............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τοποθέτηση της Ανοιχτής Πόλης σχετικά με το “σχέδιο δράσης” για το Κέντρο της Αθήνας



Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα μας πείσει. Πλατεία Κλαυθμώνος, Αιόλου, Σταθμός Λαρίσης, Ακαδημία Πλάτωνος. Σημεία της πόλης που, ενώ για τον καθένα από μας αποτελούν καθημερινό πέρασμα, την ίδια στιγμή, για περίπου 20.000 ανθρώπους, μετανάστες και Έλληνες, αποτελούν το υπαίθριο σπίτι τους, την «καβάτζα» τους, όπως το αποκαλούν οι «κλοσάρ» του κέντρου της Αθήνας.



... για το Κέντρο της Αθήνας

— Δημοσιεύτηκε 18/05/2011
Στο σημερνό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα το κέντρο της Αθήνας, η επικεφαλής δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Το σχέδιο δράσης για το Κέντρο της Αθήνας που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, στην οποία μετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, εμφανίζεται πολυπρισματικό, αλλά στην ουσία, όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο, κινείται σχεδόν αποκλειστικά στο επίπεδο της καταστολής και μάλιστα των θυμάτων της κρίσης. Αποσκοπεί στον «εξευγενισμό» τμήματος του ιστορικού κέντρου, περί την Ομόνοια, Μεταξουργείο και Κεραμεικό, μέσω 3 συνδυασμένων κατηγοριών παρεμβάσεων. 


Μαζικές συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών και προσφύγων, όλων των κατηγοριών που δεν διαθέτουν χαρτιά, ενώ είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 200.000 μετανάστες σ’ όλη τη χώρα έχασαν την άδεια παραμονής επειδή η ανανέωσή της απαιτεί 200 ένσημα ετησίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ το Δουβλίνο ΙΙ δεν εφαρμόζεται ήδη και η ΕΕ συζητεί την κατάργησή του, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στις εξαγγελίες για την επίσπευση αυτής της κατάργησης με παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. 
Γενικευμένη επιτήρηση και καταστολή αδιακρίτως με την εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας.



Απομάκρυνση των υπηρεσιών που αφορούν φτωχούς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Εδώ ο δήμαρχος κ. Καμίνης συνεισέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκληρότερα μέτρα που είναι : απομάκρυνση ΟΚΑΝΑ, ενώ είναι γνωστό ότι η προηγούμενη απομάκρυνση δεν μείωσε καθόλου τη συσσώρευση χρηστών, οι οποίοι έρχονται λόγω διακίνησης και όχι θεραπείας στο κέντρο, κατάργηση ξενώνων αστέγων, αποκέντρωση, βλέπε κλείσιμο των κεντρικών υπηρεσιών του Ιδρύματος Αστέγων, παύση λειτουργίας του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, κ.λπ. Τέλος ο κ. δήμαρχος υποστήριξε στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός Αττικής και απαγόρευση ενοικίασης σε όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, αντιμετώπισης της φτώχειας και αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης.

Ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις και φορολογικά κίνητρα,  ώστε να τονωθούν οι δυνάμεις της αγοράς και να ενεργοποιήσουν παλιές και νέες επενδύσεις στην περιοχή. Αυτό γίνεται κατά προτεραιότητα μέσω του σχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τις περιοχές Γεράνι και Κεραμεικός – Μεταξουργείο, όπου και έχουν γίνει επενδύσεις σε ακίνητα από γνωστούς επιχειρηματίες, με στόχο «να συγκρατηθεί ο υγιής πληθυσμός» και να έρθουν νέα ευπορότερα στρώματα. 



Εδώ περιλαμβάνονται και αυτονόητες παρεμβάσεις, όπως η υλοποίηση της Πλατείας Θεάτρου και η εξαγορά του Αμαξοστάσιου ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό για να δοθεί ως δημόσιος χώρος, αλλά και μέτρα όπως η μετατροπή των ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες.



Οι λεγόμενες εναλλακτικές δράσεις στην Ομόνοια, αφορούν ανακατάληψη του χώρου από «υγιείς πολίτες» αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πογκρόμ εναντίον μεταναστών και φτωχών, που τους έχει απωθήσει από την πλατεία. 
Έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι το πράσινο ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει 2 πιλοτικές επεμβάσεις 4Χ4 της ΕΕΑΧΑ ΑΕ, βασίζεται, μέχρι σήμερα, στους πόρους  του ΕΤΕΡΠΣ, τους οποίους δαπανά σε εκκλησιαστικές οργανώσεις και μονές, συλλόγους ακαθόριστου περιεχομένου, ως φόρο στο Υπουργείο Οικονομικών και, πάντως όχι, σε έργα οικολογικής αναβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση πλην των 2 πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής, στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας που υποβαθμίζονται. Για τις πλατείες θα δαπανηθούν 7,5 εκ. € , ενώ πρέπει τώρα η αστυνομία να απομακρύνει τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει ήδη καταλάβει τον χώρο.
Όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η επέκταση του μετρό και οι ποδηλατόδρομοι, είναι ευχολόγια που εξαγγέλλονται σε κάθε ευκαιρία. Όσον αφορά τα νέα σχολεία στου Ψυρρή  κ.λπ., η εξαγγελία είναι προκλητική όταν τα σχολεία κλείνουν, συγχωνεύονται και υποβιβάζονται μαζικά σε όλο το δήμο της Αθήνας. 



Έχουμε ήδη τοποθετηθεί στο θέμα της εγκληματικότητας και της μικροπαραβατικότητας στο κέντρο και ορισμένες γειτονιές.Υπενθυμίζουμε από το κείμενο που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη φορά:
«Στο ιστορικό κέντρο παράγεται και διακινείται μαύρο χρήμα από μαφίες και κυκλώματα ναρκωτικών, καταναγκαστικής πορνείας, λαθρεμπορίου και κερδοσκοπίας στα ακίνητα. Τα κυκλώματα αυτά απολαμβάνουν ασυλίας και οι αστυνομικές αρχές τα ανέχονται ή διαπλέκονται μαζί τους. Στρέφουν τα πυρά τους στα θύματα και όχι στους θύτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο της Αθήνας είναι η γενικευμένη φτώχεια και ανεργία, που μπορεί ν΄ αποτελέσουν φυτώριο μικροπαραβατικότητας και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όταν όλες οι κρατικές και δημοτικές δομές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των σημερινών νεόπτωχων έχουν καταρρεύσει.»
Είναι σίγουρο ότι αν οι εγκληματικές μαφίες του μαύρου χρήματος δεν θα εξαρθρωθούν, αλλά θα διωχθούν τα θύματα και οι παράνομες δραστηριότητες θα μετακινηθούν, το πιθανότερο από την περιοχή γύρω από την Ομόνοια προς Αχαρνών, Πατησίων, Εξάρχεια και Κυψέλη.



Οι θέσεις της Ανοιχτής Πόλης:

  • Κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, άσυλο στους πρόσφυγες, κατάργηση των απαιτούμενων 200 ενσήμων για την άδεια παραμονής, καμιά απέλαση μεταναστών παρά την θέλησή τους και πρώτα από όλα σε χώρες που η ζωή τους κινδυνεύει για πολιτικούς λόγους ή σε χώρες – εμπόλεμες ζώνες.
  • Καμιά εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας σε παρεμβάσεις που αφορούν την            ΕΛ.ΑΣ.
  • Κεντρικές και αποκεντρωμένες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Έργα αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών: πλατείες, πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός,  σχολεία, ιατρεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.
  • Χρηματοδότηση όλων των παραπάνω από τους οφειλόμενους πόρους από το Κεντρικό Κράτος στο Δήμο, ετσιθελικά ή μέσω διαφόρων περικοπών λόγω μνημονίου.

Η «Ανοιχτή Πόλη» θα καταθέσει πλήρες πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...