............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ημερίδα της Ανοιχτής Πόλης που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι με θέμα “Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς και τα κινήματα πολιτών, απέναντι στην κρίση του κέντρου της Αθήνας.”


Απολογισμός ημερίδας της Ανοιχτής Πόλης για το κέντρο της Αθήνας

— Δημοσιεύτηκε 23/06/2011
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Ανοιχτής Πόλης που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι με θέμα “Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς και τα κινήματα πολιτών, απέναντι στην κρίση του κέντρου της Αθήνας.”
Οι παρεμβάσεις ανέδειξαν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία επιδεινώνει δραματικά τα προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων της, θέτοντας ταυτόχρονα επί τάπητος μεγάλα ζητήματα κοινωνικών αξιών, όπως η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η προσβασιμότητα όλων στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολύπλευρη κρίση βαθαίνει, οι επιπτώσεις της γίνονται πιο εμφανείς και αφορούν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, όχι μόνο όσους/ες έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως «αναξιοπαθούντες» και «περιθωριακούς» : άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, μετανάστες κ.λπ. Τα επόμενα χρόνια η «νέα φτώχεια» και περιθωριοποίηση θα ενταθούν και τα αστικά κέντρα θα αποτελούν το κατεξοχήν πεδίο όπου τα νέα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού θα εμφανιστούν με βιαιότητα.

Στην ημερίδα αναδείχτηκαν, επίσης, τα συντηρητικά φαινόμενα του ατομικισμού και της περιχαράκωσης γύρω από ανορθολογικές θέσεις, που καλλιεργούνται έντεχνα από τον κυρίαρχο λόγο, οδηγώντας στην αποξένωση ή/και την εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων των λαϊκών τάξεων, στην ξενοφοβία, τις ρατσιστικές, εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.
Διατυπώθηκε ότι τα προβλήματα στην πόλη δεν λύνονται με μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με καταστολή και φορολογικές ελαφρύνσεις προς το real estate. Χρειάζονται δραστικές πολιτικές αναδιανομής του πλούτου και παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε κοινωνικές και προνοιακές υποδομές. Χρειάζονται  σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά ιατρεία, νηπιαγωγεία, βρεφοκομεία, αναπλάσεις και πολιτική φτηνής κατοικίας για όλους. Χρειάζονται  επειγόντως τεράστιες ενισχύσεις των υπηρεσιών πρώτης ανάγκης που αφορούν : στη σίτιση, τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους άστεγους της Αθήνας, τα στεγνά προγράμματα κατά της τοξικοεξάρτησης, την αποκέντρωση και τη στήριξη των μονάδων ΟΚΑΝΑ με ενίσχυση των κινητών μονάδων ιατρικής βοήθειας, την ενίσχυση των προγραμμάτων βοήθειας «στο δρόμο» (street work) και τελικά την (επαν)ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων. Η λύση στα προβλήματα των μεταναστών βρίσκεται στην απεξάρτηση της κάρτας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, στην παροχή πολιτικού ασύλου και στην κατάργηση της συνθήκης του Δουλβίνου ΙΙ.

Τα σημερινά προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων της απορρέουν ευθέως από την πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, που παράγουν τις πολλαπλές μορφές φτώχειας και οδηγούν την αυτοδιοίκηση σε μαρασμό. Ο αγώνας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, τόσο στο δήμο όσο και συνολικά, είναι διαρκής. Αλλά παράλληλα συνεχίζουμε τις καθημερινές μάχες για άμεσες λύσεις σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων – δημοτικών και εθελοντικών - για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι. Μέσα στις κινηματικές δράσεις δημιουργούμε μια νέα κοινωνική συμμαχία που θ’ αναδεικνύει την αλληλεγγύη  μεταξύ των λαϊκών τάξεων και την κοινωνική συνοχή ως το συνεκτικό στοιχείο για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και των ανθρώπων της, για μια πόλη εκτός μνημονιακών και καλλικρατικών επιλογών, που είναι και η  μόνη ρεαλιστική διέξοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...