............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα μακάκων πιθήκων

Βήμα προς τη θεραπευτική κλωνοποίηση
του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR
Νέα πρωτοποριακή μέθοδος αποδεικνύει ότι η κλωνοποίηση είναι δυνατή και σε πρωτεύοντα θηλαστικά- Τι λένε οι ερευνητές που έφεραν εις πέρας το επίτευγμα και τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι
Οι επιστήμονες πέτυχαν επίσης να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα έμβρυα, τα οποία εν συνεχεία τα μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου
Οι μακάκοι πίθηκοι έγιναν το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό από το οποίο ερευνητές δημιούργησαν κλωνοποιημένα έμβρυα
ΑΡ/ SCΙΕΝCΕ, JΟSΗUΑ ΜΟGLΙΑ Ε να τεχνικό επίτευγμα επέτρεψε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν για πρώτη φορά δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα πρωτευόντων θηλαστικών, συγκεκριμένα μακάκων πιθήκων, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την εφαρμογή της διαδικασίας και για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων.
Ως σήμερα έχουν υπάρξει προσπάθειες κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων, ωστόσο αυτές «σκόνταψαν» σε τεχνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα βρέθηκαν στη δίνη ενός κυκλώνα αντιδράσεων οι οποίες αφορούσαν επιτήδειους οι οποίοι δήλωναν κλωνοποίηση ανθρώπου χωρίς να παρέχουν καμία επιστημονική απόδειξη, αλλά και ζητημάτων ηθικής από την εφαρμογή αυτού του είδους έρευνας. Η νέα τεχνική υπόσχεται όμως να φέρει επανάσταση στον τομέα της αποτελεσματικότητας της κλωνοποίησης.

Εντός του μηνός τα αποτελέσματα
Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να δημιουργήσουν βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα από ενήλικο (για την ακρίβεια 10 ετών), αρσενικού ρέζους, μακάκο πίθηκο και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους αργότερα μέσα στον μήνα. Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ορεγκον για την Ερευνα στα Πρωτεύοντα είδη, στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα, αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι πέτυχαν να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα κλωνοποιημένα έμβρυα τα οποία και μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου.
Στο άκουσμα της νέας είδησης ορισμένοι ειδικοί έκαναν λόγο για επίτευγμα το οποίο η επιστημονική κοινότητα ανέμενε εδώ και καιρό. Και αυτό διότι ως σήμερα τα αποτελέσματα πειραμάτων έδειχναν ότι ίσως υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων από ενήλικα πρωτεύοντα είδη- συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Ωστόσο τα νέα δεν θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτα από όλους τους ειδικούς. Οι πολέμιοι της κλωνοποίησης αναμένεται να αναφέρουν ότι η νέα τεχνική που προάγει την επιτυχία της κλωνοποίησης θα οδηγήσει σε αύξηση των προσπαθειών για δημιουργία- και ως εκ τούτου και για καταστροφή- κλωνοποιημένων ανθρωπίνων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν το 2004 ότι δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο ωστόσο το 2006 η δημοσίευσή τους αποσύρθηκε, καθώς προέκυψε ότι ο επικεφαλής της Γου Σουκ Χουάνγκ είχε διαπράξει απάτη. Εκτός από αυτήν την αναφορά έχει υπάρξει μόνο μία ακόμη καταγεγραμμένη προσπάθεια κλωνοποίησης ανθρωπίνου εμβρύου, το οποίο όμως πέθανε λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία του, χωρίς να έχουν μάλιστα εξαχθεί βλαστικά κύτταρα.
Οι ειδικοί οι οποίοι διεξήγαγαν το τελευταίο πείραμα και οι οποίοι συνεργάστηκαν με επιστήμονες από την Κίνα εμφύτευσαν περί τα 100 κλωνοποιημένα έμβρυα στη μήτρα περίπου 50 φερουσών μητέρων- θηλυκών ρέζους μακάκων- αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί γέννηση κλωνοποιημένου πιθήκου. Σύμφωνα όμως με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ίσως η αποτυχία αυτή γέννησης κλώνου οφείλεται καθαρά στην... κακή τύχη- για παράδειγμα χρειάστηκαν 227 προσπάθειες για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι. Η νέα έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Σουκράτ Μιταλίποφ , ο οποίος και ανακάλυψε έναν νέο τρόπο χειρισμού των ωαρίων των πρωτευόντων θηλαστικών κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης που αφορά σε σύντηξη του κάθε ωαρίου με έναν πυρήνα που λαμβάνεται από δερματικό κύτταρο ενός ενηλίκου πιθήκου (στη συγκεκριμένη περίπτωση του αρσενικού μακάκου).
Ο δρ Μιταλίποφ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση σχετικά με τη μελέτη του, καθώς όπως είπε επιφυλάσσεται να μιλήσει μετά τη δημοσίευσή της, η οποία θα γίνει σύντομα στην επιθεώρηση «Νature». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που έγινε πριν από κάποιο διάστημα ανέφερε στους συναδέλφους του ότι δημιούργησε δύο σειρές βλαστικών κυττάρων από 20 κλωνοποιημένα έμβρυα και τεστ έδειξαν ότι επρόκειτο για πραγματικούς κλώνους.
Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο καθηγητής Αλαν Τρούνσον του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία τόνισε ότι τα αποτελέσματα του δρος Μιταλίποφ αποτελούν ένα επίτευγμα το οποίο αναμενόταν εδώ και καιρό. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του Μιταλίποφ είναι η απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί με την κλωνοποίηση και στα πρωτεύοντα είδη. «Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σκεπτόμενοι τι θα μπορούσε να επιτευχθεί στον άνθρωπο».

Τα «κλειδιά» της επιτυχίας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντον Γουλφ, ο οποίος επί έτη ήταν επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ορεγκον για τα Πρωτεύοντα Είδη και ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, η νέα προσέγγιση βασίζεται σε μια τεχνική που δεν κάνει χρήση υπεριώδους φωτός και χρωστικώνδιαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι καταστρέφουν τα ωάρια των πρωτευόντων ειδών. «Στα πρώτα βήματα της κλωνοποίησης χρησιμοποιούσαμε αυτή την τεχνική στους πιθήκους,με αποτέλεσμα τελικώς να καταστρέφουμε το ωάριο. Ετσι ένα από τα βασικά “κλειδιά” ήταν να αφαιρέσουμε αυτό το βήμα από τη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά τη μη επίτευξη (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) βιώσιμων εμβρύων τα οποία θα καταλήξουν στη δημιουργία κλώνων, ο δρ Γουλφ τόνισε ότι ίσως πρόκειται για απλή ατυχή συγκυρία. Ο καθηγητής τόνισε ότι η έρευνα αυτή έχει στόχο τη θεραπευτική κλωνοποίηση· το παράδειγμα του μακάκου ανοίγει τον δρόμο για κλινική εφαρμογή και στον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο δρόμος προς το επίτευγμα

«Να απαγορευθεί η δημιουργία ανθρωπίνων κλώνων»


* Απόκομμα: ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 13/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...