υπαλλήλων των Σιούφηδων

Οι πρώτοι ξένοι περιηγητές στην Αθήνα στα μέσα του 19ου αιώνα