............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η Λούκα Κατσέλη διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, μετά το «ΟΧΙ» στο άρθρο 37

Το είχε προαναγγείλει κατά την συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή


Κατσέλη: διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, μετά το «όχι» στο αρθ. 37

 Διαγράφηκε η κυρία Λούκα Κατσέλη από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ καθώς ψήφισε «ΟΧΙ» στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν μέχρι την ύστατη ώρα ώστε να μεταπεισθεί η πρώην υπουργός. Η κυρία Κατσέλη, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «αδυνατεί να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής», τελικώς δεν άλλαξε στάση και καταψήφισε το κρίσιμο άρθρο το οποίο, όπως τόνισε η ίδια οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας πριν την ψηφοφορία είπε ότι «αντιλαμβάνομαι απολύτως την ιδιαίτερη θέση που βρίσκεται η κυρία Κατσέλη», επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να επιφέρουμε οριακές αλλαγές», τις οποίες όπως είπε «θα συζητήσουμε με την ίδια και τον κ. Γ. Κουτρουμάνη». Η κυρία Κατσέλη ωστόσο είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αναβάλλει την ψήφιση του άρθρου 37 «για ένα μικρό διάστημα» και αφού καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και να συζητήσει το περιεχόμενο μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι μια δίμηνη παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για την διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος και έτσι η κυρία Κατσέλη καταψήφισε.

Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί και συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό ο οποίος, όπως και στην περίπτωση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, η οποία ωστόσο μεταπείστηκε να μην καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, της είπε ότι η υπερψήφιση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για να δοθεί η έκτη δόση ζητώντας την στήριξή της ώστε να προσέλθει ο ίδιος στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. Η κυρία Κατσέλη επέμεινε στην θέση της δίχως ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει εφ’ όσον υπάρξουν αλλαγές, κάτι που δεν έγινε και έτσι επέλεξε το «όχι» παρά τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, η δύναμη του οποίου μετά την διαγραφή της αριθμεί πλέον τους 153 βουλευτές. Όπως αναφέρει στην σχετική επιστολή του ο κ. Γ. Παπανδρέου προς το Προεδρείο της Βουλής για την διαγραφή της κυρίας Κατσέλη «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά εθνικής ευθύνης η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης». 
Έτσι, το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων με 153 υπέρ έναντι 145 κατά, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολο με 154 ναι και 144 όχι.
 «Να γιατί δεν ψήφισα»
Τους λόγους που «αδυνατεί» να ψηφίσει το άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) με τη μορφή που αυτό έχει σήμερα, εξήγησε αναλυτικά η Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Βουλής, κατά την κρίσιμη συζήτηση επί της ψήφισής του, καθιστώντας σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να την μεταπείσει στην συνάντησή τους. 
Ως απόδειξη ότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών και ότι διάγουμε περίοδο «υψίστης ευθύνης για όλους» η κυρία Κατσέλη παρουσίασε το γεγονός ότι ψήφισε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής. 
Το έκανε, όπως πρόσθεσε, ακριβώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση και να ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμή της στη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει στο Eurogroup την Παρασκευή και στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακής.
Όμως, «το άρθρο 37 αδυνατώ να το ψηφίσω» τόνισε η κυρία Κατσέλη που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι θα κρατούσε αυτή τη στάση αν δεν άλλαζε μορφή το επίμαχο άρθρο 37. «Είναι θέμα αρχής» είχε πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ίδια ως υπουργός Εργασίας κατάφερε να διαφυλάξει τις συμβάσεις εργασίας και ότι η εμπειρία της στη θέση αυτή της επιτρέπει να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Με το άρθρο αυτό, δημιουργούμε «επικίνδυνο εργασιακό γεγονός» τόνισε η κυρία Κατσέλη, προέβλεψε «γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών για πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους», γεγονός που θα στερήσει πολλά δισεκατομμύρια από την ελληνική οικονομία και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση, ενώ δεν πρόκειται να αυξήσει καθόλου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ή στην καταπολέμηση της ανεργίας.
«Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητήσει νέα μέτρα γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη.
Ουσιαστικά δεν παγώνουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά καταργούνται τόνισε η κυρία Κατσέλη, αφού, όπως εξήγησε, κανείς εργοδότης δεν θα έχει κίνητρο να συνάψει τέτοιου είδους συμβάσεις.

Στην συνέχεια κατά την διάρκει ατου Πολυνομοσχεδίου η κυρία Λούκα Κατσέλη, καταψήφισε το άρθρο 37, όπω ςκαι είχε προαναγγείλει.

Η ομιλία της Λούκας Κατσέλη στην ολομέλεια της Βουλής.

Η κυρία Κατσέλη δεν δίστασε να μιλήσει για άμεσο κίνδυνο «αποδόμησης των συλλογικών οντοτήτων» με αποδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων με τη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα, αφού, όπως προέβλεψε, αν το άρθρο αυτό περάσει η τρόικα θα ξαναθέσει στο τραπέζι ζητήματα εργασιακά και συλλογικών συμβάσεων ζητώντας ακόμη αυστηρότερα μέτρα.
Σε μεταγενέστερο στάδιο θα απειληθεί και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, άφησε να εννοηθεί η κυρία Κατσέλη.
Η Λούκα Κατσέλη έκανε αναφορά στο νόμο που κατήρτισε η ίδια ως υπουργός Εργασίας, περί δημιουργίας της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, που όπως είπε εξασφαλίζει την απαιτούμενη ευελιξία στην αγορά εργασίας που ζητούν οι εταίροι. Ήδη έχουν υπογραφεί 11 τέτοιες συμβάσεις και εκκρεμούν 3 είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για να ενισχυθούν περαιτέρω. 
«Γιατί λοιπόν να καταργήσουμε αυτόν τον θεσμό, αντίθετα με ό,τι ζητούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι;» αναρωτήθηκε η κυρία Κατσέλη επικαλούμενη και δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Μ.Μόρς, ότι η τρόικα «ποτέ δεν ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Άφησε περιθώριο κινήσεων

Ωστόσο, η κυρία Κατσέλη άνοιξε ένα παράθυρο αφήνοντας περιθώριο κινήσεων στην κυβέρνηση με την πρότασή της να αναβληθεί για δύο μήνες η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και να επανέλθει στη μορφή που θα προκύψει από αυτή τη διεργασία. 
Αυτό δεν θα μειώσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στη Σύνοδο τόνισε η Λ.Κατσέλη, αποκρούοντας το επιχείρημα της πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου που υποστήριξαν ότι ακόμη και η καταψήφιση ενός άρθρου αρκεί για να απειληθεί η έκτη δόση του δανείου και η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=426106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...