............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Η μόλυνση κόβει έναν χρόνο από τη ζωή των Ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο μολυσμένος αέρας, η χαμηλή ποιότητα των υδάτων και η οφειλόμενη στην υπερθέρμανση του πλανήτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος κόβουν έναν χρόνο από τη ζωή των Ευρωπαίων. Η διαπίστωση έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η οποία με έκθεση-βόμβα 400 σελίδων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στην 6η Διυπουργική Σύνοδο στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UΝΕCΕ), επισημαίνεται ότι απαιτούνται πολλές και ταχύτατες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ κατεπειγόντως πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε αλλά και των υδάτων.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη πεθαίνουν πριν την ώρα τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. « Οι ετήσιες απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούν τα τροχαία δυστυχήματα» τονίζεται στην έκθεση. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης από 70 χρόνια που είναι σήμερα για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες, θα μειωθεί κατά έναν χρόνο.
Στην έκθεση επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη των παιδιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φθάσει σε επίπεδα απελπιστικά στην Ανατολική Ευρώπη, εξαιτίας των εξατμίσεων των αυτοκινήτων και της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ανάπτυξης των χωρών που άλλοτε ανήκαν στον σοβιετικό συνασπισμό. Εκατό εκατομμύρια από τους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη αυτή εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Η εκπομπή «αερίων θερμοκηπίου» παρουσιάζει αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, επισημαίνεται στην έκθεση, αναφέροντας ότι επίκεινται ουσιαστικές αλλαγές του ευρωπαϊκού κλίματος που αποτελούν απειλή για τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα, με σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες- και όχι μόνον. Στην έκθεση αναφέρεται ότι « οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν επίσης τις θάλασσες και τις παράκτιες ζώνες,συμπεριλαμβανομένων και των υδρόβιων οργανισμών».
Οι εκπομπές καυσαερίων πρέπει να μειωθούν στο 50% ως το έτος 2050, προκειμένου να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και να μην υπάρξουν ολέθριες κλιματικές αλλαγές. « Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε αποτελεσματικά για να προστατεύσουμε την Ευρώπη» δήλωσε η διευθύντρια της ΕΥΠ Ζακλίν ΜακΓκλάντ κατά την έναρξη της διάσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 53 χώρες.

*ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 11/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...