............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

27 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και Νερού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ.πρωτ.     36/2013 – 26/09/2013

    27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και νερό   

Βιέννη, 26 Σεπ, 2013


"Τουρισμός και Νερό : Προστασία του κοινού μας μέλλοντος“ είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού του τρέχοντος έτους στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι Naturefriends δηλώνουν τη στήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων.

Το νερό θα καταναλώνεται, όπου βρίσκονται τουρίστες. Σε όλο τον κόσμο, το 1% του διαθέσιμου νερού καταναλώνεται στον τουριστικό τομέα. Συνολικά μιλώντας, αυτό δεν φαίνεται υπερκατανάλωση? Αλλά σε τοπικό επίπεδο - ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι, αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Ζανζιβάρης : Σύμφωνα με έρευνα του TourismConcern, η κατανάλωση νερού σε πολυτελή ξενοδοχεία ανέρχεται σε 3.195 λίτρα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου την ημέρα. Ένα μέσο νοικοκυριό στη Ζανζιβάρη χρειάζεται περίπου 93 λίτρα ανά ημέρα. Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Γκόα: Ένας φιλοξενούμενος σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων χρησιμοποιεί περισσότερα από 1.700 λίτρα νερό την ημέρα, σε σύγκριση με 14 λίτρα διαθέσιμα ανά κάτοικο.
Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα.
Η μόλυνση και η σπατάλη του νερού είναι το ζήτημα της δίκαιης κατανομής του. Η έλλειψη νερού που υφίστανται οι τοπικοί πληθυσμοί συχνά επιδεινώνεται από τον τουρισμό. Η έλλειψη νερού σημαίνει την έλλειψη των προς το ζην - επειδή υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ούτε αρκετό πόσιμο νερό, ούτε αρκετό νερό για την άρδευση των καλλιεργειών . Ακόμη και στην Ευρώπη, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πρωτοβουλία «right2water. ( http://www.right2water.eu/ ) που διοργανώνεται στην Ευρώπη: Η ζήτηση αφορά στο ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και στην αποχέτευση τα οποία πρέπει να προβλέπονται από τη νομοθεσία και στο νερό το οποίο πρέπει να προστατεύεται ως “δημόσιο αγαθό“.  Μέχρι στιγμής, πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο αίτημα αυτό.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) καλεί την τουριστική βιομηχανία να αναλάβει την ευθύνη της για την αειφόρο χρήση του νερού και την προστασία των σχετικών με το νερό οικοσυστήματων στον τομέα του τουρισμού. " Καθώς γιορτάζουμε το 2013 ως το έτος που τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν ως “Διεθνές Έτος της συνεργασίας για τα ύδατα“, καλούμε όλους εκείνους που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για να συνεχίσουμε να προτείνουμε πρωτοποριακές λύσεις για να διασφαλίσουμε ότι τουρισμός συμβάλλει στη βιώσιμη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους σε όλο τον κόσμο»,  είπε ο Taleb Rifai, Γενικός Γραμματέας του UNWTO.


Προστασία υγροβιότοπων
Πολλοί από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βρίσκονται κοντά σε υδατικά συστήματα – ακτές, ποτάμια, λίμνες – τα οποία είναι σημαντικά για την πανίδα και τη χλωρίδα και ζωτικής σημασίας για την ισορροπία του νερού. « Διατήρηση της φύσης σε συνδυασμό με την υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού παρέχει το υπόβαθρο για τη διατήρηση των οικοτόπων που βρίσκονται κοντά σε νερό - με άλλα λόγια, το νερό θεωρείται ως πηγή ζωής ", υπογραμμίζει ο Andrea Lichtenecker, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends.
Αξιοσημείωτα είναι τα παραδείγματα βιώσιμης, ψυχαγωγικής χρήση του νερού τα οποία αναφέρονται στο πλαίσιο της εκστρατείας (http://www.water-trails.net/) από τους Naturefriends. Αυτή η εκστρατεία επιδιώκει την ευαισθητοποίηση για τα ειδικά χαρακτηριστικά και τη σημασία των υδάτων και των οικοτόπων που βρίσκονται κοντά στο νερό, και συνεπώς επιδιώκει να εμπνεύσει τον σεβασμό έναντι του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...