............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Από την εθνική κατάθλιψη στην κοινωνική έκρηξη

stokokkino.gr
 
Του Πέτρου Κατσάκου 

 Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των τραγικών ειδήσεων που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν το σκηνικό της απόλυτης θλίψης στην οποία βυθιζόμαστε μέρα με την ημέρα.
«Νεοάστεγοι», αυτοκτονίες, φτώχεια, κουτσούρεμα και των ελάχιστων συντάξεων, πλειστηριασμοί, σπίτια που τυλίγονται στις φλόγες και όποιος αντέξει το 2014.


ΜΠΟΝΑΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παραμονές Χριστουγέννων :
  Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς,  
έστειλαν εξώδικα σε φτωχούς ανθρώπους ότι θα προβούν
σε κατάσχεση κατοικίας και άλλα τινά...
ούτε κλεφτοκοτάδες να ήταν οι αθεόφοβοι...

Την ώρα που ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται εντός των τειχών η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καλείται να βρει τις δυνάμεις όχι μονάχα να παλέψει για την δική της επιβίωση αλλά και για να καταθέσει το περίσσεμα της ψυχής της για την διάσωση των ολοένα και αυξανόμενων «αποκλεισμένων» που βρίσκονται δίπλα μας.
Στο περιθώριο μιας υπερχρεωμένης κοινωνίας που βαριανασαίνει κάτω από το βραχνά δανείων, πιστωτικών καρτών, δόσεων και φόρων μεγαλώνει καθημερινά ο κατάλογος των απελπισμένων, των παραιτημένων και των εξοβελισμένων.

Δείγμα της απελπιστικής κατάστασης την οποία βιώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες και μιας χώρας που οδηγείται - και - μαθηματικά πλέον στην «εθνική κατάθλιψη». 
Και πίσω από τη θαμπή βιτρίνα του κέντρου της πρωτεύουσας μια «πόλη αστέγων» που σέρνεται τις παγωμένες νύχτες σε παγκάκια και πλατείες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 25 χιλιάδες είναι οι άστεγοι της Αθήνας με περίπου 1250 από αυτούς να μην μπορούν να βρουν πουθενά καταφύγιο ούτε αυτές τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Μια πραγματικότητα που έρχεται και βάζει την Ελλάδα στην λίστα των χωρών που σύμφωνα με τον Economist «αυξανόμενος εμφανίζεται ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών παγκοσμίως, έπειτα και από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με τη λιτότητα παρούσα στην ατζέντα πολλών κρατών και για το 2014». Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, το μειωμένο εισόδημα και η υψηλή ανεργία δεν οδηγούν πάντα σε κοινωνικές αναταραχές.
Μόνο στις περιπτώσεις, στις οποίες η οικονομική δυσπραγία συνοδεύεται και από άλλους παράγοντες αδυναμίας και ευπάθειας, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης. Ιδιαίτερα σημαντικός και «εκρηκτικός» παράγοντας: η δημοκρατία σε κρίση, ή αλλιώς η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις και θεσμούς. Λίγα μόλις βήματα χωρίζουν πλέον την εθνική κατάθλιψη από την κοινωνική έκρηξη. Και αυτή η απόσταση δεν μπορεί να συντηρηθεί ούτε με δωρεάν wifi ούτε με την συνταγή της καταστολής.

Το 2014 θα σηματοδοτήσει την ολική ανατροπή. 

ΔΕΊΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ στο: http://stokokkino.gr/article/4532/Apo-tin-ethniki-katathlipsi-stin-koinoniki-ekriksi#sthash.R6BAUbbn.dpuf

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κώστας Βεργόπουλος: Η κοινωνία στην εξουσία!


[...] Για την επιτυχία της αντίστασης στην σημερινή λαίλαπα, θα πρέπει όλα τα επιμέρους αιτήματα των κοινωνικών κατηγοριών να εντάσσονται σε ένα συνολικό όραμα διαφορετικής κοινωνίας, προκειμένου να επιτύχουν την σύνδεση με την κοινωνία, την μαζική και δημοκρατική υποστήριξη από αυτήν. Μέχρι τώρα αυτό δεν γίνεται, κι αυτό ακριβώς είναι που μέχρι σήμερα λείπει [...] Αφού η πολιτική, όπως την γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, έχει εκπέσει, έρχεται η στιγμή όχι για να αρνηθούν οι πολίτες την πολιτική, αλλά για να την αναλάβουν με δημοκρατικό τρόπο οι ίδιοι. Η κοινωνία στην εξουσία! […]

Ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας 4ετιας στα πλαίσια της Έρευνας για την Κρίση.


Κρ.Π.: Αν κάνατε μία αναδρομή από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, τί θα είχατε να πείτε για όσα έχουν συντελεστεί;
Κ.Β.: Επί 4 χρόνια, από το 2010, έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα το θεώρημα για το σπάταλο, διεφθαρμένο δημόσιο. Το κράτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι λοιδορούνται από παντού και αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, στους οποίους φορτώνονται όλα τα αμαρτήματα μας, είτε πραγματικά είτε φανταστικά.
Αυτό είναι το θεώρημα της άρχουσας τάξης και της άρχουσας ιδεολογίας περί σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους, το οποίο όμως έχει αξιοσημείωτη διεισδυτικότητα στην υπόλοιπη κοινωνία.
Εάν κάνουμε έναν απολογισμό της τελευταίας 4ετιας, βλέπουμε:
Το κράτος για να καλύψει τα ελλείμματά του, αποσπά και ιδιοποιείται συνεχώς πόρους εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που καταστρέφει την αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας.
Επίσης, έχουμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους.
Και έχουμε καταρρίψει όλες τις διεθνείς επιδόσεις στην ύφεση.
Το εθνικό εισόδημα, δε, έχει συρρικνωθεί κατά 30%, με αιτιολογία την εξυγίανση του κράτους!
Και από πολλούς αυτή η πολιτική θεωρείται μονόδρομος! Ωστόσο, ποιό πράγμα είναι μονόδρομος; Το να εξυγιαίνεται το κράτος με τίμημα την διάλυση και εξόντωση του ιδιωτικού τομέα;
Εκτός τούτου, μ’ αυτόν τον τρόπο, έχει άραγε βελτιωθεί το πρόβλημα του χρέους; Το χρέος αντί να μειωθεί, έχει εκτιναχθεί! Στην 4ετια αυξήθηκε κατά 100 δις! Το ποσοστό του, από 115%, υπερβαίνει σήμερα 170% του ΑΕΠ!
Η οικονομία έχει καταστραφεί, το χρέος έχει εκτιναχθεί, ενώ η ελίτ της χώρας συμπεραίνει, ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο… Τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να παραδεχτεί ότι ο σημερινός δρόμος είναι καταστροφικός και οδηγεί στο πουθενά;
Στο μεταξύ, η Ελλάδα αποτελεί πλέον δακτυλοδεικτούμενο παγκόσμιο παράδειγμα, ως η χώρα που έχει καταστραφεί, όχι λόγω της κρίσης του 2008 - 2009, αλλά λόγω των μέτρων που λαμβάνονται με πρόσχημα την διαχείριση της!
Επιπλέον, τα μέτρα αιτιολογούνται με πρόσχημα ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας! Όμως, με αυτά ακριβώς τα μέτρα, ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνον δεν βελτιώνεται, αλλά κατεδαφίζεται. Λουκέτα παντού! Ούτε βέβαια έχει βελτιωθεί καμιά ανταγωνιστικότητα.
Σε τι ωφελεί η υποδειγματική και αδιάλλακτη εφαρμογή των μνημονίων; Δεν ωφελεί, ούτε καν τους δανειστές! Όσο το εθνικό εισόδημα συρρικνώνεται, τόσο η ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώνει το χρέος της εξαντλείται.
Τελευταίο σημείο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι πραγματοποιεί «πρωτογενές πλεόνασμα» και ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε ανάγκη τις διασώσεις, τις δόσεις, την οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας, ότι έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές από το 2014.
Όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό,διότι δεν υπολογίζουν το ότι το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, δηλαδή δεν καταβάλλει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο: όποιος δεν πληρώνει τις οφειλές του έχει πλεόνασμα.
Δεύτερον, εάν το πλεόνασμα ήταν αληθινό, αυτό θα σήμαινε περαιτέρω αφαίρεση πόρων από την οικονομία υπέρ του κράτους. Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται, ότι θα χρησιμοποιήσει το 70% του πλεονάσματος για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.
Όμως, παράλληλα διαβεβαιώνει, ότι θα το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τα χρέη, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από διασώσεις. Πού τέλος πάντων θα χρησιμοποιηθεί αυτό το «πλεόνασμα»; Για να τονωθεί η οικονομία; Για να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις, ή μήπως να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών;
Τρίτον, ακόμα χειρότερο: Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει πλεόνασμα και βγει στις αγορές, αποκλείεται να δανειστεί με λιγότερο από 12%, διότι αυτή τη στιγμή 12% είναι ο τόκος που πληρώνουν οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία.
Είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιτύχει επιτόκια μικρότερα του 12%. Αλλά για να μπορεί να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι ανώτερος του 12%, ώστε να μπορεί να πληρώνει 12% στους δανειστές.Πράγμα το οποίο είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου! Είναι δυνατόν μία χώρα σε ύφεση, με αρνητικούς ρυθμούς, να πληρώνει 12% επιτόκιο και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη;
Κρ. Π.: Βλέπουμε επίσης, ότι -παρόλο το υποτιθέμενο πλεόνασμα- γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, δηλαδή, ετοιμάζονται να αφήσουν ελεύθερους και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αν και όχι για τους ασθενέστερους και εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (παρόλο που είδαμε πρόσφατα σε είδηση να απειλείται το σπίτι ενός από αυτούς...).
Κ.Β.: Και μάλιστα λέγεται, ότι γι’ αυτό το λόγο η τρόικα έχει δυσαρεστηθεί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και έχει παγώσει τις συνομιλίες.
Κρ.Π.: Στην Αμερική, τι συμβαίνει σήμερα σε αντιστοιχία με την Ευρώπη;
Κ.Β.: Στην Αμερική, παρόλα όσα λέγονται, ο Ομπάμα έχει σταματήσει τις εξώσεις, αυτών που είχαν αγοράσει διαμερίσματα και δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν, τους έχει αφήσει να μένουν στα σπίτια που είχαν αγοράσει. Τα κόκκινα δάνεια, έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γίνεται εδώ.
Επιπλέον, η Αμερική, δεν έχει ακολουθήσει πολιτική λιτότητας, δεν έχει περικόψει μισθούς εργαζομένων, ούτε συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
Αντίθετα εφαρμόζει επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης σε 50 εκατομμύρια Αμερικανών που δεν είχαν καμία ασφάλιση. Και αυτό το κάνει με μεγάλο κόστος, που σημαίνει με μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, διοχετεύει στην οικονομία 85 δις δολάρια κάθε μήνα προκειμένου να τονώσει την οικονομία. Πράγμα που φυσικά δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.
Η αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αγοράζει πάσης φύσεως ομόλογα, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά, ακόμη και λεγόμενα «επισφαλή», προκειμένου να «καθαρίσει» την οικονομία από τις αβεβαιότητες.
Η Αμερική δεν επιρρίπτει το κόστος της εξυγίανσης στους οφειλέτες, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Σε εμάς, το κόστος της εξυγίανσης επιρρίπτεται στους οφειλέτες. Ο Γερμανός πιστωτής το επιρρίπτει στην Ελλάδα, στο δημόσιο, αυτό με τη σειρά του το επιρρίπτει στον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιωτικός τομέας το μεταφέρει στους κοινωνικά αδύναμους.
Άλλοι έχουν επωφεληθεί από το χρέος και άλλοι πληρώνουν γι' αυτό και μάλιστα οι τελευταίοι πληρώνουν από το υστέρημα τους για δάνεια που ποτέ δεν έλαβαν και ούτε καν είδαν έστω εκ του μακρόθεν.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ενώ στη Ελλάδα ο κόσμος δυστυχεί, όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, και φτάνει μέχρι την αυτοκτονία ή την παραφροσύνη, οι εισαγωγές αυτοκινήτων ΙΧ αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 20%! Που σημαίνει ότικάποιοι αγοράζουν αυτοκίνητα! Αντί να μειώνονται οι αγορές αυτοκινήτων, στην Ελλάδα αυξάνονται! Και ποιοί αγοράζουν σήμερα ιδιωτικά αυτοκίνητα;
Στην Αμερική, δεν υπάρχει το κλίμα της ευρωπαϊκής κατήφειας, αντίθετα η οικονομία συνεχίζει, και μάλιστα σταθεροποιείται, η ανεργία μειώνεται σε 7% και η ανάπτυξη σταθεροποιείται στο 3%.
Αυτό δεν οφείλεται στις «αντιστάσεις» της αμερικανικής οικονομίας, αλλά απλούσταταστο ότι ακολουθείται αντίθετη πολιτική από ό,τι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, υπό γερμανική επιτήρηση. Πολύ απλά! Η αμερικάνικη οικονομική πολιτική, αποδίδει καρπούς. Στην Ελλάδα, η εσφαλμένη οικονομική πολιτική αποδίδει επίσης καρπούς, αλλά από την ανάποδη! Δηλαδή αποτυγχάνει παντού.

Παράλληλα οι Αμερικανοί, εντόπισαν τον αρνητικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη: τα μη-ανακυκλούμενα γερμανικά πλεονάσματα αποσταθεροποιούν τις χώρες των εταίρων της και ειδικά τις χώρες του νότου και της Ελλάδας. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία φέρει το βάρος αυτής της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ.
Σήμερα πλέον, οι Αμερικανοί καταγγέλλουν τη Γερμανία για την πολιτική της και την χαρακτηρίζουν «παράσιτο»! Η Αμερική και το ΔΝΤ, τοποθετούνται, απέναντι στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μοντέλο «παρασιτικής ανάπτυξης», που επιβάλλει στην Ευρώπη και αναπτύσσεται με την αφαίμαξη διεθνούς ρευστότητας εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου.
Στην Ευρώπη επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα καθαρότερα. Υπήρχε μέχρι πρόσφατα μεγάλη σύγχυση, όπως βέβαια καιμεγάλη δουλοφροσύνη απέναντι στη Γερμανία. Με επιχείρημα, ότι δεν γίνεται αλλιώς, ότι είναι μονόδρομος, ότι «δεν θέλει η Γερμανία»…
Όμως, εάν η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε την αυτοκτονία μας; Επιβάλλονται πιέσεις! Εάν η Γερμανία δεν θέλει, θα ασκηθούν πιέσεις μέχρι να θελήσει! Και εάν μέχρι τέλους επιμένει να μην αποδέχεται αυτό που οφείλει, τότε θα διαπιστωθεί η ρήξη και το ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πρέπει να εκφράζουμε τη γνώμη μας! Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε ποτέ μία διαφορετική γνώμη από τη γερμανική και για αυτό φυσικά δεν μπόρεσε ποτέ να διαπραγματευτεί σε τίποτα ούτε κατ’ ελάχιστον!
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαιτεί αξιόπιστους συνομιλητές από την άλλη πλευρά, την ευρωπαϊκή. Όμως, διαθέτουμε αξιόπιστους συνομιλητές από την ελληνική πλευρά; Ουδέποτε έχουμε μάθει, αν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάποια διαφορετική άποψη, εκτός από αυτήν που της λένε να έχει, και της επιβάλλουν οι δανειστές. Και δεν είναι δύσκολο. Ότι πουν αμέσως γίνεται αποδεκτό!
Κρ.Π.: Επειδή οι εκτιμήσεις που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, σήμερα οι εκτιμήσεις σας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, με την υπάρχουσα κυβέρνηση, ποιές είναι;
Κ.Β.: Η υπάρχουσα κυβέρνηση έχει χαρακτηριστεί ως Μερκελική. Εάν στην Ευρώπη σήμερα διαμορφώνεται ένα μέτωπο δυνάμεων κατά της Μέρκελ, στο μέτωπο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα! Μετέχουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμα και η Ισπανία με δεξιά κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται. Γιατί η χώρα μας θεωρείται πιόνι της Γερμανίας!
Τα πράγματα δεν είναι καλά στην Ευρώπη. Η ανεργία αυξάνεται παντού, καιαυτό το πρόβλημα θα είναι και το καθοριστικό για τις εξελίξεις. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υποκύψει αργά ή γρήγορα στο πρόβλημα της ανεργίας, καιαυτό θα προσδιορίσει τις μελλοντικές γραμμές αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη όπως είναι, δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν αλλάξει. Δεν λέω ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αλλαγής, αλλά όσο δεν αλλάζει θα εντείνονται οι εσωτερικές εντάσεις στην ΕΕ μέχρι τη ρήξη!
Παρεμπιπτόντως, δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να ζητάει κάποια χώρα να βγει από την Ευρώπη, διότι την ώρα που γίνεται η ρήξη, εκτός των άλλων η αποχώρηση θα ήταν και λιποταξία από το πεδίο της μάχης.
Κρ.Π.: Προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο, όπως το περιγράφεται, με την παρούσα κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, και κυρίως ο Σύριζα που είναι η πλειοψηφία της;
Κ.Β.: Ο Σύριζα είναι η μόνη υπαρκτή δύναμη που επαγγέλλεται μία πραγματικά διαφορετική στάση. Μοιραία θα συγκεντρώσει την αγανάκτηση αλλά και την επιθυμία του ελληνικού λαού για έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισηςαυτών των προβλημάτων.
Άλλωστε και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, οι προτάσεις του αλλά και ο ίδιος ο Σύριζα, θεωρείται ως εναλλακτική λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη και για τον κόσμο.
Αφού από την Ελλάδα, ως πειραματόζωο, ξεκίνησε το πείραμα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, από την Ελλάδα θα προκύψει και η πρώτη αντίδραση, το πρώτο δίδαγμα από το πείραμα που εξακολουθεί να επιχειρείται.
Ο Σύριζα επαγγέλλεται διαφορετική διαχείριση, με συμμετοχή της κοινωνίας και όχι μέτρα ενάντια σε αυτήν. Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αφού σε άλλη περίπτωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Το υπόλοιπο χρέος θα μεταφερθεί στο μέλλον, θα εφαρμοστεί δηλαδή μορατόριουμ, περίοδος χάριτος 20-30 χρόνια για να αποπληρωθεί, και τρίτον,να συνδεθεί η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή οι πληρωμές, να μην υπερβαίνουν ένα μέρος του ποσοστού ανάπτυξης. Για να πληρώνει μια χώρα, απαράκαμπτη προϋπόθεση είναι η θετική ανάπτυξη. Αφού με ύφεση, καμιά πληρωμή δεν είναι δυνατή.
Κρ.Π.: Ακούστηκε και η άποψη ότι σήμερα υπάρχει φόβος διαμελισμού του ελληνικού κράτους. Εσείς τι πιστεύετε;
Κ.Β.: Μπορεί η χώρα να απειλείται με διαμελισμό. Αν ξένες δυνάμεις διαγνώσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα «θεσπέσιο πτώμα», τότε μπορεί να γίνει και αυτό. Καθόλου απίθανο. Στην Ιστορία, όταν μία χώρα φτάσει σε ανάλογη κατάσταση αδυναμίας, αυτό ενισχύει τις αρπαχτικές διαθέσεις των γειτόνων της! 
Κρ.Π.: Ακούστηκε επίσης ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα, πρόκειται να φτάσουν σύντομα στα 300 – 350 Ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν θα μπορούν να πληρώσουν τίποτα.
Κ.Β.: Όσο πιο πολύ περικόπτονται οι συντάξεις και οι μισθοί, τόσο πιο πολύ καταστρέφεται η οικονομία. Οι κυβερνήσεις διατείνονται ότι έτσι βελτιώνουν την οικονομία, ενώ πρόκειται ακριβώς περί του αντιθέτου. Όσο περικόπτονται τα εισοδήματα, τόσο η οικονομία καταστρέφεται! Νεκρώνεται η αγορά, κλείνουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνον οι μη ανταγωνιστικές, αλλά ακόμα και οι υγιείς και ανταγωνιστικές! Σβήνουν θέσεις εργασίας και εκτινάσσεται η ανεργία.
Κρ.Π.: Τι πραγματικά λοιπόν πιστεύετε ότι μέλλει γενέσθαι;
Κ.Β.: Εκ των πραγμάτων, πάμε προς την καταστροφή. Δεν υπάρχει ούτε σαξές στόρι, ούτε κάποια βελτίωση. Υπάρχει μόνον απόγνωση. Επιβάλλεται η χώρα να αλλάξει πορεία! Το θέμα είναι, πώς αυτό θα γίνει;
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει, εκτελεί διαταγές, και δεν αλλάζει. Όμως, η αλλαγή πρέπει να γίνει. Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν βελτιώνονται ούτε καν σταθεροποιούνται. Ο κύκλος της επιδείνωσης δεν έχει σταματήσει. Έχουν υποχρέωση οι πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φερθούν ανάλογα.
Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει κανείς να γίνει με αιφνιδιαστικό τρόπο από κάποιες μικρές μειοψηφίες, όπως κάποιοι φαντασιώνονται. Η αλλαγή πρέπει να γίνει με δημοκρατικό τρόπο, να έλθει η κοινωνία στα πράγματα. Οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, έχουν απονομιμοποιηθεί, δεν περιμένει κανείς τίποτα από αυτούς. Πρέπει η κοινωνία να αναλάβει η ίδια τις τύχες της. Έχουμε φτάσει σε μία μεγάλη ιστορική καμπή.
Κρ.Π.: Είδαμε ότι δύο φορές που οι άνθρωποι διαρτυρήθηκαν σε διάρκεια, μία με τους αγανακτισμένους και μία με την Ερτ, έπεσε και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση. Δηλαδή, πάντα κάποιο αποτέλεσμα υπάρχει, όταν ο κόσμος αντιδρά συνολικά και σε διάρκεια. Βλέπουμε, όμως, ότι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο,προσπαθούν να τσακίσουν την κοινωνία με όλους τους τρόπους.
Β.Γ.: Έτσι ακριβώς. Γι' αυτό πρέπει η κοινωνία να σηκώσει κεφάλι και να αντισταθεί, αντί να έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει... Όσο δεν αντιδρά, η κυβέρνηση καταφέρει πρόσθετα πλήγματα…
Κρ.Π.: Κάποιοι επικαλλούνται εμφύλιο για να μην αντιδρούν.
Κ.Β.: Δεν υπάρχει πραγματικός φόβος για εμφύλιο, αλλά αυτός ο φόβος μπορεί να υπάρχει, αν γίνονται ενέργειες από μικρές ομάδες. Είναι άλλο πράγμα εάν ξεσηκωθεί η κοινωνία με ευρεία συμμετοχή. Αυτό δεν προαναγγέλλει εμφύλιο. Εμφύλιο προαναγγέλλουν τα χτυπήματα από μικρές ομάδες. Αυτό ακριβώς πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί!
Η Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και δεν σώζεται με την δράση μικρών ομάδων, αλλά ούτε και με την πρόταξη δίκαιων κλαδικών και επαγγελματικών αιτημάτων. Τα πρώτα εύκολα παραπέμπονται στην βιαιοπραγία και τα δεύτερα εξίσου εύκολα και επιπόλαια στις συντεχνίες.
Απαιτείται σήμερα δημοκρατική αφύπνιση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Πέρα από τα δίκαια κλαδικά αιτήματα, υπάρχει εξαιρετικά επείγον πολιτικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα για το σύνολο της κοινωνίας και το μέλλον της, πρόβλημα που επί του παρόντος, ενώ φλέγει τους πολίτες, δεν βρίσκει ικανοποιητική απάντηση.
Η Δημοκρατία δεν σώζεται με την ανάδειξη των επιμέρους επαγγελματικών,ακόμη και ταξικών προβλημάτων. Σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα, η διεκδίκηση επιμέρους λύσεων για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες κινδυνεύει να διαβάλλεται ως «συντεχνιακή» αντίδραση.
Για την επιτυχία της αντίστασης στην σημερινή λαίλαπα, θα πρέπει όλα τα επιμέρους αιτήματα των κοινωνικών κατηγοριών να εντάσσονται σε ένα συνολικό όραμα διαφορετικής κοινωνίας, προκειμένου να επιτύχουν την σύνδεση με την κοινωνία, την μαζική και δημοκρατική υποστήριξη από αυτήν. Μέχρι τώρα αυτό δεν γίνεται, κι αυτό ακριβώς είναι που μέχρι σήμερα λείπει.
Αυτή τη στιγμή δεν αρκούν οι σπασμωδικές κινήσεις και μάλιστα αυτές βλάπτουν, στο μέτρο που διαβάλλονται εύκολα από την άλλη πλευρά.
Επιβάλλεται πολιτικό όραμα με ακρίβεια, καθαρότητα και διαφάνεια για την ενοποίηση όλων των επιμέρους αντιστάσεων σε ενιαίο ευρύ δημοκρατικό κίνημα πολιτών.Αφού η πολιτική, όπως την γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, έχει εκπέσει,έρχεται η στιγμή όχι για να αρνηθούν οι πολίτες την πολιτική, αλλά για να την αναλάβουν με δημοκρατικό τρόπο οι ίδιοι. 
Η κοινωνία στην εξουσία!-


_________________
*από το: tvxs.gr/

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με τον τίτλο: «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις»,










ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΟΙΖΩ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 13-12-2013

                              Αγαπητά μας μέλη

Σας προσκαλούμε στο διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με τον τίτλο «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις», που θα γίνει στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 2013 από τις 9.00-18.30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον "Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών" μια διεθνή μη-κυβερνητική και μη-κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ενώσεις καταναλωτών από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ, και συμμετέχει στην διοργάνωση μαζί με άλλους φορείς [Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, PRAKSIS, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Δημόσια Υγεία (EPHA)].
Παρακολουθώντας το, θα ενημερωθείτε έγκυρα από διακεκριμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα. Επίσης, κατά την διάρκεια του σεμιναρίου που θα γίνει το απόγευμα, θα δοθεί η ευκαιρία, σε όσες οργανώσεις και πολίτες που ασχολούνται με θέματα υγείας, να ανταλλάξουν την εμπειρία τους, να συντονίσουν τις δράσεις τους, να εκπαιδευτούν στην αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στο σεμινάριο είναι 50 άτομα και θα χρειαστεί να δηλώσετε άμεσα συμμετοχή για να συμπεριληφθείτε, αν και η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δήλωση συμμετοχής,επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://a2mgreece.splashthat.com/). Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με a2m.athensconference@gmail.com ή στο twitter, χρησιμοποιώντας #a2mGreece.


Ελένη Αλευρίτου
Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, MD
Στουρνάρη 17, 106 83 Aθήνα
τηλ.: +30 210 330 44 44
fax: +30 210 330 05 91
e-mail: info@ekpizo.gr -  eleni.alevritou@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πρόταση σωτηρίας για 350.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες απο το ΣΥΡΙΖΑ

 
  
Ελλάδα

Πρόταση για κεφαλαιοποίηση των χρεών και επανένταξη επιχειρήσεων στο ασφαλιστικό απο 1/1/14. Ακούστε τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα μετά την συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΒΕΑ. Πρόταση σωτηρίας για 350.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ιδέα να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των χρεών και να ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν τη συνδρομή τους για να επανενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και να πάρουν σαφή θέση. Μεταβατική ρύθμιση μέχρι τις ευρωεκλογές αναζητούν Σαμαράς-Βενιζέλος. 


______________
δείτε και στο: http://stokokkino.gr/article/4016/A-Tsipras-Oi-pleistiriasmoi-einai-i-simantikoteri-kokkini-grammi-tin-opoia-prepei-na-thesei-i-koinonia#sthash.DD7sU21u.4FpDrWTQ.dpuf

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΠΟΙΖΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ









            


            Αγαπητά μας μέλη
Συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς, κλιμακώνουμε τις ενέργειές μας και σας θέλουμε όλους δίπλα μας!

Η εκστρατεία μας περιλαμβάνει:
Συλλογή υπογραφών: 120.000 μέχρι στιγμής, με όλους τους τρόπους (χειρόγραφα, μηνύματα στο κινητό και στο ίντερνετ)
Συναντήσεις: με Tρόϊκα, βουλευτές, πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς-κοινωνικούς φορείς
Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ
Εκδηλώσεις
Παράδοση των υπογραφών στις 5 Δεκεμβρίου στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αρνηθεί να μας συναντήσουν


Πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε τώρα!
Να συμμετέχετε στις εξής εκδηλώσεις:

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 14.00-17.00 στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου (Ακαδημίας 60), όπου εκπρόσωποι επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων θα μιλήσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο 2014
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 12.00-14.00 στην έξοδο του μετρό επί της πλατείας Συντάγματος, για να δείξουμε τις υπογραφές που συγκεντρώσαμε στα ΜΜΕ

Γνωρίζετε ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο; Αν η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αποφασίσει να απαγορεύσει και πάλι τους πλειστηριασμούς, τότε από τον Ιανουάριο του 2014 θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και ως άτομα και ως κοινωνία.

 Ελάτε όλοι την Τετάρτη 4/12 και την Πέμπτη 5/12 

στις εκδηλώσεις μας για να δείξουμε σ' αυτούς που αποφασίζουν για μας, ότι δεν συμφωνούμε και πρέπει να μας ακούσουν!


Ελένη Αλευρίτου
Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, MD
Στουρνάρη 17, 106 83 Aθήνα
τηλ.: +30 210 330 44 44
fax: +30 210 330 05 91
e-mail: info@ekpizo.gr ; eleni.alevritou@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η πραγμάτωση του μοντέλου χώρα-αποικία

Γιατί η τρόικα πιέζει τώρα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και πόσο αυτό αφορά τη «σωτηρία» των τραπεζών



Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τρόικα και κυβέρνηση προχωρούν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1/1/2014. 
Μπροστά στο συνεχές αδιέξοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο πρώην τραπεζίτης και νυν υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε την άποψη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι «εάν δεν κάνουμε κάτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» (δηλώσεις του στη Real News 18/8/2013).
Συνεπώς, με τους πλειστηριασμούς, κατά τον κ. Στουρνάρα και την τρόικα, δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Βέβαια, αν θα καταρρεύσει η ελληνική κοινωνία αυτό δεν τους απασχολεί. Για μία ακόμα φορά αδιαφορούν για την κατάσταση της κοινωνίας και βάζουν ως στόχο να σώσουν τις τράπεζες, όπως κάνουν συνεχώς εδώ και 4 χρόνια με τα συνεχή μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. 
Όμως, αλήθεια, θα «σωθούν» οι τράπεζες αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί; Για όποιον διαθέτει «κοινό νου» η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες η άρση των πλειστηριασμών, αλλά θα τους δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, μάλιστα σε πολλά επίπεδα, από όσα ελπίζουν κάποιοι ότι θα λύσει.
Κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ότι αυτοί που πρώτοι πρότειναν στην τότε κυβέρνηση, το 2010, την απαγόρευση των πλειστηριασμών ήταν οι ίδιοι οι τραπεζίτες μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Πρόσφατα (Ιούνιος 2013) ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, κ. Γκόρτσος, δήλωσε: «Πρέπει, όμως, να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα» (των πλειστηριασμών), και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».
Είναι σαφές ότι οι τράπεζες στη περίοδο της κρίσης, η οποία είναι πολύ πιο οξυμμένη στον κατασκευαστικό τομέα ιδίως των κατοικιών, με 250.000 περίπου απούλητα διαμερίσματα, με πτώση των τιμών κατά 35% από τον τέλος του 2008, που ήταν το υψηλότερο σημείο τιμών, με τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχώς διογκούμενοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, δεν θα ήθελαν να ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η πραγματοποίηση πλειστηριασμών σε αυτές τις συνθήκες θα έχει ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων, πράγμα το οποίο θα επιβαρύνει αμέσως της τράπεζες, καθώς θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων που έχουν ως εγγύηση για τα δάνειά τους και συνεπώς να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις κεφαλαίων τους (προβλέψεις) για να ανταποκρίνονται στο δείκτη φερεγγυότητας. 
Βέβαια, υπάρχουν, και ορισμένα στελέχη τραπεζών που συζητούν το θέμα των πλειστηριασμών θεωρώντας ότι με αυτο τον τρόπο θα πιεστούν κάποιοι από το φόβο να μη χάσουν το σπίτι τους και θα «βρουν» τρόπο να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Η άποψη αυτή είναι παιδαριώδης καθώς αγνοεί την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας. Όταν ο πολίτης δεν έχει χρήματα για να επιβιώσει στοιχειωδώς είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα δάνεια και φυσικά κανείς από τα λαϊκά στρώματα δεν κάνει «μεγάλη ζωή» για να μπορεί να περικόψει από κάπου ώστε να πληρώσει τις δόσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες γι’ αυτήν την κατάσταση είναι η συνεχής πτώση των δεικτών και της κατανάλωσης.
Συμπερασματικά: α) Η κοινωνία συνεχώς βυθίζεται οικονομικά και όχι μόνο, άρα δεν υπάρχουν χρήματα για να αποπληρωθούν τα δάνεια -οποιαδήποτε πίεση και αν ασκηθεί προς τα νοικοκυριά και β) η απελευθέρωση των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες αλλά θα τους δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. 
Συνεπώς, μένει το ερώτημα για ποιο λόγο η τρόικα ζήτησε και επιμένει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην κατεύθυνση του νέου «μοντέλου χώρας» που προβάρεται στην Ελλάδα. Να αποτελούν οι κάτοικοί της τους ενοικιαστές της χώρας τους και τους υπηρέτες των ιδιοκτητών που θα την έχουν επί της ουσίας εξαγοράσει. Είναι γνωστές οι βλέψεις των ξένων όχι φυσικά για τα διαμερίσματα στην Κυψέλη και το Παγκράτι αλλά για τα εξοχικά, τον αιγιαλό και κάθε τι που μπορεί να τους αποδώσει, προοπτικά, πολύ μεγαλύτερη αξία από το αρχικό ποσό της «επένδυσης»-εξαγοράς αντί πινακίου φακής. Φυσικά, ακόμα και τα διαμερίσματα στην Κυψέλη και το Παγκράτι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό «επενδυτικό» πλάνο-εξαγορά, προκειμένου στη συνέχεια να τα ενοικιάζουν στους «ιθαγενείς». 
Στο σκηνικό, δε, αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αρπακτικά των διαφόρων funds που είτε έχουν ήδη εξαγοράσει τμήματα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών είτε είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά και άλλων. Τα δάνεια αυτά τα εξαγοράζουν σε μία αξία της τάξης από 10-30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ανάλογα με την αξία των εγγυήσεων που τα συνοδεύουν. Συνεπώς η τρόϊκα με τις απαιτήσεις της προς την «κυβέρνηση-υποχείριο» («μη λέτε ότι δεν θα πάρετε μέτρα γιατί θα τα πάρετε» είπε πρόσφατα σε κρατικούς λειτουργούς παρουσία του κ. Στουρνάρα ο «πολύς» κ. Τόμσεν) εξυπηρετεί, σε πρώτο βαθμό, τα σχέδια αυτών των funds και στη συνέχεια όλων αυτών που από πίσω τους προσδοκούν μια καλή επένδυση στην Ελλάδα, είτε για να έχουν κάποιο εισόδημα, είτε για να περνούν στις διακοπές τους, είτε για την περίοδο της σύνταξής τους.
Να θυμηθούμε, εδώ, ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Χίτλερ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο, τον οποίο πίστευε ότι θα κερδίσει, η Ελλάδα προοριζόταν για τόπος διακοπών-αναψυχής ορισμένων μηνών για τα στρατεύματά του που την υπόλοιπη περίοδο θα «έλεγχαν την κατάσταση» στις κατακτημένες χώρες. 
Η «δουλειά» για την αλλαγή στην ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας στήνεται μεθοδευμένα και επειδή οι τροϊκανοί έχουν «μελετήσει» το θέμα δεν αρκούνται μόνο στους πλειστηριασμούς, αλλά ζητούν παράλληλα και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πλειστηριασμών, με πρώτο ζήτημα την κατάργηση ως τιμής έναρξης ενός πλειστηριασμού την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, να πιεστούν οι τιμές ακόμα περισσότερο πριν αρχίσει η διαδικασία πλειστηριασμού. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά θα σημαίνει αυτό, τόσο για την αξία των ακινήτων όσο και για τα νοικοκυριά. Οι τιμές θα καταβαραθρωθούν και τα νοικοκυριά ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό του σπιτιού τους θα συνεχίζουν να χρωστούν ένα μεγάλο ποσό στην τράπεζα...
Παύλος Δερμενάκης

Συζήτηση στο ΜΑΧΩΜΕ
Συζήτηση - «στρογγυλό τραπέζι» με θέμα: «Τραπεζική ενοποίηση, “κόκκινα” δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η αναζήτηση λύσης με λογική “Σεισάχθειας”», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο Μαρξιστικό Χώρο Μελέτης & Έρευνας (ΜΑΧΩΜΕ), Αγ. Κωνσταντίνου & Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρος, μέλος του κινήματος «Αλληλεγγύη για Όλους» και Παύλος Δερμενάκης, M.Sc. οικονομολόγος – ερευνητής.
Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν: Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γ.δ. ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος ΠΟΕΚ, Γιάννης Δουλφής, οικονομολόγος-ερευνητής, πρ. τραπεζικός.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κυριάκος Μακαρώνας, γ.γ. του ΜΑΧΩΜΕ.


______________________

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η 17η Δημοπρασία "Ελλήνων Τέχνη" για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην Θεσ/νίκη

Ο ΟΙΚΟΣ HELLENIC AUCTIONS ( Ελληνικές Δημοπρασίες ) στην Θεσσαλονίκη κρατά την Βορειοελλαδίτικη Ιστορία στις Δημοπρασίες σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Θάνος Ευαγγελικός Διευθυντής HELLENIC auctions ενεργεί και πάλι μέσω της 17ης Δημοπρασίας "Ελλήνων Τέχνη" αποτελεσματικά , για την κινητικότητα αξιών προς όφελος των φιλότεχνων αλλά και της οικονομίας εν γένει. 

Σε αυτή την Δημοπρασία ένα μέρος της συλλογής Τριανταφυλλίδη έργων τέχνης και ασημικών θα πουληθεί, για την ενίσχυση του Ιδρύματος ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην Θεσ/νίκη . 

110 Έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα υψηλής καλλιτεχνικής και εμπορικής αξίας όπως και αντικείμενα θα έχουν την τύχη να αγοραστούν από ανθρώπους που αναγνωρίζουν την τέχνη ως αναμενόμενη διαχρονική υπεραξία. Εντυπωσιακές είναι οι τιμές των έργων, πολύ χαμηλές για την δημιουργία του ενδιαφέροντος εκ μέρους των αγοραστών.




Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η λαϊκή αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος θα νικήσει


Ο δήμαρχος της Μαριναλέδα και βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας, Σάντσεθ Γκορδίγιο, καταδικάστηκε σε επτάμηνη φυλάκιση Δικαστήριο της Ανδαλουσίας για την κατάληψη το καλοκαίρι του 2012 στρατιωτικού τσιφλικιού το οποίο και μοίρασε στους
ακτήμονες της περιοχής....

Mε 1.500.000 ανέργους και αφήνουν κονδύλια δισεκατομμυρίων στα αζήτητα


Δε φτάνει που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, που αυτή τη στιγμή οι άνεργοι στη χώρα αγγίζουν το 1.500.000, οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν το χαβά τους. Τα κονδύλια που δόθηκαν στη χώρα μας για την καταπολέμηση της ανεργίας που δεν μπόρεσε να απορροφήσει, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ...
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα επρόκειτο να εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), τα τελευταία έξι χρόνια περί τα 4.312.800.403 ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία υποτίθεται θα πήγαιναν για γην καταπολέμηση της ανεργίας.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη είχε απορροφήσει μόνο το 49%. Ούτε καν δηλαδή τα μισά και μετά ζητούν από τον ελληνικό λαό να κάνει θυσίες όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να πράξουν τα δέοντα.
Και το χειρότερο όλων δεν είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν κατάφεραν να αξιοποιηθούν αλλά ουσιαστικά ότι τα κάνουμε δώρο στους Γερμανούς. Και αυτό διότι με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, τα ποσά που αναλογούν στα κράτη-μέλη και δεν χρησιμοποιούνται επιστρέφουν στις χώρες που έχουν καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Πιο απλά στη Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ανέρχεται στο 30%. Τελικά στον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του αξίζουν συγχαρητήρια, για το περίφημο success story.


____________________
koutipandoras.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Δείτε τι συμβαίνει με τα γενόσημα στην Ελλάδα!


Σοβαρότατη καταγγελία για την κυβερνητική πολιτική στο φάρμακο έκανε το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα, αποδεικνύοντας ότι στόχος είναι «να πλουτίζουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εισαγωγείς και οι έμποροι της υγείας του λαού»...

Το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα καταγγέλλει ότι "με σκανδαλώδη αγορανομική διάταξη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από το 2009 απαγόρευσαν να πωλούνται τα γενόσημα φάρμακα σε τιμή χαμηλότερη από το 80% των πρωτότυπων". Ταυτόχρονα κάνει μία σύγκριση τιμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σουηδία που λέει πολλά για την πολιτική Γεωργιάδη στο φάρμακο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:Mε την επιδίωξη να καταργήσουν ολοσχερώς κάθε ανταγωνισμό και να συγκρατήσουν τις τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διατηρηθεί η κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχάνων, των εισαγωγέων, των μεγαλεμπόρων και των κάθε είδους κερδοσκόπων της υγείας του λαού, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κατασκεύασαν το 2009, πίσω από την πλάτη του λαού και του κοινοβουλίου, ΑΓΟΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (7/2009 ΦΕΚ–Β–1388–13-7-09) με την οποία έθεταν υπό απαγόρευση κάθε ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης των γενόσημων.
Αυτοί οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τον ανταγωνισμό σε νέο θεό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευτυχίας των ανθρώπων, όρισαν ότι «οι τιμές φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται στο 80% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου» ( Κεφ. 27, άρθρο 337). Με την διάταξη απαγορεύεται να πουληθεί γενόσημο σε τιμή κατώτερη από το 80% της τιμής του πρωτότυπου!
Η αναφερόμενη «ρύθμιση» υπαγορεύτηκε προφανώς από τα μεγάλα συμφέροντα της παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας των φαρμάκων (ο τομέας του φαρμάκου είναι από τους βασικότερους χρηματοδότες του δικομματισμού).
Με την «ρύθμιση», η οποία εκτός των άλλων βρίσκεται σε αντίθεση και με βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, πραγματοποιείται μια ακόμα τεράστια λεηλασία του ΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, που μέσα σε αφάνταστες οικονομικές δυσκολίες και στερήσεις, στηρίζουν σήμερα, μεταξύ των άλλων τα άνεργα παιδιά τους ή άλλα άνεργα μέλη των οικογενειών τους και στο τομέα της υγείας.
Ταυτόχρονα με σκοπό να διατηρήσουν τα περιθώρια των υψηλών κερδών και στις πολυεθνικές των πρωτοτύπων και να αποτρέψουν και τον ελάχιστο έστω ανταγωνισμό, με την ίδια «αγορανομική απάτη» απαγόρευσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις τιμές των γενοσήμων και των πρωτότυπων φαρμάκων.
Έτσι, αφού πρώτα όρισαν ότι μετά την λήξη της πατέντας και της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης του πρωτότυπου φαρμάκου η τιμή τους μειώνεται κατά 20%, περιέλαβαν διάταξη με την οποία προβλέπονταν ότι: « Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των πρωτοτύπων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΣ ΟΜΟΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( όμοιας δραστικής ουσίας)», δηλ. δεν μπορούν να πωλούνται φθηνότερα από τα αντίστοιχα γενόσημα!
Η σκανδαλώδης, χαριστική και παράνομη αυτή ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, ήταν σε γνώση όλων των κυβερνήσεων καθώς και όλων όσων διατέλεσαν υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι και σήμερα, αλλά δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο για την ακύρωσή της.
Η θέσπιση αυτού του αγορανομικού πλαισίου υπογράφτηκε επί εποχής Αβραμόπουλου ως υπουργού υγείας (από 25/6/2006 έως και 2009) και της Φανής Πετραλιά ως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (17/12/2007 έως 7/10/2009). Επόμενοι υπουργοί «επί των ερειπίων της Υγείας», έως και σήμερα, διατέλεσαν: η κ. Ξενογιαννακοπούλου από 7/10/2009, ο κ. Λοβέρδος έως 17/5/12 και μετέπειτα ο κ. Λυκουρέντζος έως 25/6/13 και τώρα ο κ. Α. Γεωργιάδης. Ως υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατέλεσαν:
Ο  Λοβέρδος από 7/10/2009 κυβέρνηση Γ.Α.Π, η κ. Κατσέλη έως 17/6/2011, ο κ. Κουτρουμάνης έως 17/5/12 και μέχρι σήμερα ο κ. Βρούτσης. Όλοι αυτοί δεν πήραν είδηση για το σκάνδαλο των γενόσημων! Γνώση είχε και ο μόνιμος και αμετακίνητος Διοικητής της λεηλασίας και επί «των ερειπίων του ΙΚΑ», γνωστός και μη εξαιρετέος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στην εποχή του οποίου, μεταξύ των άλλων, η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καθώς και ό τότε Πρόεδρος και η Διοίκηση του ΕΟΦ.

ΓΕΝΟΣΗΜΑ : ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Συγκρίσεις τιμών γενοσήμων στην Ελλάδα και Σουηδία:
Τα στοιχεία που αναδημοσιεύουμε είναι συνταρακτικά και προέρχονται από σχετική έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα ο άξιος Έλληνας γενικός οικογενειακός γιατρός κ. Αργύρης Αργυρίου, ο οποίος σπούδασε σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας όπου στην συνέχεια έκανε και την εξειδίκευσή του. Ο κ. Αργυρίου αποκαλεί την Ελλάδα παράδεισο των εταιριών των γενοσήμων!
Παρακάτω δίνουμε ορισμένα συγκριτικά στοιχεία γύρω από τις τιμές των γενοσήμων σε Σουηδία και Ελλάδα με βάση τις ουσίες των φαρμάκων. Τα στοιχεία έχουν καταγραφεί κατά το χρονικό διάστημα Μάρτης 2013 και οι τιμές είναι λιανικές. Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και αποδεικνύουν την απερίγραπτη σήψη και παρακμή του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού δικομματικού συστήματος
Ουσία Σιμβαστατίνη:
Φάρμακο : SIMVASTATIN TEVA
Σουηδία, 7,33 ευρώ
Ελλάδα, 21,24 ευρώ. 865% ακριβότερη την Ελλάδα από ότι στην Σουηδία
Ομεπραζόλη
Σουηδία : Καψάκια OMEPRAZOLE TEVA 20 mg X 98 κοστίζουν 8,05 ευρώ
Ελλάδα: Καψάκια EFROZIN 20 mg X28 κοστίζουν 15.30 ευρώ. 565% πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ατορβαστατίνη
Σουηδία ταμπλέτες Atorvastatin Bluefish 20 mgX100 τεμάχια κοστίζουν 6.33 ευρώ
Ελλάδα ταμπλέτες Atrost 20 mg X28 τεμάχια κοστίζουν 16.37. 823% πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι την Σουηδία
Φιναστερίδη
Σουηδία: Οι Tabl. Finasterid Actavis 5 mg x 98 κοστίζουν 9,43 Ευρώ
Ελλάδα: Οι Tabl. Finazil 5 mg x 28 κοστίζουν 13,09 ευρώ. 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ρισπεριδόνη
Σουηδία οι Tabl. Risperidon Orion 1 mg x 60 κοστίζουν 6,27 Ευρώ
Ελλάδα οι Tabl. Rispefar 1 mg x 60 κοστίζουν 18,47 Ευρώ. 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Σιταλοπράμη
Σουηδία: Tabl. Citalopram Orion 20 mg x 98 κοστίζουν 54,5 = 6,26 Ευρώ.
Ελλάδα : Tabl. Seror 20 mg x 28 κοστίζουν 10,43 Ευρώ. 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

ksipnistere.blogspot.gr/

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ετών 16, πέθανε από την πείνα, στην Πλατεία Αμερικής!

Ελλάδα 2013 μέλος από το 1981 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μέλος της ΟΝΕ με το "ισχυρό ευρώ"!!! αλλά παράλληλα με τον κόσμο στην Ελλάδα να λιμοκτονεί... παιδιά υποσιτισμένα, συσσίτια στις γειτονιές, άνθρωποι χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, χωρίς θέρμανση με καθημερινές αυτοκτονίες απελπισμένων συνανθρώπων μας....  και τώρα μαγειρεύουν πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για να μην χάσουν οι τράπεζες με τα ληστρικά επιτόκια και -με την διεθνή εμπειρία- 
ένα νέο κύμα αστέγων θα προστεθεί  σ' όλη την ελληνική τραγωδία που ζούμε όλοι μας... 
                    ως  πότε  όμως;                       
Παρασκευή 22.11.2013. Πλατεία Αμερικής, παράδρομος Σκαλιστήρη, φούρνος γειτονιάς: ένα παλικάρι 16 χρονών (όπως αποδείχθηκε αργότερα) μπαίνει μέσα και ευγενικά ζητάει από τον φούρναρη κάτι να φάει γιατί έχει μέρες νηστικός.

Ο φούρναρης σπεύδει να του δώσει τις δύο τελευταίες τυρόπιτες. Το παιδί κάθεται στο κατώφλι και με βουλιμία τρώει και τις δύο. Δευτερόλεπτα μετά αφήνει εκεί στο κατώφλι του φούρνου την τελευταία του πνοή. Είχε πολλές μέρες τελικά να φάει και ο εξασθενημένος του οργανισμός δεν άντεξε.
Ο νεαρός 16άχρονος που πέθανε από την πείνα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του τεχνοκράτη. Αλλά και δεν θα βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ. Όπως και δεν διαβάζουμε τις τραγικές ιστορίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Αυτό όμως είναι το πραγματικό success story της ελληνικής κοινωνίας. Όσο κανένας δεν παραδέχεται ότι η Ελλάδα – όπως το αναγνωρίζει επακριβώς η Unicef στην τελευταία έκθεσή της – βιώνει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία μάλιστα είναι η χειρότερη σε δυτικό κράτος μεταπολεμικά, οι έλληνες σιωπηρά θα οδηγούνται στον κοινωνικό και στη συνέχεια στον αληθινό αφανισμό…

Ιδού η Ρόδος!


Του Θανάση Νικολαΐδη

ΜΠΑΖΩΣΑΝ ρέματα και το έγκλημα ήταν αστικό, κοινωνικό και πολιτικό. Έκανε καριέρα ο πολιτικός, απέκτησε αυθαίρετο ο «αστός» εξ επαρχίας, άδειασαν τα χωριά και γέμισαν οι πόλεις αυθαίρετα και αταξία. Παραπήγματα (προς νομιμοποίηση) και κτίσματα χωρίς πρόβλεψη για δρόμο και περάσματα. Είχε την άδεια ο «ιδιοκτήτης», τους λαδωμένους οι πολεοδομίες και οι πόλεις τον κίνδυνο «επί θύραις».
ΚΑΙ η ευθύνη των πολιτών; Πετάει ο περαστικός το πακέτο στη σχάρα, δεν δίνει πεντάρα για το φραγμένο φρεάτιο, το μυαλό του δεν πάει στο κακό. Κι όταν αυτό (το κακό) έρθει απ’ τον ουρανό, τρέχει αλαφιασμένος. Θυμάται τα φραγμένα φρεάτια και τα μπαζωμένα ρέματα, φωνασκεί, κραυγάζει, καταριέται.
ΕΒΡΕΞΕ ραγδαία (και) η Ρόδος ανοχύρωτη μετράει τις πληγές της. Δεν πήγε το μυαλό μας πως θα’ ταν σαν τις «άλλες» η τουριστική Ρόδος. Παντού τα πάντα. Ελληνικά και αστόχαστα. Και ψάχνουμε εκ των υστέρων για υπεύθυνους που δεν είναι ένας. Καθένας με το λιθαράκι του στην αταξία κι όλοι μαζί με τη νοοτροπία του αραχτού στην παραλία, που δεν πολυσκοτίζεται για τα πιθανά «ακραία καιρικά φαινόμενα» του χειμώνα.
ΝΑ «πυροβολήσεις» τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη; Αποδίδεις μερικώς το δίκαιο και σου ξεφεύγουν οι άλλοι. Να τραβήξεις απ’ το αυτί τον κατασκευαστή της γέφυρας; Δε βγάζεις άκρη. Μόνο τη νοοτροπία προσπάθησε ν’ αλλάξεις. Με το μαλακό που θα σκληραίνει με το χρόνο, για να γίνει ποινή και τιμωρία της πρόληψης και της συμμόρφωσης. Σε μιαν Ελλάδα που καμώνεται πως δεν βρίσκει ενόχους, κι αυτοί την κοροϊδεύουν χωμένοι στη διαπλοκή και με την πανοπλία της ατιμωρησίας.
ΔΕΝ σκέφτεται έτσι ο ευρωπαίος και να το παραδεχθούμε. Δεν είναι γεμάτα τα γραφεία των υπηρεσιών του(ς) με κηφήνες που βαριούνται ακόμα και να…διατάξουν για τον καθαρισμό των φρεατίων, προληπτικά και σε χρόνο ανύποπτο.

ΚΑΙ τώρα; Μετά τη Ρόδο και το δράμα της, τις κραυγές και τα αναθέματα; Περιμένουμε το «επόμενο», χωρίς κάτι να έχουμε διδαχτεί απ’ το «προηγούμενο». Κι αν μας ταράξουν τον ύπνο τα νερά, θ’ αλλάξουμε πλευρό. Δεν χτύπησε ο κίνδυνος τη δικιά μας πόρτα.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οι προτάσεις ΕΚΠΟΙΖΩ για πλειστηριασμούς

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Όχι στους πλειστηριασμούς από καταναλωτικές οργανώσεις και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κίνδυνο πολιτικής αστάθειας "βλέπει" η Λούκα Κατσέλη. Οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι ισχύει.



Ανοικτή πρόκληση προς τους βουλευτές, τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους πολίτες να αντισταθούν και να αντιδράσουν δυναμικά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών απεύθυνε το πρωί της Τετάρτης η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη από το βήμα εκδήλωσης της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Η ίδια προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τρομακτική κλυδωνισμοί στην κοινωνία, με πολιτικές συνέπειες, ενώ εκτίμησε ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα κοράκια των αγορών, όπως είπε.
Η κα. Κατσέλη σημείωσε ότι η άρση του παγώματος των πλειστηριασμών υπαγορεύεται από την Τρόικα αλλά και από χρηματοπιστωτικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους. Η πρώην υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους, να πουν όχι στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να βάλουν μια κόκκινη γραμμή σε αυτές τις διεκδικήσεις οι οποίες είναι άδικες και οικονομικά καταστροφικές, όπως επεσήμανε. «Κάθε βουλευτής», σημείωσε η κα. Κατσέλη, «έχει τεράστια ευθύνη». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε χιλιάδες πολίτες και να βάλει τέλος σε αυτή την πορεία. «Υπάρχει εναλλακτική. Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αλλά όχι εξαθλιώνοντας περισσότερους και περισσότερους Έλληνες», είπε η ίδια.

Από την πλευρά της η βουλευτής των ΑΝΕΛ κα. Ραχήλ Μακρή τόνισε πως οι βουλευτές μόνο για την προάσπιση μίας έδρας δεν πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ακόμη διάταξη που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα. Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε παράταση για δύο χρόνια του παγώματος των πλειστηριασμών, ενώ αποκάλυψε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε καταθέσει την περασμένη Άνοιξη τροπολογία για τη διατήρηση του παγώματος των πλειστηριασμών, την οποία μπλόκαρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ και τις οποίες τις έχει καταθέσει τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνει την προσαρμογή των δανείων στις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων αλλά και την ειδική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες με την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο της ΕΚΤ και επιμήκυνση των δανείων. Επίσης η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει και την ένταξη των εμπόρων στην προστασία του Νόμου Κατσέλη.

Οι διαπραγματεύσεις με τρόικα 
Την ίδια ώρα που γινόταν η συνέντευξη της ΕΚΠΟΙΖΩ, στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούνταν μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Παπαδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.
Συμμετέχοντες στην συνάντηση χαρακτήριζαν την διαπραγμάτευση ως ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δυο πλευρές αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε μετά τη συνάντηση ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης "αλλά η Ιθάκη είναι ακόμη μακριά".
Τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί ως μοναδικό κριτήριο για την προστασία της κύριας κατοικίας τις αντικειμενικές αξίες δεδομένου ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταγράφονται πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και σημερινών πραγματικών αξιών. Επίσης δεν δέχονται ούτε το ύψος του δανείου που έλαβε ο οφειλέτης ως μοναδικό κριτήριο παρά ζητούν τη συνάρτηση των δύο.
Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών και από το 2010 (Ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.
Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.
Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι "ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης.
 Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή".

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Το σύνθημα ξαναζεί

Νοέμβρης 2013. Η Τιτίκα, με δύο μεταπτυχιακά, κοιτάζει τις τσέπες της. «520 καθαρά, 180 στις βενζίνες για να πάω στη δουλειά. Καλά είμαστε». Η Αιμιλία, αναπληρώτρια νηπιαγωγός, πηγαίνει φρούτα στα νήπια. «Δεν έχουν οι γονείς τους, ούτε για κολατσιό», λέει. Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πίσω από το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» βρίσκονται ονόματα και επώνυμα.
Το «Ψωμί» δεν φτάνει για όλους, η «Παιδεία» απέχει χιλιόμετρα μακριά. Ο Θανάσης, καθηγητής Μαθηματικών διανύει 280 χλμ. καθημερινά, πήγαινε-έλα στο σχολείο. Η «Ελευθερία» μιλάει σπαστά ελληνικά και περιμένει δικαίωση σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών. Κάποιες μέρες, φοράει μαύρη σακούλα στο κεφάλι και τρώει κλοτσιές στο πρόσωπο. Την ίδια ώρα, ο Γεράσιμος, κάνει σαΐτα το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ. Σπούδασε οικονομολόγος και δουλεύει περιστασιακά ως μεταφορέας. Λίγο μετά τα 30 η Φανή και ο σύζυγός της Στέλιος, προσπαθούν να ξεκολλήσουν από τα 500 ευρώ. Τόσα ήταν τα έσοδά τους τον περασμένο μήνα. «Κάνεις παιδιά σ' αυτές τις συνθήκες; Με τίποτα», λένε. «Πήρα το πτυχίο στα 4 χρόνια, αλλά τώρα τι θα κάνω; Ποιος σου μαθαίνει πώς να βρεις δουλειά;» αναρωτιέται ο 22χρονος Βασίλης. «Θα την κυνηγάνε τη Βαλεντίνα μου όταν μεγαλώσει;» αναρωτιέται η γιαγιά της, αρμενικής καταγωγής, θίγοντας το ζήτημα της ιθαγένειας.

ΨΩΜΙ
«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου»
«Καλημέρα, ντουλάπα. Καληνύχτα, ντουλάπα. Ξυπνάω, κοιμάμαι, τα λέω με την ντουλάπα. Ποιος άλλος να χωρέσει εδώ; Είναι κάπως περιορισμένος ο χώρος». Ο Γεράσιμος Β. αποφοίτησε στα 23 του από την ΑΣΟΕΕ. Εξι χρόνια μετά, ζει σε μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο Κουκάκι και δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά στον τομέα του. «Το πτυχίο κορνίζα;» τον ρωτάω. «Το πτυχίο σαΐτα. Κάπου το πέταξα και ούτε με νοιάζει πια».
Εργάζεται περιστασιακά σε «άσχετες αλλά ενδιαφέρουσες δουλειές», όπως λέει. «Κυρίως ως οδηγός-μεταφορέας. Εχω κάνει μετακομίσεις, έχω οδηγήσει ταξί, πέρυσι μοίραζα γάλατα. Σπουδαίες δουλειές, δεν αστειεύομαι. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους». Τον ρωτάω αν το κυνήγησε αρκετά και βάζει τα γέλια. «Το κυνήγησα μέχρι που ψόφησε. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν χωράνε στο σύστημα. Εχει προβλεφθεί αυτός ο χώρος. Δεν είμαι ο μόνος».
Οταν πήρε το πτυχίο του, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο τροφίμων, στον τομέα παραγωγής. «Εντελώς άσχετο με τις σπουδές μου» παραδέχεται ο ίδιος. «Πλέον έχω σταματήσει να στέλνω βιογραφικά. Δεν απογοητεύτηκα. Για να απογοητευτείς, πρέπει να γοητευτείς. Είχα κάποια όνειρα παλιά· τώρα τι τα ψάχνεις, τα έχω ξεχάσει». «Οι γονείς απεβίωσαν. Ο πατέρας μου άφησε πίσω ωραιότατα χρέη. Πούλησα τα πάντα και ξεχρέωσα. Μια θεία μού έχει μείνει. Αυτή δεν πωλείται, έχει την ηλικία της Ακρόπολης. Βλεπόμαστε δυο φορές το χρόνο, τα Χριστούγεννα και όταν έρχεται η ώρα για τη φορολογική της δήλωση. Με χρησιμοποιεί ως λογιστή».
Η καθημερινότητα του Γεράσιμου έχει, όπως λέει, «χρώμα γκρι». «Είναι οι άσπρες μέρες και οι μαύρες μέρες. Ολες αυτές ανακατεύονται και βγάζουν αυτή τη μουντίλα. Φώτα σβηστά, κεράκια και τέτοια. Ρομαντικές καταστάσεις. Ζωή στο ρελαντί. Πάω δουλεύω 5 ώρες, παίρνω 25 ευρώ. Τώρα, βέβαια, ούτε αυτό δεν κάνω».
 «Να μη με πούνε και γκρινιάρη»
«Συντηρώ ένα σκύλο, τον Ιεροκλή, μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό και έχω κι ένα παπάκι. Τις καλές περιόδους, που έχω κάνα εικοσάευρω για βενζίνη και το μετακινώ, το μαθαίνει όλη η γειτονιά. Αφήνει λάδια στη διαδρομή». Χρωστάει τη ζωή του, όπως λέει, «στον Γιώργο, που μου παραχώρησε την γκαρσονιέρα και στο φούρναρη απέναντι, που με κερνάει τις τυρόπιτες. Εχω 2-3 φιλαράκια που μου έχουν σταθεί. Με βοηθάνε και με τη δουλειά και γενικώς. Δεν έχω παράπονο από τη ζωή. Ολα καλά. Γράψε αυτό, να μη με πούνε και γκρινιάρη».
Στο κατώφλι της κρίσης, η Τιτίκα είχε μόλις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά. «Η προοπτική μου, όταν έκανα όνειρα, ήταν να δουλέψω στο ερευνητικό κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Στα 30 κατάλαβα ότι αυτό δεν θα γίνει».
Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα Φυσικών Καταστροφών και δεύτερο μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Η ειδικότητά της είναι η διαχείριση πλημμύρας σε αστικό περιβάλλον. «Ξεκίνησα να ψάχνω στον τομέα μου. Χτύπησα την πόρτα του Αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού, παρόλο που ήταν Δημόσιο. Είδα ότι εκεί ήταν άνθρωποι περασμένης ηλικίας που δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Δεν είχα καμία τύχη» λέει η Τιτίκα. Εμεινε άνεργη 1,5 χρόνο και «αφού εξάντλησα τις εθνικές, κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές εταιρείες, ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά σε φούρνους και σουπερμάρκετ. Αλλά και εκεί ζητάνε προϋπηρεσία. "Εχετε ξαναδουλέψει σε φούρνο;" με ρωτούσαν».
Εδώ και λίγους μήνες, ξεκίνησε να εργάζεται σε μια ιδιωτική εταιρεία που έχει σύμβαση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. «Το Ταμείο θα κλείσει, οπότε δεν ξέρω πού θα με βρει ο Νοέμβριος» λέει η ίδια. Δουλεύει 24ωρο με νυχτερινές βάρδιες και Κυριακές και παίρνει καθαρά 520 ευρώ. «Τουλάχιστον μου μένουν 300 και έχω κάτι να κάνω. Δεν ξυπνάω να τρώω τους τοίχους. Σε φτάνουν στο σημείο να λες ευχαριστώ που έχεις μια απασχόληση. Γιατί αυτό δεν είναι δουλειά, απασχόληση είναι. Δεν μπορώ να ζήσω μ' αυτό το μισθό. Στηρίζομαι στη σύνταξη της μαμάς μου. Σχεδιασμό δεν μπορώ να κάνω. Είναι το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο. Ως εκεί».
«Πίστευα ότι στα 33 μου θα βρισκόμουν στην πιο παραγωγική μου περίοδο. Γιατί είναι η ηλικία που αντέχεις και έχεις όρεξη να δημιουργήσεις. Πίστευα ότι θα έχω ήδη κάνει παιδιά, ότι θα έχουν όλα πάρει το δρόμο τους και ότι θα είμαι σε θέση να συντηρήσω τον εαυτό μου. Τώρα πρέπει να μάθω να ζω με 500 ευρώ» λέει η Φανή Χάραρη.
Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, η ίδια έχει εργαστεί στο χώρο των media και τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως μουσική παραγωγός στη διοργάνωση συναυλιών. «Δεν υπάρχει μισθός. Μπορεί να έρθει μήνας που θα βγάλεις 500 ευρώ, μπορεί να μη βγάλεις και τίποτα. Τον Σεπτέμβρη δεν είχα έσοδα από πουθενά. Ευτυχώς, ήταν το Ταμείο Ανεργίας του Στέλιου».
Ο σύζυγός της Στέλιος Καρακύκλας εργάζεται ως ηχολήπτης, σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Αυτή την περίοδο είναι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας. «Αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι δικό του, συνεταιρικά μαζί με φίλους, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους εαυτούς τους» λέει η Φανή. «Εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι που ζουν χειρότερα από εμάς. Τουλάχιστον εμείς έχουμε να φάμε. Προσπαθούμε να σταδιοδρομήσουμε για να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Πώς να κάνεις παιδί έτσι; Δεν γίνεται χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τα πάγια» συνεχίζει η ίδια. Εχει αποφασίσει, όπως λέει, ότι θα είναι ήρεμη και αισιόδοξη. «Περνάνε όμως διαστήματα που κάθομαι και τα μετράω και χάνω τον ύπνο μου. Λέω "ήρθε η ΔΕΗ, πώς θα την πληρώσεις;". Δεν έχω μάθει να χρωστάω. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου».
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Κάναμε μάθημα με γάντια»
Είχα στο σχολείο παιδί που, αντί για κορδόνια, είχε σύρμα στα παπούτσια του
«Τότε, ο τονισμός ήταν στην Ελευθερία. Σήμερα είναι στο Ψωμί. Από Παιδεία, κουτσά στραβά κάτι γίνεται. Βγαίνουν επιστήμονες. Υπάρχουν όμως μαθητές που δεν έχουν να φάνε» λέει ο Θανάσης Σιάντος, μαθηματικός. Κάθε ξημέρωμα, συναντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας τρεις συναδέλφους του καθηγητές. Διανύουν καθημερινά περίπου 280 χλμ., πήγαιν'-έλα, ώς το 1ο Λύκειο της Λιβαδειάς. «Κάθε μέρα πάει εναλλάξ. Είμαστε τέσσερις, ξεκινάμε από Αθήνα και μοιραζόμαστε τις βενζίνες. Είναι κι αυτή η μείωση μισθού... 350 ευρώ μού κόψανε. Παίρνω 900 ευρώ» λέει ο ίδιος. Η μεταφορά των καθηγητών σε σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής τους είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «φαινόμενο που φέτος έχει πάρει μεγάλη έκταση».
Μπαίνοντας στην τάξη, έρχεται αντιμέτωπος με την ύλη. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, η μεγάλη έκταση της ύλης, η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Οι καθηγητές τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Με το "Νέο Λύκειο" δυσκόλεψαν τα πράγματα. Μας κυνηγάει η εξέταση και μάλιστα από "τράπεζα θεμάτων"». Στο Ιλιον, όπου δίδασκε πέρυσι, «το σχολείο μάζευε τρόφιμα και διακριτικά τα μοίραζε σε παιδιά. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα».
Σε νηπιαγωγείο της Ηλείας, οι νηπιαγωγοί «πηγαίναμε κάθε μέρα με μια σακούλα φρούτα. Οι γονείς δεν είχαν να δώσουν στα παιδιά τους κολατσιό. Αν δεν τους πηγαίναμε εμείς, πολλά παιδιά απλώς δεν θα έτρωγαν» λέει η Αιμιλία Κοντογιώργη, 27 ετών, αναπληρώτρια νηπιαγωγός από την Κέρκυρα. Από την ιδιαίτερη πατρίδα της βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. Και από εκεί, την επόμενη χρονιά, στην Κλειτορία Αχαΐας «στους -17 βαθμούς. Το σχολείο δεν είχε θέρμανση. Κάναμε μάθημα με γάντια» λέει η ίδια. Η περυσινή χρονιά τη βρήκε στο Σιμόπουλο, «ένα φτωχό χωριό της Ηλείας. Είχα στο σχολείο παιδί που, αντί για κορδόνια, είχε σύρμα στα παπούτσια του. Πολλή φτώχεια».
Η φετινή τοποθέτησή της ως αναπληρώτριας έγινε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. «Παρασκευή ειδοποιήθηκα ότι παρουσιάζομαι τη Δευτέρα σε ένα χωριό του Ηρακλείου Κρήτης». «Είμαστε νηπιαγωγοί-νομάδες» ισχυρίζεται η ίδια. «Σε καλούν να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας μέσα σε δύο μέρες. Δεν έχουμε προσωπική ζωή, δεν παίρνουμε επιδόματα όπως οι μόνιμοι. Κάθε χρονιά μας υποδέχονται ως "νέους", ως αυτούς που θα βγάλουν τη δουλειά» τονίζει η νηπιαγωγός.
«Πόσα παίρνεις;» τη ρωτάω. «Δεν έχω πληρωθεί ακόμα. Γύρω στα 800 ευρώ υπολογίζω. Εδώ και δύο μήνες μού δίνουν οι γονείς μου. Δεν μας πληρώνουν αμέσως» λέει. Το καλοκαίρι, ως αναπληρώτρια, μπήκε στο Ταμείο Ανεργίας με 360 ευρώ. Στα έξοδά της συμπεριλαμβάνονται και τα αναλώσιμα υλικά του νηπιαγωγείου. «Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή. Αν θέλεις να βγάλεις φωτοτυπίες, πληρώνεις Α4. Αν θες ρολό υγείας ή σαπούνι, τα αγοράζεις. Ζητάμε και από τους γονείς καμιά φορά. Αλλά συνήθως ντρεπόμαστε. Δεν έχουν...».
Στην τάξη της έχει φέτος 25 παιδιά. «Αυτό λέγεται φύλαξη, όχι μάθημα. Δυσκολεύουν οι δραστηριότητες. Πώς να προσέξεις 25 παιδιά που κρατούν ψαλίδι; Το ζήτημα είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ερεθίσματα. Και τα έχουν ανάγκη. Σε ένα από τα χωριά που βρέθηκα, τα παιδιά δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα. Τους έδειξα βατραχοπέδιλο και μάσκα και μου είπαν ότι είναι φαράσι και βρύση με σωλήνα».
Σπουδές μετ' εμποδίων. Ανάμεσα στο πλήθος των φοιτητών που αντιμέτωποι με τις οικονομικές δυσκολίες μετά βίας καταφέρνουν να αποφοιτήσουν, ο Σπύρος Μοσχάκης, γιος πολιτικού μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε εαυτόν. Μέσα σε δυο χρόνια, έπεσε κεραυνός στον οικογενειακό προϋπολογισμό και η οικογένειά του, που ανήκε στη μέση αστική τάξη, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να στηρίξει τις σπουδές του.
«Πέρυσι την έβγαλα με ρύζι και μακαρόνια» λέει ο Σπύρος από τη Θεσσαλονίκη, φοιτητής επί πτυχίω στο ΤΕΙ Δομικών Εργων στις Σέρρες. Με τα 200 ευρώ που του στέλνουν κάθε μήνα οι γονείς του καλύπτει τα έξοδα για το ενοίκιο ενώ κάθε έξοδος θεωρείται πολυτέλεια. «Μόνο το Ιντερνετ πληρώνω» λέει ο ίδιος. «Μόνο αυτό, το ρεύμα και το νερό. Ολα μαζί περίπου 60 ευρώ...».
Η Ανδριάνα και η Σύλβια, ατενίζουν το αύριο μέσα από κλειστά Πανεπιστήμια. «Είχα στόχο τη Νομική Αθήνας, όμως πέρασα στη Νομική Κομοτηνής. Οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν. Κι έτσι είμαι τώρα επί πτυχίω φοιτήτρια στη Φιλολογία» λέει η Ανδριάνα Τουρνά. Θα δώσει τα τελευταία της μαθήματα για το πτυχίο όταν ανοίξει το Πανεπιστήμιο. «Δεν νιώθω καθόλου αγανάκτηση που έχουν χαθεί τα μαθήματα. Καταλαβαίνω ότι απειλείται το Πανεπιστήμιο και συμπαραστέκομαι στους διοικητικούς υπαλλήλους.
Από την άλλη ένας φοιτητής από την επαρχία, αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι χωρίς λόγο όλο αυτό το διάστημα» λέει η ίδια. «Απλά πράγματα μέσα στο Πανεπιστήμιο, χρειάζονται πολύ ψάξιμο. Τα πάντα αργούν» λέει η συμφοιτήτριά της Σύλβια Μπενάκη. «Αγάπησα τους καθηγητές μου και το Πανεπιστήμιο. Αυτό το "χάος" με τα σπασμένα έδρανα, την κακή οργάνωση και τους μαθητές που κάθονται στα περβάζια και παρακολουθούν το μάθημα, γιατί δεν χωράνε στην αίθουσα». Επειτα από τέσσερα χρόνια, λέει με υπερηφάνεια, «Μπόρεσα και επιβίωσα».
Ο Βασίλης Κούκης, 22 ετών, αποφοίτησε στην ώρα του από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Αυτό που δεν μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο είναι πώς να ψάχνεις για δουλειά. Εγώ άνοιξα τις αγγελίες. Οι περισσότεροι, δουλεύουμε σε τηλεφωνικές εταιρείες ή όταν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, τρέχουμε να προλάβουμε» λέει ο ίδιος. «Εχω πάει σε πολλές συνεντεύξεις και στέλνω συνεχώς βιογραφικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αφού τελειώσεις το Πανεπιστήμιο είναι δύσκολο να κάνεις το πρώτο βήμα. Είναι δύσκολο να κάνεις πλάνο και να σου βγει».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
«Γεννήθηκε εδώ, αλλά δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά»
«Ελευθερία. Ωραία λέξη. Αυτή η λέξη μας έφερε εδώ. Αυτή η λέξη που διαβάζεις στα βιβλία που μιλάνε για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μας έφερε στην Ελλάδα. Ηρθαμε εδώ και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τα δικαιώματά μας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 3.000 Πακιστανοί κρατούνται σε κέντρα μεταναστών. Ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά». Ο Τζαβέντ Ασλάμ είναι πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πακιστάν και αποφάσισε να έρθει εδώ για να ολοκληρώσει τις σπουδές του «στη χώρα του Σωκράτη και του Πλάτωνα». Καθημερινά καλείται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών του.
«Ο κόσμος ήρθε εδώ για να βρει δουλειά και να στείλει λεφτά στη γυναίκα και τα παιδιά που άφησε πίσω. Τώρα, όμως, η γυναίκα πουλάει το σπίτι για να βρει λεφτά να στείλει στο φυλακισμένο. Από τους 1.800 μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, οι 1.000 είναι από το Πακιστάν». Ανάμεσά τους ήταν και ο Μοχάμαντ Αζίζ. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι έχει υποστεί βασανισμό στις φυλακές. «Αν καλέσεις σε βοήθεια για κάποιον άρρωστο, σε πάνε σε ένα δωμάτιο, σου βάζουν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι, φοράνε γάντια και αρχίζουν και σε χτυπάνε».
Τέσσερις κούρδοι
  Η κ. Βαλεντίνα ανησυχεί για το μέλλον της 8χρονης εγγονής της. «Με καταγωγή από την Αρμενία, στα 18 της θα είναι παράνομη», λέει Την ίδια στιγμή, τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι κουρδικής καταγωγής διεκδικούν με μέσο τη ζωή τους το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Από τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν Τσακίρ βρίσκεται σε απεργία πείνας, με μοναδική απαίτηση να μην εκδοθεί στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιάννης Μουζάλας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλεύονται οι δύο από τους τέσσερις Κούρδους, τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του Ερντογάν Τσακίρ. «Το μόνο αίτημά του είναι να φυλακιστεί εδώ. Γίνεται, όμως υπάρχουν νομικές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του. Η ποινή του θανάτου δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως παράπλευρη απώλεια» λέει ο κ. Μουζάλας.
Στο πλευρό του Ερντογάν βρίσκεται ο Μεχμέτ Γιαϊλά. Κατεβαίνει για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας μέσα σε λίγες ημέρες, μολονότι το αίτημα έκδοσής του έχει απορριφθεί. Παίζει τη ζωή του κορόνα-γράμματα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους του. Από τις Φυλακές Κορυδαλλού, οι απεργοί πείνας Αχμέτ Ντουζκούν Γιουκσέλ και Χασάν Μπιπέρ συνεχίζουν την απεργία πείνας και αρνούνται την οποιαδήποτε θεραπεία. Την ίδια ώρα, στο προαύλιο του Ασκληπιείου Βούλας, συλλαμβάνονται συμπατριώτες τους οι οποίοι συμπαραστέκονται στους απεργούς πείνας.
«Εγώ είμαι ελεύθερη. Τα έχω τα χαρτιά μου. Ηρθα στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια. Η εγγονή μου, όμως, και ο γιος μου δεν είναι» λέει η Βαλεντίνα Μανουκιάν, 63 ετών, από την Αρμενία. Ο γιος της Αρμάν και πατέρας της συνονόματης εγγονής της ήταν πολεμιστής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οταν ήρθε στην Ελλάδα, δούλευε σαν μάγειρας «στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου. Λίγες φορές τού κολλούσαν ένσημα. Τα εξαργύρωσε κι αυτά για να πληρώσουμε το νοσοκομείο όταν αρρώστησα». Λόγω της κατάστασης της υγείας της, έλαβε ανθρωπιστικό άσυλο και έκτοτε κατοικεί στην Κοκκινιά.
Ούτε να φύγει ούτε να μείνει
«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αρμάν κρυβόταν από την Αστυνομία γιατί δεν του ανανέωσαν την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί ούτε να φύγει ούτε να μείνει. Εχασε και το διαβατήριό του και τώρα, χωρίς χαρτιά, είναι παράνομος. Ποιος θα τον πάρει για δουλειά;» λέει η κ. Βαλεντίνα. «Ομως είναι το παιδί του εδώ. Εγώ το μεγαλώνω, μόνη» συνεχίζει ίδια. Το μεγάλο άγχος της είναι αν η μικρή μεγαλώνοντας θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. «Γεννήθηκε εδώ, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, όμως δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά».
Πηγή enet.gr

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...