............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η 17η Δημοπρασία "Ελλήνων Τέχνη" για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην Θεσ/νίκη

Ο ΟΙΚΟΣ HELLENIC AUCTIONS ( Ελληνικές Δημοπρασίες ) στην Θεσσαλονίκη κρατά την Βορειοελλαδίτικη Ιστορία στις Δημοπρασίες σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Θάνος Ευαγγελικός Διευθυντής HELLENIC auctions ενεργεί και πάλι μέσω της 17ης Δημοπρασίας "Ελλήνων Τέχνη" αποτελεσματικά , για την κινητικότητα αξιών προς όφελος των φιλότεχνων αλλά και της οικονομίας εν γένει. 

Σε αυτή την Δημοπρασία ένα μέρος της συλλογής Τριανταφυλλίδη έργων τέχνης και ασημικών θα πουληθεί, για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην Θεσ/νίκη . 

110 Έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα υψηλής καλλιτεχνικής και εμπορικής αξίας όπως και αντικείμενα θα έχουν την τύχη να αγοραστούν από ανθρώπους που αναγνωρίζουν την τέχνη ως αναμενόμενη διαχρονική υπεραξία. Εντυπωσιακές είναι οι τιμές των έργων, πολύ χαμηλές για την δημιουργία του ενδιαφέροντος εκ μέρους των αγοραστών.




Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η λαϊκή αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος θα νικήσει


Ο δήμαρχος της Μαριναλέδα και βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας, Σάντσεθ Γκορδίγιο, καταδικάστηκε σε επτάμηνη φυλάκιση Δικαστήριο της Ανδαλουσίας για την κατάληψη το καλοκαίρι του 2012 στρατιωτικού τσιφλικιού το οποίο και μοίρασε στους
ακτήμονες της περιοχής....

Mε 1.500.000 ανέργους και αφήνουν κονδύλια δισεκατομμυρίων στα αζήτητα


Δε φτάνει που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, που αυτή τη στιγμή οι άνεργοι στη χώρα αγγίζουν το 1.500.000, οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν το χαβά τους. Τα κονδύλια που δόθηκαν στη χώρα μας για την καταπολέμηση της ανεργίας που δεν μπόρεσε να απορροφήσει, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ...
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα επρόκειτο να εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), τα τελευταία έξι χρόνια περί τα 4.312.800.403 ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία υποτίθεται θα πήγαιναν για γην καταπολέμηση της ανεργίας.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη είχε απορροφήσει μόνο το 49%. Ούτε καν δηλαδή τα μισά και μετά ζητούν από τον ελληνικό λαό να κάνει θυσίες όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να πράξουν τα δέοντα.
Και το χειρότερο όλων δεν είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν κατάφεραν να αξιοποιηθούν αλλά ουσιαστικά ότι τα κάνουμε δώρο στους Γερμανούς. Και αυτό διότι με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, τα ποσά που αναλογούν στα κράτη-μέλη και δεν χρησιμοποιούνται επιστρέφουν στις χώρες που έχουν καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Πιο απλά στη Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ανέρχεται στο 30%. Τελικά στον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του αξίζουν συγχαρητήρια, για το περίφημο success story.


____________________
koutipandoras.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Δείτε τι συμβαίνει με τα γενόσημα στην Ελλάδα!


Σοβαρότατη καταγγελία για την κυβερνητική πολιτική στο φάρμακο έκανε το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα, αποδεικνύοντας ότι στόχος είναι «να πλουτίζουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εισαγωγείς και οι έμποροι της υγείας του λαού»...

Το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα καταγγέλλει ότι "με σκανδαλώδη αγορανομική διάταξη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από το 2009 απαγόρευσαν να πωλούνται τα γενόσημα φάρμακα σε τιμή χαμηλότερη από το 80% των πρωτότυπων". Ταυτόχρονα κάνει μία σύγκριση τιμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σουηδία που λέει πολλά για την πολιτική Γεωργιάδη στο φάρμακο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:Mε την επιδίωξη να καταργήσουν ολοσχερώς κάθε ανταγωνισμό και να συγκρατήσουν τις τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διατηρηθεί η κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχάνων, των εισαγωγέων, των μεγαλεμπόρων και των κάθε είδους κερδοσκόπων της υγείας του λαού, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κατασκεύασαν το 2009, πίσω από την πλάτη του λαού και του κοινοβουλίου, ΑΓΟΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (7/2009 ΦΕΚ–Β–1388–13-7-09) με την οποία έθεταν υπό απαγόρευση κάθε ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης των γενόσημων.
Αυτοί οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τον ανταγωνισμό σε νέο θεό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευτυχίας των ανθρώπων, όρισαν ότι «οι τιμές φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται στο 80% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου» ( Κεφ. 27, άρθρο 337). Με την διάταξη απαγορεύεται να πουληθεί γενόσημο σε τιμή κατώτερη από το 80% της τιμής του πρωτότυπου!
Η αναφερόμενη «ρύθμιση» υπαγορεύτηκε προφανώς από τα μεγάλα συμφέροντα της παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας των φαρμάκων (ο τομέας του φαρμάκου είναι από τους βασικότερους χρηματοδότες του δικομματισμού).
Με την «ρύθμιση», η οποία εκτός των άλλων βρίσκεται σε αντίθεση και με βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, πραγματοποιείται μια ακόμα τεράστια λεηλασία του ΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, που μέσα σε αφάνταστες οικονομικές δυσκολίες και στερήσεις, στηρίζουν σήμερα, μεταξύ των άλλων τα άνεργα παιδιά τους ή άλλα άνεργα μέλη των οικογενειών τους και στο τομέα της υγείας.
Ταυτόχρονα με σκοπό να διατηρήσουν τα περιθώρια των υψηλών κερδών και στις πολυεθνικές των πρωτοτύπων και να αποτρέψουν και τον ελάχιστο έστω ανταγωνισμό, με την ίδια «αγορανομική απάτη» απαγόρευσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις τιμές των γενοσήμων και των πρωτότυπων φαρμάκων.
Έτσι, αφού πρώτα όρισαν ότι μετά την λήξη της πατέντας και της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης του πρωτότυπου φαρμάκου η τιμή τους μειώνεται κατά 20%, περιέλαβαν διάταξη με την οποία προβλέπονταν ότι: « Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των πρωτοτύπων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΣ ΟΜΟΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( όμοιας δραστικής ουσίας)», δηλ. δεν μπορούν να πωλούνται φθηνότερα από τα αντίστοιχα γενόσημα!
Η σκανδαλώδης, χαριστική και παράνομη αυτή ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, ήταν σε γνώση όλων των κυβερνήσεων καθώς και όλων όσων διατέλεσαν υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι και σήμερα, αλλά δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο για την ακύρωσή της.
Η θέσπιση αυτού του αγορανομικού πλαισίου υπογράφτηκε επί εποχής Αβραμόπουλου ως υπουργού υγείας (από 25/6/2006 έως και 2009) και της Φανής Πετραλιά ως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (17/12/2007 έως 7/10/2009). Επόμενοι υπουργοί «επί των ερειπίων της Υγείας», έως και σήμερα, διατέλεσαν: η κ. Ξενογιαννακοπούλου από 7/10/2009, ο κ. Λοβέρδος έως 17/5/12 και μετέπειτα ο κ. Λυκουρέντζος έως 25/6/13 και τώρα ο κ. Α. Γεωργιάδης. Ως υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατέλεσαν:
Ο  Λοβέρδος από 7/10/2009 κυβέρνηση Γ.Α.Π, η κ. Κατσέλη έως 17/6/2011, ο κ. Κουτρουμάνης έως 17/5/12 και μέχρι σήμερα ο κ. Βρούτσης. Όλοι αυτοί δεν πήραν είδηση για το σκάνδαλο των γενόσημων! Γνώση είχε και ο μόνιμος και αμετακίνητος Διοικητής της λεηλασίας και επί «των ερειπίων του ΙΚΑ», γνωστός και μη εξαιρετέος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στην εποχή του οποίου, μεταξύ των άλλων, η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καθώς και ό τότε Πρόεδρος και η Διοίκηση του ΕΟΦ.

ΓΕΝΟΣΗΜΑ : ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Συγκρίσεις τιμών γενοσήμων στην Ελλάδα και Σουηδία:
Τα στοιχεία που αναδημοσιεύουμε είναι συνταρακτικά και προέρχονται από σχετική έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα ο άξιος Έλληνας γενικός οικογενειακός γιατρός κ. Αργύρης Αργυρίου, ο οποίος σπούδασε σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας όπου στην συνέχεια έκανε και την εξειδίκευσή του. Ο κ. Αργυρίου αποκαλεί την Ελλάδα παράδεισο των εταιριών των γενοσήμων!
Παρακάτω δίνουμε ορισμένα συγκριτικά στοιχεία γύρω από τις τιμές των γενοσήμων σε Σουηδία και Ελλάδα με βάση τις ουσίες των φαρμάκων. Τα στοιχεία έχουν καταγραφεί κατά το χρονικό διάστημα Μάρτης 2013 και οι τιμές είναι λιανικές. Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και αποδεικνύουν την απερίγραπτη σήψη και παρακμή του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού δικομματικού συστήματος
Ουσία Σιμβαστατίνη:
Φάρμακο : SIMVASTATIN TEVA
Σουηδία, 7,33 ευρώ
Ελλάδα, 21,24 ευρώ. 865% ακριβότερη την Ελλάδα από ότι στην Σουηδία
Ομεπραζόλη
Σουηδία : Καψάκια OMEPRAZOLE TEVA 20 mg X 98 κοστίζουν 8,05 ευρώ
Ελλάδα: Καψάκια EFROZIN 20 mg X28 κοστίζουν 15.30 ευρώ. 565% πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ατορβαστατίνη
Σουηδία ταμπλέτες Atorvastatin Bluefish 20 mgX100 τεμάχια κοστίζουν 6.33 ευρώ
Ελλάδα ταμπλέτες Atrost 20 mg X28 τεμάχια κοστίζουν 16.37. 823% πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι την Σουηδία
Φιναστερίδη
Σουηδία: Οι Tabl. Finasterid Actavis 5 mg x 98 κοστίζουν 9,43 Ευρώ
Ελλάδα: Οι Tabl. Finazil 5 mg x 28 κοστίζουν 13,09 ευρώ. 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ρισπεριδόνη
Σουηδία οι Tabl. Risperidon Orion 1 mg x 60 κοστίζουν 6,27 Ευρώ
Ελλάδα οι Tabl. Rispefar 1 mg x 60 κοστίζουν 18,47 Ευρώ. 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Σιταλοπράμη
Σουηδία: Tabl. Citalopram Orion 20 mg x 98 κοστίζουν 54,5 = 6,26 Ευρώ.
Ελλάδα : Tabl. Seror 20 mg x 28 κοστίζουν 10,43 Ευρώ. 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

ksipnistere.blogspot.gr/

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ετών 16, πέθανε από την πείνα, στην Πλατεία Αμερικής!

Ελλάδα 2013 μέλος από το 1981 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μέλος της ΟΝΕ με το "ισχυρό ευρώ"!!! αλλά παράλληλα με τον κόσμο στην Ελλάδα να λιμοκτονεί... παιδιά υποσιτισμένα, συσσίτια στις γειτονιές, άνθρωποι χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, χωρίς θέρμανση με καθημερινές αυτοκτονίες απελπισμένων συνανθρώπων μας....  και τώρα μαγειρεύουν πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για να μην χάσουν οι τράπεζες με τα ληστρικά επιτόκια και -με την διεθνή εμπειρία- 
ένα νέο κύμα αστέγων θα προστεθεί  σ' όλη την ελληνική τραγωδία που ζούμε όλοι μας... 
                    ως  πότε  όμως;                       
Παρασκευή 22.11.2013. Πλατεία Αμερικής, παράδρομος Σκαλιστήρη, φούρνος γειτονιάς: ένα παλικάρι 16 χρονών (όπως αποδείχθηκε αργότερα) μπαίνει μέσα και ευγενικά ζητάει από τον φούρναρη κάτι να φάει γιατί έχει μέρες νηστικός.

Ο φούρναρης σπεύδει να του δώσει τις δύο τελευταίες τυρόπιτες. Το παιδί κάθεται στο κατώφλι και με βουλιμία τρώει και τις δύο. Δευτερόλεπτα μετά αφήνει εκεί στο κατώφλι του φούρνου την τελευταία του πνοή. Είχε πολλές μέρες τελικά να φάει και ο εξασθενημένος του οργανισμός δεν άντεξε.
Ο νεαρός 16άχρονος που πέθανε από την πείνα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του τεχνοκράτη. Αλλά και δεν θα βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ. Όπως και δεν διαβάζουμε τις τραγικές ιστορίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Αυτό όμως είναι το πραγματικό success story της ελληνικής κοινωνίας. Όσο κανένας δεν παραδέχεται ότι η Ελλάδα – όπως το αναγνωρίζει επακριβώς η Unicef στην τελευταία έκθεσή της – βιώνει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία μάλιστα είναι η χειρότερη σε δυτικό κράτος μεταπολεμικά, οι έλληνες σιωπηρά θα οδηγούνται στον κοινωνικό και στη συνέχεια στον αληθινό αφανισμό…

Ιδού η Ρόδος!


Του Θανάση Νικολαΐδη

ΜΠΑΖΩΣΑΝ ρέματα και το έγκλημα ήταν αστικό, κοινωνικό και πολιτικό. Έκανε καριέρα ο πολιτικός, απέκτησε αυθαίρετο ο «αστός» εξ επαρχίας, άδειασαν τα χωριά και γέμισαν οι πόλεις αυθαίρετα και αταξία. Παραπήγματα (προς νομιμοποίηση) και κτίσματα χωρίς πρόβλεψη για δρόμο και περάσματα. Είχε την άδεια ο «ιδιοκτήτης», τους λαδωμένους οι πολεοδομίες και οι πόλεις τον κίνδυνο «επί θύραις».
ΚΑΙ η ευθύνη των πολιτών; Πετάει ο περαστικός το πακέτο στη σχάρα, δεν δίνει πεντάρα για το φραγμένο φρεάτιο, το μυαλό του δεν πάει στο κακό. Κι όταν αυτό (το κακό) έρθει απ’ τον ουρανό, τρέχει αλαφιασμένος. Θυμάται τα φραγμένα φρεάτια και τα μπαζωμένα ρέματα, φωνασκεί, κραυγάζει, καταριέται.
ΕΒΡΕΞΕ ραγδαία (και) η Ρόδος ανοχύρωτη μετράει τις πληγές της. Δεν πήγε το μυαλό μας πως θα’ ταν σαν τις «άλλες» η τουριστική Ρόδος. Παντού τα πάντα. Ελληνικά και αστόχαστα. Και ψάχνουμε εκ των υστέρων για υπεύθυνους που δεν είναι ένας. Καθένας με το λιθαράκι του στην αταξία κι όλοι μαζί με τη νοοτροπία του αραχτού στην παραλία, που δεν πολυσκοτίζεται για τα πιθανά «ακραία καιρικά φαινόμενα» του χειμώνα.
ΝΑ «πυροβολήσεις» τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη; Αποδίδεις μερικώς το δίκαιο και σου ξεφεύγουν οι άλλοι. Να τραβήξεις απ’ το αυτί τον κατασκευαστή της γέφυρας; Δε βγάζεις άκρη. Μόνο τη νοοτροπία προσπάθησε ν’ αλλάξεις. Με το μαλακό που θα σκληραίνει με το χρόνο, για να γίνει ποινή και τιμωρία της πρόληψης και της συμμόρφωσης. Σε μιαν Ελλάδα που καμώνεται πως δεν βρίσκει ενόχους, κι αυτοί την κοροϊδεύουν χωμένοι στη διαπλοκή και με την πανοπλία της ατιμωρησίας.
ΔΕΝ σκέφτεται έτσι ο ευρωπαίος και να το παραδεχθούμε. Δεν είναι γεμάτα τα γραφεία των υπηρεσιών του(ς) με κηφήνες που βαριούνται ακόμα και να…διατάξουν για τον καθαρισμό των φρεατίων, προληπτικά και σε χρόνο ανύποπτο.

ΚΑΙ τώρα; Μετά τη Ρόδο και το δράμα της, τις κραυγές και τα αναθέματα; Περιμένουμε το «επόμενο», χωρίς κάτι να έχουμε διδαχτεί απ’ το «προηγούμενο». Κι αν μας ταράξουν τον ύπνο τα νερά, θ’ αλλάξουμε πλευρό. Δεν χτύπησε ο κίνδυνος τη δικιά μας πόρτα.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οι προτάσεις ΕΚΠΟΙΖΩ για πλειστηριασμούς

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Όχι στους πλειστηριασμούς από καταναλωτικές οργανώσεις και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κίνδυνο πολιτικής αστάθειας "βλέπει" η Λούκα Κατσέλη. Οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι ισχύει.



Ανοικτή πρόκληση προς τους βουλευτές, τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους πολίτες να αντισταθούν και να αντιδράσουν δυναμικά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών απεύθυνε το πρωί της Τετάρτης η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη από το βήμα εκδήλωσης της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Η ίδια προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τρομακτική κλυδωνισμοί στην κοινωνία, με πολιτικές συνέπειες, ενώ εκτίμησε ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα κοράκια των αγορών, όπως είπε.
Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι η άρση του παγώματος των πλειστηριασμών υπαγορεύεται από την Τρόικα αλλά και από χρηματοπιστωτικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους. Η πρώην υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους, να πουν όχι στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να βάλουν μια κόκκινη γραμμή σε αυτές τις διεκδικήσεις οι οποίες είναι άδικες και οικονομικά καταστροφικές, όπως επεσήμανε. «Κάθε βουλευτής», σημείωσε η κα. Κατσέλη, «έχει τεράστια ευθύνη». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε χιλιάδες πολίτες και να βάλει τέλος σε αυτή την πορεία. «Υπάρχει εναλλακτική. Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αλλά όχι εξαθλιώνοντας περισσότερους και περισσότερους Έλληνες», είπε η ίδια.

Από την πλευρά της η βουλευτής των ΑΝΕΛ κα. Ραχήλ Μακρή τόνισε πως οι βουλευτές μόνο για την προάσπιση μίας έδρας δεν πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ακόμη διάταξη που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα. Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε παράταση για δύο χρόνια του παγώματος των πλειστηριασμών, ενώ αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε καταθέσει την περασμένη Άνοιξη τροπολογία για τη διατήρηση του παγώματος των πλειστηριασμών, την οποία μπλόκαρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ και τις οποίες τις έχει καταθέσει τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνει την προσαρμογή των δανείων στις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων αλλά και την ειδική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες με την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο της ΕΚΤ και επιμήκυνση των δανείων. Επίσης η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει και την ένταξη των εμπόρων στην προστασία του Νόμου Κατσέλη.

Οι διαπραγματεύσεις με τρόικα 
Την ίδια ώρα που γινόταν η συνέντευξη της ΕΚΠΟΙΖΩ, στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούνταν μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Παπαδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.
Συμμετέχοντες στην συνάντηση χαρακτήριζαν την διαπραγμάτευση ως ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δυο πλευρές αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε μετά τη συνάντηση ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης "αλλά η Ιθάκη είναι ακόμη μακριά".
Τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί ως μοναδικό κριτήριο για την προστασία της κύριας κατοικίας τις αντικειμενικές αξίες δεδομένου ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταγράφονται πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και σημερινών πραγματικών αξιών. Επίσης δεν δέχονται ούτε το ύψος του δανείου που έλαβε ο οφειλέτης ως μοναδικό κριτήριο παρά ζητούν τη συνάρτηση των δύο.
Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών και από το 2010 (Ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.
Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.
Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι "ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης.
 Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή".

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Το σύνθημα ξαναζεί

Νοέμβρης 2013. Η Τιτίκα, με δύο μεταπτυχιακά, κοιτάζει τις τσέπες της. «520 καθαρά, 180 στις βενζίνες για να πάω στη δουλειά. Καλά είμαστε». Η Αιμιλία, αναπληρώτρια νηπιαγωγός, πηγαίνει φρούτα στα νήπια. «Δεν έχουν οι γονείς τους, ούτε για κολατσιό», λέει. Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πίσω από το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» βρίσκονται ονόματα και επώνυμα.
Το «Ψωμί» δεν φτάνει για όλους, η «Παιδεία» απέχει χιλιόμετρα μακριά. Ο Θανάσης, καθηγητής Μαθηματικών διανύει 280 χλμ. καθημερινά, πήγαινε-έλα στο σχολείο. Η «Ελευθερία» μιλάει σπαστά ελληνικά και περιμένει δικαίωση σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών. Κάποιες μέρες, φοράει μαύρη σακούλα στο κεφάλι και τρώει κλοτσιές στο πρόσωπο. Την ίδια ώρα, ο Γεράσιμος, κάνει σαΐτα το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ. Σπούδασε οικονομολόγος και δουλεύει περιστασιακά ως μεταφορέας. Λίγο μετά τα 30 η Φανή και ο σύζυγός της Στέλιος, προσπαθούν να ξεκολλήσουν από τα 500 ευρώ. Τόσα ήταν τα έσοδά τους τον περασμένο μήνα. «Κάνεις παιδιά σ' αυτές τις συνθήκες; Με τίποτα», λένε. «Πήρα το πτυχίο στα 4 χρόνια, αλλά τώρα τι θα κάνω; Ποιος σου μαθαίνει πώς να βρεις δουλειά;» αναρωτιέται ο 22χρονος Βασίλης. «Θα την κυνηγάνε τη Βαλεντίνα μου όταν μεγαλώσει;» αναρωτιέται η γιαγιά της, αρμενικής καταγωγής, θίγοντας το ζήτημα της ιθαγένειας.

ΨΩΜΙ
«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου»
«Καλημέρα, ντουλάπα. Καληνύχτα, ντουλάπα. Ξυπνάω, κοιμάμαι, τα λέω με την ντουλάπα. Ποιος άλλος να χωρέσει εδώ; Είναι κάπως περιορισμένος ο χώρος». Ο Γεράσιμος Β. αποφοίτησε στα 23 του από την ΑΣΟΕΕ. Εξι χρόνια μετά, ζει σε μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο Κουκάκι και δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά στον τομέα του. «Το πτυχίο κορνίζα;» τον ρωτάω. «Το πτυχίο σαΐτα. Κάπου το πέταξα και ούτε με νοιάζει πια».
Εργάζεται περιστασιακά σε «άσχετες αλλά ενδιαφέρουσες δουλειές», όπως λέει. «Κυρίως ως οδηγός-μεταφορέας. Εχω κάνει μετακομίσεις, έχω οδηγήσει ταξί, πέρυσι μοίραζα γάλατα. Σπουδαίες δουλειές, δεν αστειεύομαι. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους». Τον ρωτάω αν το κυνήγησε αρκετά και βάζει τα γέλια. «Το κυνήγησα μέχρι που ψόφησε. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν χωράνε στο σύστημα. Εχει προβλεφθεί αυτός ο χώρος. Δεν είμαι ο μόνος».
Οταν πήρε το πτυχίο του, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο τροφίμων, στον τομέα παραγωγής. «Εντελώς άσχετο με τις σπουδές μου» παραδέχεται ο ίδιος. «Πλέον έχω σταματήσει να στέλνω βιογραφικά. Δεν απογοητεύτηκα. Για να απογοητευτείς, πρέπει να γοητευτείς. Είχα κάποια όνειρα παλιά· τώρα τι τα ψάχνεις, τα έχω ξεχάσει». «Οι γονείς απεβίωσαν. Ο πατέρας μου άφησε πίσω ωραιότατα χρέη. Πούλησα τα πάντα και ξεχρέωσα. Μια θεία μού έχει μείνει. Αυτή δεν πωλείται, έχει την ηλικία της Ακρόπολης. Βλεπόμαστε δυο φορές το χρόνο, τα Χριστούγεννα και όταν έρχεται η ώρα για τη φορολογική της δήλωση. Με χρησιμοποιεί ως λογιστή».
Η καθημερινότητα του Γεράσιμου έχει, όπως λέει, «χρώμα γκρι». «Είναι οι άσπρες μέρες και οι μαύρες μέρες. Ολες αυτές ανακατεύονται και βγάζουν αυτή τη μουντίλα. Φώτα σβηστά, κεράκια και τέτοια. Ρομαντικές καταστάσεις. Ζωή στο ρελαντί. Πάω δουλεύω 5 ώρες, παίρνω 25 ευρώ. Τώρα, βέβαια, ούτε αυτό δεν κάνω».
 «Να μη με πούνε και γκρινιάρη»
«Συντηρώ ένα σκύλο, τον Ιεροκλή, μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό και έχω κι ένα παπάκι. Τις καλές περιόδους, που έχω κάνα εικοσάευρω για βενζίνη και το μετακινώ, το μαθαίνει όλη η γειτονιά. Αφήνει λάδια στη διαδρομή». Χρωστάει τη ζωή του, όπως λέει, «στον Γιώργο, που μου παραχώρησε την γκαρσονιέρα και στο φούρναρη απέναντι, που με κερνάει τις τυρόπιτες. Εχω 2-3 φιλαράκια που μου έχουν σταθεί. Με βοηθάνε και με τη δουλειά και γενικώς. Δεν έχω παράπονο από τη ζωή. Ολα καλά. Γράψε αυτό, να μη με πούνε και γκρινιάρη».
Στο κατώφλι της κρίσης, η Τιτίκα είχε μόλις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά. «Η προοπτική μου, όταν έκανα όνειρα, ήταν να δουλέψω στο ερευνητικό κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Στα 30 κατάλαβα ότι αυτό δεν θα γίνει».
Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα Φυσικών Καταστροφών και δεύτερο μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Η ειδικότητά της είναι η διαχείριση πλημμύρας σε αστικό περιβάλλον. «Ξεκίνησα να ψάχνω στον τομέα μου. Χτύπησα την πόρτα του Αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού, παρόλο που ήταν Δημόσιο. Είδα ότι εκεί ήταν άνθρωποι περασμένης ηλικίας που δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Δεν είχα καμία τύχη» λέει η Τιτίκα. Εμεινε άνεργη 1,5 χρόνο και «αφού εξάντλησα τις εθνικές, κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές εταιρείες, ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά σε φούρνους και σουπερμάρκετ. Αλλά και εκεί ζητάνε προϋπηρεσία. "Εχετε ξαναδουλέψει σε φούρνο;" με ρωτούσαν».
Εδώ και λίγους μήνες, ξεκίνησε να εργάζεται σε μια ιδιωτική εταιρεία που έχει σύμβαση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. «Το Ταμείο θα κλείσει, οπότε δεν ξέρω πού θα με βρει ο Νοέμβριος» λέει η ίδια. Δουλεύει 24ωρο με νυχτερινές βάρδιες και Κυριακές και παίρνει καθαρά 520 ευρώ. «Τουλάχιστον μου μένουν 300 και έχω κάτι να κάνω. Δεν ξυπνάω να τρώω τους τοίχους. Σε φτάνουν στο σημείο να λες ευχαριστώ που έχεις μια απασχόληση. Γιατί αυτό δεν είναι δουλειά, απασχόληση είναι. Δεν μπορώ να ζήσω μ' αυτό το μισθό. Στηρίζομαι στη σύνταξη της μαμάς μου. Σχεδιασμό δεν μπορώ να κάνω. Είναι το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο. Ως εκεί».
«Πίστευα ότι στα 33 μου θα βρισκόμουν στην πιο παραγωγική μου περίοδο. Γιατί είναι η ηλικία που αντέχεις και έχεις όρεξη να δημιουργήσεις. Πίστευα ότι θα έχω ήδη κάνει παιδιά, ότι θα έχουν όλα πάρει το δρόμο τους και ότι θα είμαι σε θέση να συντηρήσω τον εαυτό μου. Τώρα πρέπει να μάθω να ζω με 500 ευρώ» λέει η Φανή Χάραρη.
Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, η ίδια έχει εργαστεί στο χώρο των media και τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως μουσική παραγωγός στη διοργάνωση συναυλιών. «Δεν υπάρχει μισθός. Μπορεί να έρθει μήνας που θα βγάλεις 500 ευρώ, μπορεί να μη βγάλεις και τίποτα. Τον Σεπτέμβρη δεν είχα έσοδα από πουθενά. Ευτυχώς, ήταν το Ταμείο Ανεργίας του Στέλιου».
Ο σύζυγός της Στέλιος Καρακύκλας εργάζεται ως ηχολήπτης, σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Αυτή την περίοδο είναι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας. «Αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι δικό του, συνεταιρικά μαζί με φίλους, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους εαυτούς τους» λέει η Φανή. «Εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι που ζουν χειρότερα από εμάς. Τουλάχιστον εμείς έχουμε να φάμε. Προσπαθούμε να σταδιοδρομήσουμε για να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Πώς να κάνεις παιδί έτσι; Δεν γίνεται χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τα πάγια» συνεχίζει η ίδια. Εχει αποφασίσει, όπως λέει, ότι θα είναι ήρεμη και αισιόδοξη. «Περνάνε όμως διαστήματα που κάθομαι και τα μετράω και χάνω τον ύπνο μου. Λέω "ήρθε η ΔΕΗ, πώς θα την πληρώσεις;". Δεν έχω μάθει να χρωστάω. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου».
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Κάναμε μάθημα με γάντια»
Είχα στο σχολείο παιδί που, αντί για κορδόνια, είχε σύρμα στα παπούτσια του
«Τότε, ο τονισμός ήταν στην Ελευθερία. Σήμερα είναι στο Ψωμί. Από Παιδεία, κουτσά στραβά κάτι γίνεται. Βγαίνουν επιστήμονες. Υπάρχουν όμως μαθητές που δεν έχουν να φάνε» λέει ο Θανάσης Σιάντος, μαθηματικός. Κάθε ξημέρωμα, συναντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας τρεις συναδέλφους του καθηγητές. Διανύουν καθημερινά περίπου 280 χλμ., πήγαιν'-έλα, ώς το 1ο Λύκειο της Λιβαδειάς. «Κάθε μέρα πάει εναλλάξ. Είμαστε τέσσερις, ξεκινάμε από Αθήνα και μοιραζόμαστε τις βενζίνες. Είναι κι αυτή η μείωση μισθού... 350 ευρώ μού κόψανε. Παίρνω 900 ευρώ» λέει ο ίδιος. Η μεταφορά των καθηγητών σε σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής τους είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «φαινόμενο που φέτος έχει πάρει μεγάλη έκταση».
Μπαίνοντας στην τάξη, έρχεται αντιμέτωπος με την ύλη. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, η μεγάλη έκταση της ύλης, η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Οι καθηγητές τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Με το "Νέο Λύκειο" δυσκόλεψαν τα πράγματα. Μας κυνηγάει η εξέταση και μάλιστα από "τράπεζα θεμάτων"». Στο Ιλιον, όπου δίδασκε πέρυσι, «το σχολείο μάζευε τρόφιμα και διακριτικά τα μοίραζε σε παιδιά. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα».
Σε νηπιαγωγείο της Ηλείας, οι νηπιαγωγοί «πηγαίναμε κάθε μέρα με μια σακούλα φρούτα. Οι γονείς δεν είχαν να δώσουν στα παιδιά τους κολατσιό. Αν δεν τους πηγαίναμε εμείς, πολλά παιδιά απλώς δεν θα έτρωγαν» λέει η Αιμιλία Κοντογιώργη, 27 ετών, αναπληρώτρια νηπιαγωγός από την Κέρκυρα. Από την ιδιαίτερη πατρίδα της βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. Και από εκεί, την επόμενη χρονιά, στην Κλειτορία Αχαΐας «στους -17 βαθμούς. Το σχολείο δεν είχε θέρμανση. Κάναμε μάθημα με γάντια» λέει η ίδια. Η περυσινή χρονιά τη βρήκε στο Σιμόπουλο, «ένα φτωχό χωριό της Ηλείας. Είχα στο σχολείο παιδί που, αντί για κορδόνια, είχε σύρμα στα παπούτσια του. Πολλή φτώχεια».
Η φετινή τοποθέτησή της ως αναπληρώτριας έγινε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. «Παρασκευή ειδοποιήθηκα ότι παρουσιάζομαι τη Δευτέρα σε ένα χωριό του Ηρακλείου Κρήτης». «Είμαστε νηπιαγωγοί-νομάδες» ισχυρίζεται η ίδια. «Σε καλούν να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας μέσα σε δύο μέρες. Δεν έχουμε προσωπική ζωή, δεν παίρνουμε επιδόματα όπως οι μόνιμοι. Κάθε χρονιά μας υποδέχονται ως "νέους", ως αυτούς που θα βγάλουν τη δουλειά» τονίζει η νηπιαγωγός.
«Πόσα παίρνεις;» τη ρωτάω. «Δεν έχω πληρωθεί ακόμα. Γύρω στα 800 ευρώ υπολογίζω. Εδώ και δύο μήνες μού δίνουν οι γονείς μου. Δεν μας πληρώνουν αμέσως» λέει. Το καλοκαίρι, ως αναπληρώτρια, μπήκε στο Ταμείο Ανεργίας με 360 ευρώ. Στα έξοδά της συμπεριλαμβάνονται και τα αναλώσιμα υλικά του νηπιαγωγείου. «Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή. Αν θέλεις να βγάλεις φωτοτυπίες, πληρώνεις Α4. Αν θες ρολό υγείας ή σαπούνι, τα αγοράζεις. Ζητάμε και από τους γονείς καμιά φορά. Αλλά συνήθως ντρεπόμαστε. Δεν έχουν...».
Στην τάξη της έχει φέτος 25 παιδιά. «Αυτό λέγεται φύλαξη, όχι μάθημα. Δυσκολεύουν οι δραστηριότητες. Πώς να προσέξεις 25 παιδιά που κρατούν ψαλίδι; Το ζήτημα είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ερεθίσματα. Και τα έχουν ανάγκη. Σε ένα από τα χωριά που βρέθηκα, τα παιδιά δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα. Τους έδειξα βατραχοπέδιλο και μάσκα και μου είπαν ότι είναι φαράσι και βρύση με σωλήνα».
Σπουδές μετ' εμποδίων. Ανάμεσα στο πλήθος των φοιτητών που αντιμέτωποι με τις οικονομικές δυσκολίες μετά βίας καταφέρνουν να αποφοιτήσουν, ο Σπύρος Μοσχάκης, γιος πολιτικού μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε εαυτόν. Μέσα σε δυο χρόνια, έπεσε κεραυνός στον οικογενειακό προϋπολογισμό και η οικογένειά του, που ανήκε στη μέση αστική τάξη, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να στηρίξει τις σπουδές του.
«Πέρυσι την έβγαλα με ρύζι και μακαρόνια» λέει ο Σπύρος από τη Θεσσαλονίκη, φοιτητής επί πτυχίω στο ΤΕΙ Δομικών Εργων στις Σέρρες. Με τα 200 ευρώ που του στέλνουν κάθε μήνα οι γονείς του καλύπτει τα έξοδα για το ενοίκιο ενώ κάθε έξοδος θεωρείται πολυτέλεια. «Μόνο το Ιντερνετ πληρώνω» λέει ο ίδιος. «Μόνο αυτό, το ρεύμα και το νερό. Ολα μαζί περίπου 60 ευρώ...».
Η Ανδριάνα και η Σύλβια, ατενίζουν το αύριο μέσα από κλειστά Πανεπιστήμια. «Είχα στόχο τη Νομική Αθήνας, όμως πέρασα στη Νομική Κομοτηνής. Οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν. Κι έτσι είμαι τώρα επί πτυχίω φοιτήτρια στη Φιλολογία» λέει η Ανδριάνα Τουρνά. Θα δώσει τα τελευταία της μαθήματα για το πτυχίο όταν ανοίξει το Πανεπιστήμιο. «Δεν νιώθω καθόλου αγανάκτηση που έχουν χαθεί τα μαθήματα. Καταλαβαίνω ότι απειλείται το Πανεπιστήμιο και συμπαραστέκομαι στους διοικητικούς υπαλλήλους.
Από την άλλη ένας φοιτητής από την επαρχία, αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι χωρίς λόγο όλο αυτό το διάστημα» λέει η ίδια. «Απλά πράγματα μέσα στο Πανεπιστήμιο, χρειάζονται πολύ ψάξιμο. Τα πάντα αργούν» λέει η συμφοιτήτριά της Σύλβια Μπενάκη. «Αγάπησα τους καθηγητές μου και το Πανεπιστήμιο. Αυτό το "χάος" με τα σπασμένα έδρανα, την κακή οργάνωση και τους μαθητές που κάθονται στα περβάζια και παρακολουθούν το μάθημα, γιατί δεν χωράνε στην αίθουσα». Επειτα από τέσσερα χρόνια, λέει με υπερηφάνεια, «Μπόρεσα και επιβίωσα».
Ο Βασίλης Κούκης, 22 ετών, αποφοίτησε στην ώρα του από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Αυτό που δεν μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο είναι πώς να ψάχνεις για δουλειά. Εγώ άνοιξα τις αγγελίες. Οι περισσότεροι, δουλεύουμε σε τηλεφωνικές εταιρείες ή όταν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, τρέχουμε να προλάβουμε» λέει ο ίδιος. «Εχω πάει σε πολλές συνεντεύξεις και στέλνω συνεχώς βιογραφικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αφού τελειώσεις το Πανεπιστήμιο είναι δύσκολο να κάνεις το πρώτο βήμα. Είναι δύσκολο να κάνεις πλάνο και να σου βγει».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
«Γεννήθηκε εδώ, αλλά δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά»
«Ελευθερία. Ωραία λέξη. Αυτή η λέξη μας έφερε εδώ. Αυτή η λέξη που διαβάζεις στα βιβλία που μιλάνε για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μας έφερε στην Ελλάδα. Ηρθαμε εδώ και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τα δικαιώματά μας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 3.000 Πακιστανοί κρατούνται σε κέντρα μεταναστών. Ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά». Ο Τζαβέντ Ασλάμ είναι πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πακιστάν και αποφάσισε να έρθει εδώ για να ολοκληρώσει τις σπουδές του «στη χώρα του Σωκράτη και του Πλάτωνα». Καθημερινά καλείται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών του.
«Ο κόσμος ήρθε εδώ για να βρει δουλειά και να στείλει λεφτά στη γυναίκα και τα παιδιά που άφησε πίσω. Τώρα, όμως, η γυναίκα πουλάει το σπίτι για να βρει λεφτά να στείλει στο φυλακισμένο. Από τους 1.800 μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, οι 1.000 είναι από το Πακιστάν». Ανάμεσά τους ήταν και ο Μοχάμαντ Αζίζ. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι έχει υποστεί βασανισμό στις φυλακές. «Αν καλέσεις σε βοήθεια για κάποιον άρρωστο, σε πάνε σε ένα δωμάτιο, σου βάζουν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι, φοράνε γάντια και αρχίζουν και σε χτυπάνε».
Τέσσερις κούρδοι
  Η κ. Βαλεντίνα ανησυχεί για το μέλλον της 8χρονης εγγονής της. «Με καταγωγή από την Αρμενία, στα 18 της θα είναι παράνομη», λέει Την ίδια στιγμή, τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι κουρδικής καταγωγής διεκδικούν με μέσο τη ζωή τους το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Από τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν Τσακίρ βρίσκεται σε απεργία πείνας, με μοναδική απαίτηση να μην εκδοθεί στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιάννης Μουζάλας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλεύονται οι δύο από τους τέσσερις Κούρδους, τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του Ερντογάν Τσακίρ. «Το μόνο αίτημά του είναι να φυλακιστεί εδώ. Γίνεται, όμως υπάρχουν νομικές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του. Η ποινή του θανάτου δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως παράπλευρη απώλεια» λέει ο κ. Μουζάλας.
Στο πλευρό του Ερντογάν βρίσκεται ο Μεχμέτ Γιαϊλά. Κατεβαίνει για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας μέσα σε λίγες ημέρες, μολονότι το αίτημα έκδοσής του έχει απορριφθεί. Παίζει τη ζωή του κορόνα-γράμματα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους του. Από τις Φυλακές Κορυδαλλού, οι απεργοί πείνας Αχμέτ Ντουζκούν Γιουκσέλ και Χασάν Μπιπέρ συνεχίζουν την απεργία πείνας και αρνούνται την οποιαδήποτε θεραπεία. Την ίδια ώρα, στο προαύλιο του Ασκληπιείου Βούλας, συλλαμβάνονται συμπατριώτες τους οι οποίοι συμπαραστέκονται στους απεργούς πείνας.
«Εγώ είμαι ελεύθερη. Τα έχω τα χαρτιά μου. Ηρθα στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια. Η εγγονή μου, όμως, και ο γιος μου δεν είναι» λέει η Βαλεντίνα Μανουκιάν, 63 ετών, από την Αρμενία. Ο γιος της Αρμάν και πατέρας της συνονόματης εγγονής της ήταν πολεμιστής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οταν ήρθε στην Ελλάδα, δούλευε σαν μάγειρας «στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου. Λίγες φορές τού κολλούσαν ένσημα. Τα εξαργύρωσε κι αυτά για να πληρώσουμε το νοσοκομείο όταν αρρώστησα». Λόγω της κατάστασης της υγείας της, έλαβε ανθρωπιστικό άσυλο και έκτοτε κατοικεί στην Κοκκινιά.
Ούτε να φύγει ούτε να μείνει
«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αρμάν κρυβόταν από την Αστυνομία γιατί δεν του ανανέωσαν την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί ούτε να φύγει ούτε να μείνει. Εχασε και το διαβατήριό του και τώρα, χωρίς χαρτιά, είναι παράνομος. Ποιος θα τον πάρει για δουλειά;» λέει η κ. Βαλεντίνα. «Ομως είναι το παιδί του εδώ. Εγώ το μεγαλώνω, μόνη» συνεχίζει ίδια. Το μεγάλο άγχος της είναι αν η μικρή μεγαλώνοντας θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. «Γεννήθηκε εδώ, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, όμως δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά».
Πηγή enet.gr

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Όχι στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων

Όχι στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων
100,000
18,549


μέχρι σήμερα Πέμπτη μεσημέρι οι υπογραφές είναι 18,549
Ας φτάσουμε τις 100,000,
χθες Τετάρτη πρωί είμαστε στη πλατεία Συντάγματος υπόγραψαν
πάνω από χίλιοι πολίτες... σήμερα Πέμπτη κλιμάκιο μελών της
ΕΚΠΟΙΖΩ βρέθηκε στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Μάκρης
και ενημέρωσε τον κόσμο γιατί πρέπει να υπογράψουν
κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. και να
πούμε ότι ήταν ικανοποιητικός ο αριθμός υπογραφών.

Γιατί είναι σημαντικό;

Λέμε ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών!
Λέμε ΝΑΙ στην παράταση της αναστολής τους για 3 χρόνια με τους όρους που ισχύουν!


Επειδή…
Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί...
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, άτομα ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…

Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή τους…

Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…
Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα κινδυνεύσουν να χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…

Θα υπερφορτωθεί η δικαιοσύνη από την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων οφειλετών…

Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα διάλυσης της κοινωνίας μπορεί να αποτελεί όραμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου…
Η πολιτική ηγεσία, πρέπει να είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και να το αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή εμπράκτως…
Η επί μήνες δημοσιοποίηση πληροφοριών για το άνοιγμα των πλειστηριασμών δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και συμβάλλει στην ψυχολογική τους εξουθένωση…
Το άνοιγμα των πλειστηριασμών ακινήτων θα απειλήσει συγκεκριμένα και ορατά την, επιδιωκόμενη και αναγκαία όσο ποτέ, οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας… 
Ενώνουμε την φωνή μας με αυτή της ΕΚΠΟΙΖΩ και όλοι μαζί απαιτούμε:
Να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ούτε με όρους και προϋποθέσεις, από τον Ιανουάριο του 2014,
Η αναστολή των πλειστηριασμών να διαρκέσει επί 3 χρόνια τουλάχιστον, όπως ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, δίνοντας έτσι χρόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απορρόφηση των ανέργων, στην αποκατάσταση οικονομικής δυνατότητας ατόμων και μικροεπαγγελματιών, 
Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές,
Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές των οφειλών και μείωση των επιτοκίων, δίνοντας κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους,

Να μεριμνήσει η κυβέρνηση άμεσα για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τις ρυθμίσεις των χρεών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In Greece, over the 4 last years, a constantly increasing number of households and small professionals have become overindebted because of the economic crisis and its consequences. High rates of unemployment, salary cuts, increased taxes and other austerity measures mean that not only are people unable to make their loan payments, even worse, they can't afford their everyday necessities.
During this period, the Greek government, in an effort to support citizens, passed two laws which protected the property of those who couldn’t pay their loans, to keep them from losing their homes; in addition, each year the Government decided to suspend auctions on foreclosed properties for the next year.
By the end of 2013 government should again take these same steps; however, it appears they're moving in the opposite direction. They seem ready to allow auctions on foreclosed homes and small businesses… despite the fact that the reasons for their previous decisions to ban them still exist, and have even gotten worse.
If the government makes this new decision:
thousands of families will find themselves homeless (on the street), while still being in debt to the banks for the property they lost ...
thousands of small professionals would risk losing not only their homes but also their business premises, thus pushing them to the fringes of society ...
the economic, political and social stability of our country will be put at serious risk...
Take action!

Πατήστε εδώ να υπογράψετε:

http://www.avaaz.org/el/petition/Ohi_stoys_pleistiriasmoys_akiniton_ton_yperhreomenon_Ellinon_3/?dDJjhgb

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η κρίση «χτυπά» την ευτυχία μας - Καμπανάκι κινδύνου θεωρεί η γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria


1F83702A50DE889566B787C3E785AED2.jpg
  Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τα επίπεδα «ικανοποίησης από τη ζωή» μειώθηκαν απότομα μεταξύ του 2007 και του 2012 στη χώρα μας καθώς και σε άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση όπως η Ισπανία.
Παράλληλα χειροτέρεψε σημαντικά η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις. Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κρίσης.
Από την άλλη μεριά ωστόσο σε ορισμένες χώρες τα επίπεδα της «ικανοποίησης από τη ζωή» αυξήθηκαν έστω και λίγο, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στη Μεγάλη Βρετανία λόγου χάρη αυξήθηκαν κατά 1% συγκαταλέγοντάς της στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών στην οποία ανήκουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία. Αύξηση κατά 4% σημειώθηκε και στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα από την άλλη μεριά τα επίπεδα της «ικανοποίησης από τη ζωή» μειώθηκαν κατά 20%, ενώ στην Ισπανία η πτώση ήταν της τάξεως του 12% και στην Ιταλία 10%.
Η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις ωστόσο μειώθηκε συνολικά με μόνο το 40% των πολιτών πλέον να εμπιστεύονται τους πολιτικούς, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006.
Καμπανάκι κινδύνου θεωρεί η γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria την έρευνα επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι στον πυρήνα της πολιτικής πρέπει να είναι πάντα η ανάγκες των πολιτών και η βελτίωση της ζωής τους.
__________
Πηγή: vita.gr

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τα τελευταία λεπτά της ΕΡΑ - «Καλώς ήρθες Μεσαίωνα»


Ο εκφωνητής Ν. Τσιμπίδας μεταδίδει στον αέρα, καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το στούντιο της ΕΡΑ: «Καλώς ήρθες Μεσαίωνα» και αναφέρει πως αστυνομικός τον καταγράφει με κάμερα, ενώ ακούγονται οι ασύρματοι της αστυνομίας.
Η τελευταία λέξη, πριν σιγήσουν τα μικρόφωνα: «Ψυχή βαθιά».

Λόγω της κακοκαιρίας πτώσεις δέντρων, τραυματισμοί, διακοπές ρεύματος στο Λεκανοπέδιο



Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ λόγω πτώσης δέντρου
Αναστάτωση προκλήθηκε στους επιβάτες συρμού του ΗΣΑΠ, όταν ένα δέντρο έπεσε στις ράγες μεταξύ του σταθμού της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου.
Από την πτώση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ωστόσο η επιχείρηση απομάκρυνσης του δέντρου επέφερε την.... τροποποίηση των δρομολογίων και στα δύο ρεύματα. Ειδικότερα, για μία ώρα και μέχρι τις 11.15 τα δρομολόγια εκτελούνταν από Πειραιά έως Νέα Ιωνία και από Ειρήνη έως Κηφισιά.
Δεκάδες προβλήματα δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες το Λεκανοπέδιο.
Έπεσε στέγαστρο στην Υμηττού - ¨Ενας τραυματίας
Στη λεωφόρο Υμηττού στο Παγκράτι ο δυνατός αέρας «ξήλωσε» υπόστεγο κτιρίου με αποτέλεσμα να πέσει σε ταξί το οποίο μάλιστα βρισκόταν εν κινήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένος.
Η πτώση του υπόστεγου έκοψε τα καλώδια του τρόλεϊ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ λόγω πτώσης δένδρου
Αναστάτωση προκλήθηκε στους επιβάτες συρμού του ΗΣΑΠ, όταν ένα δένδρο έπεσε στις ράγες μεταξύ του σταθμού της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου.
Από την πτώση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ωστόσο η επιχείρηση απομάκρυνσης του δένδρου επέφερε την τροποποίηση των δρομολογίων και στα δύο ρεύματα.
Ειδικότερα, για μία ώρα και μέχρι τις 11.15 τα δρομολόγια εκτελούνταν από Πειραιά έως Νέα Ιωνία και από Ειρήνη έως Κηφισιά.
Διακοπές ρεύματος στον Πειραιά λόγω της κακοκαιρίας
Διακοπές ρεύματος σε τμήματα της Νίκαιας και του Πειραιά έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία που πλήττει την Αττική.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα προβλήματα προέκυψαν γιατί πλημμύρισαν δυο παλιοί υποσταθμοί που βρίσκονται σε υπόγεια.
Σε επικοινωνία του newsbomb.gr με το γραφείο τύπου της ΔΕΗ μας ενημέρωσαν ότι «οι διακοπές ήταν ασήμαντες σε αριθμό και μέχρι αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί περίπου το 95% αυτών».


Δεκάδες πτώσεις δέντρων λόγω της κακοκαιρίας στην Αττική
Περισσότερες από 40 κλήσεις έχει δεχτεί από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω πτώσεων δέντρων σε όλη την Αττική.
Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους Αμπελόκηπους, το Παγκράτι, την Ομόνοια και τον Πειραιά.
Ευτυχώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κανένας πολίτης δεν έχει κινδυνεύσει μέχρι στιγμής.
Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους λόγω βροχής
Την ίδια ώρα κυκλοφοριακό χάος στο Λεκανοπέδιο έχει προκαλέσει η βροχή που πέφτει από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ομαλή είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στην γέφυρα Ροσινιόλ, όπου νωρίς το πρωί ανετράπη φορτηγό στο ρεύμα προς Πειραιά.
Προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται στους κεντρικούς άξονες, όπως Συγγρού, Παραλιακή και κέντρο της Αθήνας, καθώς λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους τα οχήματα κινούνται με αρχές ταχύτητες.
Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.


Ανατροπή νταλίκας στη γέφυρα Ροσινιόλ
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 5.00 τα ξημερώματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της γέφυρας Ροσινιόλ, στο ρεύμα προς Πειραιά. Μία νταλίκα ανετράπη με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στο σημείο να διεξάγεται με δυσκολία για αρκετή ώρα.
Η τροχαία έσπευσε στο σημείο και ρύθμιζε την κυκλοφορία, μέχρι γερανός να επαναφέρει και να απομακρύνει το όχημα.
Από τις 8.00 η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
Από το απόγευμα υποχωρούν τα φαινόμενα
Τα καιρικά φαινόμενα πάντως από το απόγευμα και μετά θα παρουσιάσουν σταδιακή ύφεση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 14 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 23 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 13 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 16 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά περιόδους ενδέχεται να είναι ισχυρές, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και το Ν. Ευβοϊκό θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά.
Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νοτιοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα και μετά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέτριους και στα ανοιχτά ισχυρούς.


___________
δείτε περισσότερα: http://www.i-diadromi.gr/2013/11/blog-post_2593.html#ixzz2jrZh22Rt

Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας


Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αντιδρώντας στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 το πρωί ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30. Θα ακολουθήσουν πορείες προς τη Βουλή.
Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, τα Ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές κ.ά.

Παράλληλα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ, λόγω της συμμετοχής γιατρών και λοιπών εργαζομένων στην κινητοποίηση.
Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν επίσης ανακοινώσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καθώς και η Ομοσπονδία Τριτέκνων.
Στην απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα, τα τρόλεϊ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός.
Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια ηλεκτρικός, τραμ και μετρό.
Ωστόσο, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας - αεροδρόμιο.
Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 16.00.
Δεμένα επίσης θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια,  καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην απεργία.
Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15.00 θα πραγματοποιήσουν και οι  εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, εξαιρούνται όσοι με αποκλειστικά δελτία θα καλύψουν και θα μεταδώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
_______________
Πηγή: The Press project, Ναυτεμπορική

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Στο σφυρί οι ζωές χιλιάδων χρεωμένων πολιτών

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ



* Μιλούν στην «Εποχή» φορείς και πολίτες, των οποίων τα σπίτια βγήκαν στον πλειστηριασμό


Δεκάδες χιλιάδες σπίτια ή περιουσιακά στοιχεία πολιτών βγαίνουν στο σφυρί γιατί οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σήμερα, σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία έχει φτάσει στο 55,3% ενώ το 34,6% των πολιτών ζει στο όριο της φτώχειας, παρά τη μείωση του ορίου για ένα μονομελές νοικοκυριό από 549 ευρώ το 2010 σε 476 ευρώ το 2011. Οι οφειλέτες, λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και αντί η κυβέρνηση να εστιάσει σε αυτό συζητά ακόμα και την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από 1 Ιανουαρίου 2014 για οφειλές σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία –γιατί το δημόσιο εξαίρεται της απαγόρευσης- όταν αφορά περιουσιακά στοιχεία έως 200.000 ευρώ ή την πρώτη κατοικία. 
Το 2012, 26.000 σπίτια βγήκαν σε πλειστηριασμό, ενώ για το 2013 δεν υπάρχει πλήρης εικόνα αλλά υπολογίζεται ότι μέχρι τον Αύγουστο, που έκλεισαν τα Ειρηνοδικεία για το καλοκαίρι, είχαν παραπεμφθεί 16.000 υποθέσεις. Σε περίπτωση απελευθέρωσης των πλειστηριασμών 62.000 σπίτια θα βγουν στο σφυρί ήδη από την πρώτη μέρα του χρόνου, ενώ εκτιμάται ότι η άρση απαγόρευσης αφορά τουλάχιστον 180.000 νοικοκυριά.
Eπιμέλεια: Ιωάννα Δρόσου


Η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς «περιορίζεται στο ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης, παραβλέποντας το γεγονός ότι πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα, απλά με εξαιρέσεις», όπως μας εξηγεί ο Θανάσης Αλεξάνδρου, μέλος τους Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων. Μόλις την περασμένη βδομάδα στον Πύργο Ηλείας η Wind προσπάθησε να βγάλει στο σφυρί σπίτι αξίας 90.000 ευρώ για χρέος 200 ευρώ στην εταιρεία. Η κινητοποίηση του κόσμου που μπλόκαρε την είσοδο στο Ειρηνοδικείο και η δημοσιοποίηση του θέματος ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει τον πλειστηριασμό και να δηλώσει ότι «η διαδικασία έγινε εκ παραδρομής από το περιφερειακό δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την υπόθεση».


Κίνημα αντίστασης
Φαίνεται ότι η κινητοποίηση του κόσμου είναι αυτή που καταφέρνει στις περισσότερες περιπτώσεις να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς σπιτιών. Η ομάδα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών Ηρακλείου Κρήτης, δίνει ραντεβού κάθε Τετάρτη στις 3.15 μ.μ έξω από το Ειρηνοδικείο, προσπαθώντας με την ειρηνική τους διαμαρτυρία να αποτρέψουν πλειστηριασμούς που γίνονται με εντολή τραπεζών. Η ομάδα αυτή καλεί τον κόσμο «να σταματήσει να τροφοδοτεί το κράτος πληρώνοντας ΔΕΚΟ ή την εφορία, προκειμένου να σταματήσει η κτηνωδία και να σωθεί ο ελληνικός λαός», όπως μας εξηγεί η Σοφία Κριτσινάκη. Δυστυχώς, οι πολίτες κάθε εβδομάδα έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που προσπαθούν να τους αποτρέψουν την είσοδο στο Ειρηνοδικείο, γεγονός που έχει κάμψει το κίνημα καθώς «κάποιοι φοβήθηκαν ή ντράπηκαν και σταμάτησαν να έρχονταν». Όμως, το ραντεβού παραμένει σταθερό και η Ομάδα έχει καταφέρει να αποτρέψει δεκάδες πλειστηριασμούς.
Από τη στιγμή που υπάρχει η απαγόρευση για πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων κάτω από 200.000 ευρώ, η τράπεζα ένωσε δύο σπίτια στην Κρήτη προκειμένου να καταφέρει να τα παρουσιάσει εξ’ αδιαιρέτου και να προχωρήσει σε πλειστηριασμό των σπιτιών, για να αποπληρωθεί στεγαστικό δάνειο 220.000 ευρώ. Ο πολίτης βρέθηκε έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και με τη στήριξη της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών κατάφερε να πείσει τον τραπεζοϋπάλληλο να μην υπογράψει τον πλειστηριασμό. «Το ένα σπίτι είναι δικό μου και το άλλο της 92χρονης μητέρας μου», μας εξηγεί ο πολίτης και συμπληρώνει «είμαι άνεργος και έχω βηματοδότη. Αν δεν ήταν η ομάδα έξω από το Ειρηνοδικείο θα το είχα χάσει το σπίτι. Γι’ αυτό τώρα πηγαίνω μαζί τους έξω από το δικαστήριο κάθε Τετάρτη».

Μπας και τους προλάβουμε

«Ο πολίτης έχασε τον αδερφό του πριν από ένα χρόνο που αυτοκτόνησε για χρέη στην ίδια τράπεζα», τονίζει η Σ. Κριτσινάκη. «Κάποια στιγμή ίσως βρεθούμε όλοι σε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας», καταλήγει. Ο πολίτης δεν έχει καταφέρει ακόμα να γλιτώσει το σπίτι του. «Περιμένω τον επόμενο πλειστηριασμό. Κάναμε αίτηση να υπαχθούμε στο νόμο Κατσέλη μπας και τους προλάβουμε πριν μας προλάβουν», υπογραμμίζει.
Ο νόμος 3869/2010 (γνωστός ως νόμος Κατσέλη) είναι «η μοναδική διέξοδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή προκειμένου να ρυθμίσει κανείς τις οφειλές του», μας λέει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της ΠΟΜΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, «Η Παρέμβαση»). Ωστόσο, αυτός ο νόμος «θεσπίστηκε για να αντιμετωπίσει την υπερχρέωση που μπορεί να έχει μια χώρα, όχι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Σήμερα, 80.000 νοικοκυριά έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στο νόμο 3869 και μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί μερικές δεκάδες υποθέσεις. Σύμφωνα, με τις προβλέψεις οι περισσότερες υποθέσεις προσδιορίζονται για το 2020, αν αναλογιστούμε ότι τα Ειρηνοδικεία δεν μπορούν να εκδικάσουν πάνω από 10.000 υποθέσεις το χρόνο. Και να σημειώσουμε ότι αυτός ο νόμος δεν αφορά μικροεπιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Συλλογή υπογραφών

«Πρέπει να υπάρξει καθολική προστασία από την πολιτεία, μέχρι να αρθούν οι παράγοντες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση», τονίζει η Π. Καλαποθαράτου. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ, «θα είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία. Θα υπάρξει μαζική περιθωριοποίηση, μεγάλη αύξηση του αριθμού των αστέγων, εξαθλίωση των οικογενειών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογική και κοινωνική ακεραιότητα των ευαίσθητων μελών της οικογένειας (παιδιά, ηλικιωμένοι, άνεργοι κλπ), θα καταρρεύσει η καθημερινότητα των νοικοκυριών, θα χάσουν οι μικρέμποροι τα μαγαζιά τους». Ακόμα, προσθέτει, «θα είναι καταστροφική για την αγορά ακινήτων και για τις ίδιες τις τράπεζες. Θα υπάρξει κερδοσκοπική εκμετάλλευση από τις εταιρείες που θα συσταθούν γι’ αυτό το σκοπό, θα υπερφορτωθούν τα δικαστήρια από οφειλέτες που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις ανάμεσα στους δανειολήπτες και τους νέους ιδιοκτήτες». Για την αποτροπή των παραπάνω η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική καμπάνια συλλογής υπογραφών για την αναστολή των πλειστηριασμών για τουλάχιστον τρία χρόνια [περισσότερα στο www.ekpizo.gr]
Την ενημέρωση των πολιτών προσπαθεί και η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που λειτουργεί πανελλαδικά και προσπαθεί να παρέχει και νομικές συμβουλές. «Ζητάμε από την πολιτεία την αναστολή των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η ύφεση», μας λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννα Μελάκη. Όπως δημοσιοποίησε η Ένωση αφού η τράπεζα κατέσχεσε σπίτι δανειολήπτριας για χρέος 15.000 ευρώ, της ζήτησε να το νοικιάσει για να συνεχίσει να ζει στο σπίτι της. «Προσπαθούμε να εμψυχώσουμε τους πολίτες και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Ζητάμε κούρεμα του χρέους, γιατί μόνο έτσι θα ανακάμψει η ελληνική κοινωνία. Κούρεμα των στεγαστικών δανείων στην αξία που έχουν σήμερα τα σπίτια και ολική διαγραφή των καταναλωτικών δανείων», τονίζει η Ι. Μελάκη.

Να οργανωθούμε

Τον τελευταίο καιρό έχει συσταθεί παναττικό συντονιστικό ενάντια στους πλειστηριασμούς που αποτελείται από λαϊκές συνελεύσεις 14 γειτονιών. Το συντονιστικό έχει ενεργοποιήσει γραμμή αλληλεγγύης [211-8002025] όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού τους. «Όταν κάποιος απευθυνθεί στο συντονιστικό τότε ενεργοποιούμε τη συλλογικότητα της γειτονιάς του, προκειμένου να παρίσταται στο Ειρηνοδικείο ώστε να αποτρέψει την εκδίκαση της υπόθεσης», μας λέει ο Θ. Αλεξάνδρου. «Χρειάζεται να οργανωθεί ο κόσμος και να συσπειρωθεί προκειμένου να σταματήσουμε τη λαίλαπα».
Την ανάγκη οργάνωσης των πολιτών τονίζει και ο Νίκος Γιαννέλης από τη Μυτιλήνη. Τον περασμένο μήνα η εφορία έβγαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι όπου κατοικεί με τη γυναίκα του και τα 4 ανήλικα παιδιά τους για χρέος 2.200 ευρώ. Ο έφορος απαίτησε από τον Ν. Γιαννέλη να πληρώσει εφάπαξ το ποσό για να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού. Τη λύση στο πρόβλημά του την έδωσε ο δήμος, ο οποίος, ύστερα από την κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ανέλαβε να αποπληρώσει το χρέος του. «Εγώ γλίτωσα, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να γλιτώσουν και άλλοι», μας λέει και προσθέτει: «Μας πίνουν το αίμα και μας παίρνουν τα σπίτια. Αν δεν βρισκόταν λύση, σήμερα θα ήμουν φυλακή γιατί θα πυροβολούσα όποιον ερχόταν να μου πάρει το σπίτι. Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να οργανωθούμε και να αντισταθούμε».
«Για να οργανωθεί ο κόσμος πρέπει πρώτα να είναι πληροφορημένος», τονίζει η Τόνια Κατερίνη εκ μέρους της Αλληλεγγύης για όλους, που ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης εκδίδοντας έναν οδηγό για τους πλειστηριασμούς. «Το 2014 θα έχουμε ένα καινούριο κύμα πλειστηριασμών που θα αφορά ανθρώπους που οφείλουν σε τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία. Η συλλογική αντίδραση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το φόβο, την απόγνωση και την ενοχή που προσπαθεί η κυβέρνηση να τους χρεώσει ότι είναι δική τους ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη επίθεση».


Κατασχέσεις και απογυμνωμένη ζωή

Tου
Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου*

Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα ένας εξολοθρευτής άγγελος πλανάται πάνω από τα κτίρια, με αιχμή το επαπειλούμενο πλυμμηρικό κύμα κατασχέσεων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, μετατρέποντας έτσι όσους έμειναν άνεργοι τώρα και σε άστεγους –ρίχνοντάς τους πρακτικά στην κοινωνική χωματερή. Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Αλλά τί συμβαίνει ακριβώς στη χώρα μας με τη γη και τα ακίνητα;
Αναρωτιούνται πολλοί, μες στη σκόνη και τα χαλάσματα: «Σε τι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια τράπεζα ή στο κράτος ένα παλιωμένο διαμέρισμα στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι;», «Μήπως θέλουν να αποκτήσουν τα παλιά κτίρια για να κερδοσκοπήσουν, γκρεμίζοντάς τα και ξαναχτίζοντας καινούργιες πολυτελείς πόλεις για "τους δικούς τους";». Όμως, ακόμα και η πιθανότητα να κατεδαφιστούν οι ελληνικές πόλεις – με πρώτη την Αθήνα – ώστε να ξανακτιστούν με ελκυστικό τρόπο για τους εύπορους του πλανήτη μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον για επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.
Είναι κρίσιμο να κατανοηθεί ότι η παραγωγή έχει περάσει σε κατώτερη μοίρα την εποχή του «καπιταλισμού του καζίνου». Η παραγωγή –και η παραγωγή κτιρίων– απαιτεί οργάνωση, προγραμματισμό, κάποιου είδους συντεταγμένη συνεννόηση με τους «από κάτω» και πάντως αποδίδει, εάν αποδώσει, μεσοπρόθεσμα, όχι άμεσα.
Οπότε, τι θα κάνουν με τα κατασχεμένα διαμερίσματα της Κυψέλης ή του Παγκρατίου; Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν ως το υλικό υπόβαθρο άυλων τίτλων που θα πωλούνται ως «ακίνητα Αθηνών» στα χρηματιστήρια του πλανήτη. Με άλλα λόγια, θα περιφερόμαστε ανάμεσα σε χαλάσματα, τα οποία δεν θα μας ανήκουν! Είναι χαρακτηριστικό της φύσης αυτής της εξέλιξης ότι οι νομικοί ονομάζουν αυτή τη διαδικασία «εξαΰλωση του εμπράγματος δικαιώματος»!

Τι επιδιώκουν με αυτό;

Οι κατασχέσεις συνδέονται στενά με την ήδη σε πλήρη εξέλιξη ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία και η αγορά της οικοδομής έχουν καταρρεύσει – όχι εξ αιτίας της λειτουργίας της αγοράς, καθώς μάλιστα οι κατασκευές στην Ελλάδα συνδέονται πολύ περισσότερο με την πραγματική οικονομία από ότι π.χ. οι «φούσκες» στις ΗΠΑ, αλλά με κυβερνητικούς νόμους στα πλαίσια των μνημονίων – και οι κάτοχοι γης ή ακινήτων διώκονται με την επιβολή χαρατσιών επί της ιδιοκτησίας, με τακτικές που προσομοιάζουν με τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση έπληξε καίρια τις κοινότητες ελλήνων, αρμενίων και εβραίων, μεσούντος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με το ληστρικό νόμο της περιουσίας Βαρλίκ Βεργκισί.
Δεδομένου όμως ότι η οικοδομή υπήρξε η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, τόσο με την έννοια της παραγωγής και των απασχολούμενων σ’ αυτή όσο και της λειτουργίας της ως βάσης για τις συναλλαγές και ως υπόβαθρου της "περιουσίας" των νοικοκυριών, η ολοσχερής καταστροφή της συνεπάγεται τόσο την καταστροφή της μέχρι τώρα παραγωγικής βάσης και της συνακόλουθης τεχνογνωσίας (χωρίς προώθηση οποιουδήποτε άλλου αναπτυξιακού προτύπου), όσο και της καταστροφής του ισχύοντος «ισοδύναμου νομίσματος συναλλαγών», που ήταν η οικοδομή, στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, από πολλές απόψεις χειρότερης και από μία βαριά υποτίμηση του νομίσματος της Ελλάδας.

Να βγούμε από το φαύλο κύκλο

Ζούμε στην Ελλάδα, αλλά και παντού στην Ευρώπη – όχι μόνο στις χώρες του μνημονίου – μία κατάσταση περικύκλωσης, η οποία δεν αποσκοπεί απλά στο «να μας πάρουν τα λεφτά, τα σπίτια, τα πολύτιμα μέταλλα ή την ενέργεια», αλλά στο να δημιουργηθούν μόνιμες συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν στους κατοίκους αυτής της χώρας να παράγουν προς το συμφέρον τους.
Με την εργασία και την παραγωγή να έχουν χάσει την κεντρικότητά τους, μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού, ακόμα και στην Ευρώπη, αποστερημένα από την ιδιοκτησία του χώρου κατοίκησής τους – κατάκτηση των αστικών επαναστάσεων κατά της φεουδαρχίας, κάποιους αιώνες πριν – βρίσκονται εξαιρετικά εκτεθειμένοι ως «γυμνοί άνθρωποι», κατά τον ιταλό φιλόσοφο Αγκάμπεν, στις όποιες ορέξεις της εξουσίας. Πρόκειται για μια βίαια –πολεμικής φύσης, αλλά χωρίς χρήση συμβατικών όπλων– διαδικασία υπερσυγκέντρωσης πόρων και εξουσίας, η οποία σε επίπεδο διαχείρισης των ανθρώπων δεν μπορεί παρά να αντιστοιχεί σε ένα καθεστώς παροξυσματικού ολοκληρωτισμού. Δεν είναι μια συνηθισμένη κρίση, αλλά μια άγρια τομή μετά την οποία τίποτα δεν θα μοιάζει με το «πριν».
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η κατάσταση δεν είναι κανονική. Είναι κατεπείγον να πάρουμε την πρωτοβουλία από τα χέρια ενός συστήματος που έφερε τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο σ’ αυτή τη δεινή θέση, προτείνοντας – με βάση τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας– ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, που δεν θα έχει σχέση με το πρόγραμμα λαφυραγώγησης που μας προτείνουν με το περιτύλιγμα της «ανάπτυξης». Μαζί με το σχέδιο όμως, πρέπει να σπάσουμε εδώ και τώρα το σπιράλ του θανάτου, τραβώντας μία «κόκκινη γραμμή» που να σταματάει όχι μόνο τις κατασχέσεις, αλλά και τα χαράτσια λαφυραγώγησης του πλούτου της χώρας.
Παράλληλα, έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε συστηματικά για να χτίσουμε ισχυρές συμμαχίες πανευρωπαϊκά με την πλειοψηφία του πληττόμενου πληθυσμού της ηπείρου, στη βάση όχι ενός γενικού προγράμματος που μπορεί να μην έλθει ποτέ, αλλά καθιστώντας αναπαλλοτρίωτα τα στοιχειώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου στην τροφή, τη στέγαση, την παιδεία, την υγεία. Το παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Είναι πολλές και μεγάλες οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον να αντισταθούν. Αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως ανερμάτιστο και κατ’ εξοχήν ευάλωτο σύνολο μοναχικών (πρώην) καταναλωτών μπορεί τελικά να αναπτύξει μια αδιανόητη δυναμική υπέρ του κοινού συμφέροντος.


* Ο Γ.Μ. Χατζηστεργίου είναι συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός. Τα βιβλία του "Έξοδος", "Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία;" και "Η Γη τρέμει!" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Αλεξάνδρεια".



Για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας
* Συλλογικές επεξεργασίες για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη


Το στε­γα­στι­κό ζή­τη­μα στην Ελλά­δα ε­πα­νέρ­χε­ται με δρα­μα­τι­κούς ό­ρους, κυ­ρίως υ­πό την πίε­ση των πο­λι­τι­κών λι­τό­τη­τας και των ε­πι­λο­γών των δια­χει­ρι­στών του χρέ­ους για τον ά­γριο ォεκ­συγ­χρο­νι­σμόサ και την ォε­παγ­γελ­μα­τι­κο­ποίη­σηサ του το­μέα των α­κι­νή­των.
Το ελ­λη­νι­κό στε­γα­στι­κό μο­ντέ­λο βα­σί­στη­κε στη μι­κρο-ι­διο­κτη­σία και τη μι­κρο-ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, τα οι­κο­γε­νεια­κά δί­κτυα και τον ォι­διό­τυ­πο λαϊκό κα­πι­τα­λι­σμόォ, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό την εν­σω­μά­τω­ση των συ­γκρού­σεων και την α­που­σία διεκ­δι­κή­σεων για κα­τοι­κία - πα­ρά τις ε­ντει­νό­με­νες α­νι­σό­τη­τες των τε­λευ­ταίων χρό­νων. Ο κα­θο­ρι­στι­κός ρό­λος του κρά­τους στη βιω­σι­μό­τη­τα του μο­ντέ­λου αυ­τού α­πο­κα­λύ­πτε­ται σή­με­ρα κα­θώς πα­ρα­τη­ρού­με μια σα­φή στρο­φή α­πο­μά­κρυν­σης α­πό τις πο­λι­τι­κές στή­ρι­ξης της μι­κρο-ι­διο­κτη­σίας, που α­φή­νει πί­σω έ­να τε­ρά­στιο κε­νό και ο­δη­γεί σε στε­γα­στι­κή ε­πι­σφά­λεια τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού.

Αυ­το­νό­η­το πρώ­το βή­μα

Η α­νοι­χτή συ­νέ­λευ­ση για το δι­καίω­μα στην πό­λη και την κα­τοι­κία, που πραγ­μα­το­ποιή­θη­κε στις 19 Οκτω­βρίου (encounterathens.wordpress.com) α­νέ­δει­ξε την ε­πι­τα­κτι­κή α­νά­γκη που υ­πάρ­χει για συλ­λο­γι­κές ε­πε­ξερ­γα­σίες που θα συμ­βά­λουν στην α­νά­δει­ξη των δια­φο­ρε­τι­κών πτυ­χών του προ­βλή­μα­τος της κα­τοι­κίας σή­με­ρα, κα­θώς και στην ε­νη­μέ­ρω­ση και συ­σπεί­ρω­ση του κό­σμου για τη διεκ­δί­κη­ση του συ­νταγ­μα­τι­κά κα­το­χυ­ρω­μέ­νου στην Ελλά­δα δι­καιώ­μα­τος στην κα­τοι­κία.
Η α­ντί­στα­ση ε­νά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς και τις ε­ξώ­σεις εί­ναι έ­να αυ­το­νό­η­το πρώ­το βή­μα ε­νά­ντια στην πλή­ρη α­πο­δυ­νά­μω­ση της κοι­νω­νίας που ε­κτός α­πό την α­νερ­γία και τη φτώ­χεια, θα χά­σει τις ε­λά­χι­στες υ­λι­κές προϋπο­θέ­σεις για ε­πι­βίω­ση και για μελ­λο­ντι­κή α­νά­καμ­ψη. Πέ­ρα, ό­μως, α­πό την αυ­το­νό­η­τη α­νά­γκη ά­με­σης ορ­γά­νω­σης της συλ­λο­γι­κής α­ντί­στα­σης ε­νά­ντια στην α­πώ­λεια της πρώ­της κα­τοι­κίας, εί­ναι α­πα­ραί­τη­το να ξε­κι­νή­σει και έ­νας διευ­ρυ­μέ­νος κοι­νω­νι­κός διά­λο­γος για τη διεκ­δί­κη­ση μιας μα­κρο­πρό­θε­σμης δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής κα­τοι­κίας που θα εγ­γυά­ται α­ξιο­πρε­πή, ε­παρ­κή και προ­σβά­σι­μη κα­τοι­κία με δι­καιο­σύ­νη, που θα α­να­πτύ­ξει δια­φο­ρο­ποιη­μέ­να ερ­γα­λεία πρό­λη­ψης και πρό­νοιας, που θα στη­ρί­ξει ι­σό­τι­μα ι­διο­κτή­τες, ε­νοι­κια­στές και α­στέ­γους, με­τα­νά­στες και ντό­πιους.
Ο κοι­νω­νι­κός ρό­λος της ι­διο­κτη­σίας, ο κοι­νω­νι­κός έ­λεγ­χος της γης και της κα­τοι­κίας, το πε­ριε­χό­με­νο της κοι­νω­νι­κής κα­τοι­κίας σή­με­ρα και η α­νά­πτυ­ξη ε­ναλ­λα­κτι­κών συλ­λο­γι­κών πρα­κτι­κών και εγ­χει­ρη­μά­των πρό­σβα­σης στην κα­τοι­κία εί­ναι κά­ποια α­πό τα κε­ντρι­κά ζη­τού­με­να μιας τέ­τοιας συ­ζή­τη­σης. Επι­μέ­ρους ε­ρω­τή­μα­τα εί­ναι ή­δη α­νοι­χτά στη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση και πρέ­πει ά­με­σα η κοι­νω­νία και τα κι­νή­μα­τα να ε­πε­ξερ­γα­στούν και να ε­πι­βάλ­λουν τη δι­κή τους ατ­ζέ­ντα.

Νέες υ­πο­κει­με­νι­κό­τη­τες και συ­νει­δή­σεις

Πώς να δια­φυ­λά­ξου­με την κοι­νω­νι­κή δια­σπο­ρά των πό­ρων, πώς μπο­ρού­με να α­να­κό­ψου­με τη συ­γκέ­ντρω­ση της ι­διω­τι­κής και δη­μό­σιας α­κί­νη­της πε­ριου­σίας σε χέ­ρια κερ­δο­σκο­πι­κών ε­ται­ριώ­ν; Πώς μπο­ρού­με να α­ξιο­ποιή­σου­με τη δη­μό­σια πε­ριου­σία σε οι­κι­στι­κά και άλ­λα α­κί­νη­τα στην κα­τεύ­θυν­ση μιας συ­νο­λι­κής στε­γα­στι­κής πο­λι­τι­κής και ρύθ­μι­σης της α­γο­ράς α­κι­νή­τω­ν; Πώς να α­ξιο­ποιή­σου­με κοι­νω­νι­κά το δια­θέ­σι­μο κε­νό οι­κι­στι­κό α­πό­θε­μα; Ποια εί­ναι μια δί­καιη φο­ρο­λο­γι­κή πο­λι­τι­κή για την α­κί­νη­τη πε­ριου­σία, πώς μπο­ρεί αυ­τή να συν­δυα­στεί με μια δη­μό­σια πο­λι­τι­κή δια­χεί­ρι­σης του οι­κι­στι­κού α­πο­θέ­μα­τος; Πώς μπο­ρεί να α­ξιο­ποιη­θεί η προ­η­γού­με­νη τε­χνο­γνω­σία, το αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό και οι πό­ροι δη­μό­σιων φο­ρέων -ό­πως ο Ο­Ε­Κ, τα δη­μό­σια ι­δρύ­μα­τα στε­γα­στι­κής πί­στης και κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας - και κοι­νω­νι­κών ορ­γα­νώ­σεω­ν;
Κυ­ρίως ό­μως, ποιες διερ­γα­σίες πρέ­πει να γί­νουν α­πό τα κι­νή­μα­τα ώ­στε να α­πο­τε­λέ­σουν τον κα­τα­λύ­τη για μια ρι­ζο­σπα­στι­κή, δη­μο­κρα­τι­κή νέα θέ­σμι­ση του μο­ντέ­λου πρό­σβα­σης στη κα­τοι­κία; Πώς μπο­ρού­με να α­ξιο­ποιή­σου­με τους δια­θέ­σι­μους πό­ρους στην κα­τεύ­θυν­ση κοι­νών εγ­χει­ρη­μά­των και μορ­φών συλ­λο­γι­κής ι­διο­κτη­σίας και συλ­λο­γι­κής κα­τοί­κη­σης;
Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, η αυ­το-ορ­γά­νω­ση και η συ­γκρό­τη­ση αλ­λη­λέγ­γυων πρα­κτι­κών για την υ­πε­ρά­σπι­ση της κα­τοι­κίας του κα­θε­νός, δια­μορ­φώ­νει νέες υ­πο­κει­με­νι­κό­τη­τες και συ­νει­δή­σεις που α­νοί­γουν το δρό­μο για πιο συλ­λο­γι­κές ε­πε­ξερ­γα­σίες και πει­ρα­μα­τι­σμούς -με δη­μο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σίες, συμ­με­το­χή στην πα­ρα­γω­γή και δια­χεί­ρι­ση, συλ­λο­γι­κές μορ­φές ι­διο­κτη­σίας, δια­σφά­λι­ση χα­μη­λού κό­στους και υ­ψη­λής ποιό­τη­τας κα­τοί­κη­ση, μη-κερ­δο­σκο­πι­κούς στό­χους και πα­ρα­γω­γή κοι­νω­νι­κής υ­πε­ρα­ξίας - για την ε­ξα­σφά­λι­ση α­ξιο­πρε­πούς κα­τοι­κίας για ό­λους και ό­λες.

Σια­τί­τσα Δή­μη­τρα,
αρ­χι­τέ­κτο­νας, υπ.διδ Ε­ΜΠ


Ιταλία: Διαδηλώσεις ενάντια στις εξώσεις

Η επίθεση των πλειστηριασμών, δυστυχώς, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στην Ισπανία από το 2008 έχουν κατασχεθεί 400.000 κατοικίες και ο ρυθμός των κατασχέσεων μπορεί να φτάσει και τις 206 την ημέρα. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση συζητά αλλαγή νομοθεσίας ώστε να απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί και να παραμένουν οι οφειλέτες στα σπίτια τους με μια ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή. Στην Πορτογαλία το 13% των νοικοκυριών έχει δανειακή δόση που ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του. Όμως τα κινήματα κατά των εξώσεων στην Ευρώπη φουντώνουν. Στην Ιταλία εκατοντάδες ακτιβιστές πλημμύρισαν την περασμένη βδομάδα τους δρόμους της Ρώμης κατά τη διάρκεια υπουργικής σύσκεψης για το ζήτημα των εξώσεων. Η διαδήλωση μετεξελίχθηκε σε μια σειρά οδομαχιών μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας λίγα μέτρα από την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.


____________________
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 20:14
Γράφτηκε από τον/την Ιωάννα Δρόσου, Γ.Μ. Χατζηστεργίου, Σια­τί­τσα Δή­μη­τρα,

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...