............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η λαϊκή έκρηξη συνεχίζεται στην Τυνησία...

ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Αν και, παρά την παρουσία και του στρατού στους δρόμους και τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας, η λαϊκή εξέγερση δεν λέει να κοπάσει στην Τυνησία, ο πρόεδρος Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιδιώξει κι άλλη συνταγματική τροποποίηση για να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2014, ανανεώνοντας τη θητεία του για έκτη φορά.
Ο πρόεδρος, από το 1987, της χώρας κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα, τρίτο από το ξέσπασμα των ταραχών εδώ και περίπου ένα μήνα, διέταξε και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον διαδηλωτών. Υποσχέθηκε δε ελευθερία του Τύπου, τέρμα στο κλείσιμο ιστοσελίδων και ιστολογίων των πολιτών από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ έταξε και γενναίες μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωμιού.

Αλι με «χαμηλούς τόνους»
Το ύφος του σαφώς διαφορετικό από την περασμένη Δευτέρα, όταν είχε μιλήσει για «πράξεις τρομοκρατίας» που «ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό», παρουσιάζοντας τον, μάλλον ανέφικτο, στόχο της δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη διετία. Στην πρώτη ομιλία του, στις 28 Δεκεμβρίου, είχε απλώς εκφράσει λύπη για τις βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία που τότε έκλειναν μεν δεκαήμερο, αλλά παρέμεναν επί το πλείστον περιορισμένες στην όχι ιδιαίτερα τουριστική επαρχία Σίντι Μπουζίντ, στην κεντρική Τυνησία.
Ωστόσο η έκρυθμα εξελισσόμενη κατάσταση στη χώρα δεν εξασφαλίζει ότι ο πρόεδρος Μπεν Αλι θα ολοκληρώσει και την τρέχουσα θητεία του. Τα πνεύματα στην εξεγερμένη χώρα δεν λένε να ηρεμήσουν και οι νεκροί σωρεύονται από τα πυρά των αντρών ασφαλείας. Ο επίσημος απολογισμός «κόλλησε» στους 23 νεκρούς. Χθες η Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), ανακοίνωσε ότι διαθέτει ονομαστικό κατάλογο με ονόματα 66 νεκρών από την πρώτη μέρα των ταραχών -οχτώ από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας στο κέντρο και την περιφέρεια της Τύνιδας, της πρωτεύουσας. Μέχρι αργά χθες τη νύχτα είχαν αναφερθεί άλλοι έξι βίαιοι θάνατοι σε όλη τη χώρα. Ο ΟΗΕ ζητεί τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την καθεστωτική βία, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «ταξιδιωτική οδηγία».
«Μπεν Αλι, φύγε!..» φωνάζουν τώρα οι διαδηλωτές και με αυτοσχέδιες βιντεοσκοπήσεις μεταδίδουν διεθνώς μέσω Διαδικτύου εμπρησμούς προεδρικών πορτρέτων. Χθες στη Χαμαμέτ, κύριο θέρετρο της τυνησιακής τουριστικής βιομηχανίας, η κηδεία ενός νεαρού ρεσεψιονίστα, σκοτωμένου από αδέσποτη σφαίρα, κατέληξε σε μαζική εκδήλωση βίας. Κατά τα επεισόδια λεηλατήθηκαν ένα αστυνομικό τμήμα, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος αλλά και εξοχικές κατοικίες, μία από τις οποίες φέρεται να ανήκει σε συνεργάτη του προέδρου. Σε τοίχο του σπιτιού είχαν γράψει το σύνθημα «Θάνατος στον Μπεν Αλι».
Με βίντεο αναρτημένο σε ισλαμική ιστοσελίδα, όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική υπηρεσία διαδικτυακής παρακολούθησης SITE, ο Αμπού Μουσάμπ Αμπντέλ Ουαντούντ, αρχηγός της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ (AQMI), ζητεί από τους Τυνήσιους να ρίξουν τον Μπεν Αλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...