της Αλεξάνδρας Γκίτση
Όχι στους πλειστηριασμούς από καταναλωτικές οργανώσεις και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κίνδυνο πολιτικής αστάθειας "βλέπει" η Λούκα Κατσέλη. Οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι ισχύει.
Ανοικτή πρόκληση προς τους βουλευτές, τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους πολίτες να αντισταθούν και να αντιδράσουν δυναμικά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών απεύθυνε το πρωί της Τετάρτης η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη από το βήμα εκδήλωσης της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Η ίδια προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τρομακτική κλυδωνισμοί στην κοινωνία, με πολιτικές συνέπειες, ενώ εκτίμησε ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα κοράκια των αγορών, όπως είπε.
Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι η άρση του παγώματος των πλειστηριασμών υπαγορεύεται από την Τρόικα αλλά και από χρηματοπιστωτικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους. Η πρώην υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους, να πουν όχι στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να βάλουν μια κόκκινη γραμμή σε αυτές τις διεκδικήσεις οι οποίες είναι άδικες και οικονομικά καταστροφικές, όπως επεσήμανε. «Κάθε βουλευτής», σημείωσε η κα. Κατσέλη, «έχει τεράστια ευθύνη». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε χιλιάδες πολίτες και να βάλει τέλος σε αυτή την πορεία. «Υπάρχει εναλλακτική. Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αλλά όχι εξαθλιώνοντας περισσότερους και περισσότερους Έλληνες», είπε η ίδια.
Από την πλευρά της η βουλευτής των ΑΝΕΛ κα. Ραχήλ Μακρή τόνισε πως οι βουλευτές μόνο για την προάσπιση μίας έδρας δεν πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ακόμη διάταξη που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα. Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε παράταση για δύο χρόνια του παγώματος των πλειστηριασμών, ενώ αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε καταθέσει την περασμένη Άνοιξη τροπολογία για τη διατήρηση του παγώματος των πλειστηριασμών, την οποία μπλόκαρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ και τις οποίες τις έχει καταθέσει τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνει την προσαρμογή των δανείων στις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων αλλά και την ειδική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες με την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο της ΕΚΤ και επιμήκυνση των δανείων. Επίσης η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει και την ένταξη των εμπόρων στην προστασία του Νόμου Κατσέλη.
Οι διαπραγματεύσεις με τρόικα
Την ίδια ώρα που γινόταν η συνέντευξη της ΕΚΠΟΙΖΩ, στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούνταν μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Παπαδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.
Συμμετέχοντες στην συνάντηση χαρακτήριζαν την διαπραγμάτευση ως ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δυο πλευρές αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε μετά τη συνάντηση ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης "αλλά η Ιθάκη είναι ακόμη μακριά".
Τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί ως μοναδικό κριτήριο για την προστασία της κύριας κατοικίας τις αντικειμενικές αξίες δεδομένου ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταγράφονται πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και σημερινών πραγματικών αξιών. Επίσης δεν δέχονται ούτε το ύψος του δανείου που έλαβε ο οφειλέτης ως μοναδικό κριτήριο παρά ζητούν τη συνάρτηση των δύο.
Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών και από το 2010 (Ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.
Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.
Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι "ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης.
Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου