............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στις φλόγες ιστορικό μνημείο στη Συρία - η αγορά Σουκ αλ-Μαντίνα


  ΣΥΡΙΑ  

«Θύμα» του εμφυλίου έπεσε και η αγορά Σουκ αλ-Μαντίνα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί μέρος της μεσαιωνικής παλαιάς πόλης και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας


Στις φλογες παραδόθηκε μεγάλο μέρος της ιστορικής κλειστής αγοράς στο Χαλέπι
Στις φλόγες παραδόθηκε μεγάλο μέρος της ιστορικής κλειστής αγοράς στο Χαλέπι
Μια νέα αλλά εξίσου αποτρόπαια... πολιτιστική διάσταση ήρθε να προστεθεί χθες στο ανθρωπιστικό και προσφυγικό δράμα της Συρίας, όπου οι μάχες μεταξύ αντιπολίτευσης και καθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επί σχεδόν 19 μήνες.
Η σκεπαστή αγορά της πόλης Χαλέπι στα βορειοδυτικά της χώρας παραδόθηκε χθες στις φλόγες, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περισσότερα από 1.000 καταστήματα. Πέρα από εμπορικό, το εν λόγω πλήγμα είναι κυρίως πολιτιστικό. Κι αυτό διότι η εν λόγω αγορά, η επονομαζόμενη Σουκ αλ-Μαντίνα, ξεχωρίζει ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ως η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ως ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Συρίας.
Το Σουκ αλ-Μαντίνα, μέρος της μεσαιωνικής παλαιάς πόλης του Χαλεπιού, είναι επί της ουσίας ένας λαβύρινθος από σκεπαστά πέτρινα σοκάκια συνολικού μήκους αρκετών χιλιομέτρων, μέσα στα οποία έχουν την έδρα τους χιλιάδες εμπορικά καταστήματα με ξύλινες προσόψεις τα οποία φημίζονται κυρίως για τα μπαχαρικά, καθώς και για τα υφάσματά τους.
Στις φλόγες ιστορικό μνημείο
Βέβαια, με τις σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών να έχουν μεταφερθεί και να κλονίζουν σε ημερήσια βάση το Χαλέπι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου να πληγεί σε κάποια φάση και η αρχαία πόλη.
Συγκεκριμένα, η αγορά του Σουκ λέγεται πως χτυπήθηκε από κυβερνητικά πυρά το Σάββατο, όταν δυνάμεις πιστές στον Aσαντ προσπάθησαν να πλήξουν (με εμπρηστικά βλήματα) ομάδες ανταρτών που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.
Eτσι, ξέσπασε φωτιά σε κάποιο σημείο η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε. Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός έσπευσε να κατηγορήσει για την καταστροφή τις «συμμορίες του Aσαντ».
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως οι αντάρτες δεν έπρεπε να είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε μια τέτοια περιοχή καθότι ήταν σίγουρο πως θα «έδιναν στόχο». Κατά τα λοιπά, οι μάχες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Συρίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά περί τα 200 άτομα. Oσο για τον συνολικό αριθμό των νεκρών τους τελευταίους σχεδόν 19 μήνες, αυτός υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει τους 27.000.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
*από την: εφημ. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...